Is de Samsung Galaxy Note 7 echt zeer krasgevoelig?

Een schokkende video leek er van de week op te wijzen dat de Samsung Galaxy Note 7 zeer krasgevoelig is. Volgens Corning is dat echter onzin.

Krassen

Het is ondertussen een bekende traditie geworden: elke keer als een grote smartphonefabrikant met veel fanfare een nieuw vlaggenschip aankondigt, testen Youtubers en tech-sites hoe makkelijk het is om het toestel in kwestie te beschadigen. De een probeert het met een blender en de ander pakt er een hamer bij. Het zorgt voor spectaculaire beelden, maar uiteindelijk is natuurlijk vooral de vergelijking met andere smartphones het meest interessant.

Samsung Galaxy Note 7

Samsung kondigde begin deze maand de Samsung Galaxy Note 7 aan, de langverwachte opvolger van de Samsung Galaxy Note 5. Naast een langere accuduur en een verbeterd scherm beloofde de Koreaanse fabrikant ook dat het paneel van de phablet zeer goed beschermd is. Dat komt door Corning Gorilla Glass 5. Het zou nu op papier nog moeilijker moeten zijn om een kras op je scherm te maken, maar dat lijkt niet het geval te zijn. Sterker nog: video’s demonstreren dat het zelfs relatief makkelijk is om je Note 7 te bekrassen.

Krasgevoelig

De maker van de onderstaande video besloot het iets wetenschappelijker aan te pakken. Hij pakte er zijn gereedschap bij, gesorteerd op hardheid. Het verschil is meteen duidelijk. Hij had slechts hardheid drie nodig om een kras te maken in Gorilla Glass 5, terwijl er een hardheid van vijf of zelfs zes nodig is om de vorige generatie te bekrassen. Een pijnlijke conclusie dus voor de anders fantastische Galaxy Note 7. Kan het echt waar zijn?

Galaxy Note 7 kras

Volgens Corning, de maker van Gorilla Glass 5, in ieder geval niet. Slechts 72 uur nadat de video werd geüpload plaatste het bedrijf een verklaring op hun website. Volgens hen is de test op een ongecontroleerde manier uitgevoerd. Het bedrijf beweert dat je geen krassen kunt maken in het scherm van de Galaxy Note 7 met een hardheid van drie.

Verklaring

Maar waarom zijn de krassen dan zo duidelijk in de video te zien? Corning heeft daar een verklaring voor. Het gereedschap dat in de video werd gebruikt had een hardheid van drie, wat een stuk zachter is dan het materiaal van het glas, wat een hardheid van vijf of zes heeft. Dat heeft als gevolg dat er materiaal overgedragen wordt naar  het testsubstraat, in dit geval dus het scherm van Samsung’s vlaggenschip. Voor het ongetraind oog ziet dat er volgens Corning uit als een overtuigende kras, terwijl dat niet het geval is. Oftewel: wat we in de video zien is restmateriaal van het gebruikte gereedschap.

Niks aan de hand

Dan rest nog een vraag: waarom kan restmateriaal er niet simpelweg afgeveegd worden? Volgens Corning komt dat door dat het metaalachtig materiaal is, omdat het zich als het ware hecht aan het glas. Daardoor trek je als gebruiker al snel de conclusie dat het een kras is, terwijl het dus eigenlijk bovenop je scherm ligt.

Je kunt dus gerust ademhalen als je de Samsung Galaxy Note 7 al hebt vooruitbesteld, want waarschijnlijk is de Note 7 dus niet zo krasgevoelig als we vreesden. Wel is het natuurlijk altijd verstandig om een screenprotector te gebruiken, zodat je zeker bent van je zaak.

Bron: Android Authority

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters