Foxconn opent deuren voor journalisten, Apple, Dell en Nokia reageren

Na druk van journalisten heeft Foxconn eindelijk haar deuren geopend. Apple, Dell en Nokia laten in reacties weten dat ze bezig zijn met onderzoek naar de zelfmoordgolf onder het productiepersoneel van Foxconn dat producten maakt voor onder andere deze drie bedrijven.

Foxconn

Al eerder berichtte All About Phones over de erbarmelijke omstandigheden van personeel in fabrieken van Foxconn. Het Chinese elektronicabedrijf heeft na mediadruk uiteindelijk haar deuren geopend voor journalisten. De CEO van het bedrijf liet de journalisten onder protest toe op het bedrijventerrein Shenzhen in Zuid-China. Hij zei namelijk dat mediaaandacht de zaak alleen maar kon verslechteren en misschien een tweede golf van zelfmoorden kon veroorzaken onder de veelal jonge medewerkers van het bedrijf.

Foxconn kwam in het nieuws doordat er tien personeelsleden zelfmoord hebben gepleegd en twee andere hebben een poging ondernomen. Gisteravond gooide opnieuw een werknemer van Chinese bedrijf zich van het dak. Ook zijn er een aantal werknemers door de beveiliging van de fabriek zelf in elkaar geslagen. De werknemers ondernemen zelfmoordpogingen omdat er een militair regime zou heersen op de werkvloer, de lopende band zou te snel draaien om de handelingen goed uit te voeren en ook draait het personeel verplicht overuren, soms wel meer dan 100 uur per maand. De fabriek produceert onder andere Apple producten, Dell’s laptops en Nokia phones.

Foxconn is een grote fabrikant van Apple producten voor het gelijk genaamde bedrijf. Het Amerikaanse bedrijf verklaarde te hebben gesproken met het management en gelooft dat Foxconn de zaak serieus neemt. Het geeft aan de zaak te betreuren en is een onderzoek gestart naar fabrieken waar hun producten worden gecontroleerd.

Dell is ook aan het kijken naar de situatie bij het Chinese elektronica bedrijf en als er fouten worden geconstateerd door Dell zal daar op ingegrepen worden.

Een woordvoerder van Nokia laat weten dat Nokia de filosofie aanhangt dat alle werknemers ethisch en volgens de wet behandelt moeten worden. Zo stelt de fabrikant hoge eisen aan haar toeleveranciers die zij gebruiken voor hun producten en controleren ze regelmatig of deze eisen ook worden nageleefd.

In een poging om de situatie onder controle te krijgen en haar medewerkers gerust te stellen, heeft Foxconn een brief gestuurd naar al haar medewerkers. Opvallend detail in deze brief is dat niet alleen het bedrijf aanbied aan haar medewerkers voor hulp, maar zij vraagt ook van haar medewerkers de brief te ondertekenen. Zodat dezelfde medewerkers dan ook verklaren dat zij geen zelfmoord zullen plegen en als ze dat wel doen dat hun familie niet het bedrijf zal gaan aanklagen. Het staat alleen in het laatste deel van de brief opgesomd, waardoor het net iets minder opvallend is dan de rest van de brief.

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters