Foxconn wil smartphone- en tabletfabriek stichten in Amerika

Het Chinese bedrijf Foxconn, met pakweg een miljoen werknemers in China, denkt erover om een smartphone- en tabletfabriek in Amerika te beginnen. Wat opmerkelijk is, omdat bijna alle smarphonefabrikanten juist vanwege de lage lonen hun telefoons en tablets bij Foxconn in China laten produceren.

Foxconn wil smartphone- en tabletfabriek stichten in Amerika foxconn lunch620x418
Imaginechina/Corbis

Ooit stapte Apple naar de Chinezen om te bekijken of de iPhone daar geproduceerd kon worden. Alleen een gigantische Chinese fabriek zou de massale vraag naar de iPhone aankunnen, vond Steve Jobs, de overleden CEO van Apple.

Sindsdien verlaten jaarlijks tientallen miljoenen iPhones en iPads de Foxconn-fabrieken in China, waar laagbetaalde werknemers de apparaten goedkoper maken. Maar de lonen zijn daar de laatste tijd wat aan het stijgen, na commotie over de werkomstandigheden in de Foxconn-fabrieken en de lage lonen. Foxconn kijkt nu naar Amerika om de productiekosten te verlagen.

Zo’n verlaging van productiekosten bereikt Foxconn niet door veel duurdere Amerikaanse fabrieksarbeiders in dienst te nemen. Maar in Amerika bestaat wel de technologie om productieprocessen bijna volledig te automatiseren. Dat betekent dat machines en robots de smartphones en tablets voortaan in elkaar schroeven. Er komt bijna geen mens meer aan te pas, en dat is nog goedkoper dan een leger goedkope Chinese fabrieksarbeiders.

Er wordt nu rondgekeken in de staat Arizona voor de vestiging van een Foxconn-fabriek. Terry Gou, de baas van Foxconn, heeft laten weten dat Arizona waarschijnlijk de plek wordt. Bijkomend voordeel voor Foxconn is dat de stichting van een fabriek in Amerika de media zal bevallen, waardoor het bedrijf na veel negatieve berichten over beroerde werkomstandigheden wat meer ‘positieve pers’ krijgt.

Bron: Unwired View, Intomobile

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters