Fragmentatie Android begint zichzelf op te lossen

De fragmentatie van Android, de versnippering door verschillende telefoons die allemaal op andere versies van het mobiele OS werken, begint zichzelf op te lossen. Uit het laatste tweemaandelijkse rapport van Google blijkt dat nu 92 procent van alle Android-telefoons op een 2.x versie van het OS draait.

android versies maart 2011

Het rapport vermeldt dat versie 2.2 (Froyo) veruit het meest wordt gebruikt. Meer dan 61 procent van de Androidtelefoons heeft die versie aan boord. Op flinke afstand wordt Froyo gevolgd door 2.1 Eclair, waar 29 procent van de toestellen nog op werkt.

De laatste telefoonversie van Android, 2.3 Gingerbread, is door de markt nog niet breed omarmd: de twee versies (2.3 en 2.3.3) van deze variant beslaan slechts 1,7% van alle actieve Androidtoestellen.

De oudere versies van Android raken steeds meer uit de mode. Drie procent van alle Androidtelefoons werkt nog op 1.5 Cupcake, en nog eens 4,8 procent werken onder 1.6 Donut. De allernieuwste versie, 3.0 Honeycomb, is nog maar nauwelijks op de markt aanwezig: 0,3 procent. Dit is niet verwonderlijk, aangezien deze tabletversie van Android vooralsnog alleen op de Motorola Xoom is te vinden en die tablet is nog maar net op de markt. Het aandeel van 3.0 zal de komende maanden waarschijnlijk flink stijgen, als meer Honeycomb-tablets op de markt komen.

Een aantal telco’s en telefoonfabrikanten hebben beloofd voor hun oudere toestellen een Gingerbread-update uit te rollen. Gezien de ervaringen met eerdere updates bij de verschillende toestellen, kan het zeker nog maanden duren voor die versie beschikbaar wordt gesteld, met flinke tijdverschillen tussen de fabrikanten.

Google Arts and culture selfie

Google vertelt je op welk schilderij je lijkt: hangt jouw selfie in het Rijksmuseum? lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters