Wat de camera van de Samsung Galaxy S9 zo bijzonder maakt

Samsung teasede voor de lancering van de Galaxy S9 met de tekst “The Camera, reimagined” en geeft vervolgens bij de onthulling aan dat de S9 de beste smartphonecamera ooit heeft van het bedrijf. Wat maakt de camera van de Galaxy S9 dan wel zo bijzonder? We zetten het voor je op een rijtje

Ontzettend slome video’s

Met super slow motion video’s kun je een fractie van een seconde uitrekken naar een aantal volle seconden om lekker dramatisch dat fractie van een moment uit te vergroten. Met de Galaxy S9 kun je zo 0,2 seconde verlengen tot 6 seconden door 720p beelden op te nemen met een snelheid van 960fps. Uiteraard is de technologie niet baanbrekend nieuw en zagen we bijvoorbeeld al een soortgelijke feature bij de Sony Xperia Premium XZ.

Het kan echter behoorlijk lastig zijn om net die juiste twee tiende van een seconde te timen en Samsung voegt een extra feature toe aan zijn Super slow-mo om het leven wat makkelijker te maken. De camera kan namelijk zelf beginnen met opnemen, wanneer hij beweging detecteert. Daarna kun je je beelden nog in de Gallery app wat aanpassen en ze vervolgens delen met je vrienden als GIF bestand of instellen als achtergrond voor je vergrendelscherm.

Samsung Galaxy S9 Super Slow-mo
Foto: Samsung

Galaxy S9 net als het menselijk oog

Samsung vergelijkt zijn nieuwe camera met het menselijk oog. Net zoals je ogen, reageert het diafragma van de camera ook op verschillende lichtomstandigheden. Als je bijvoorbeeld in de felle zon kijkt, maak je je ogen automatisch kleiner omdat er teveel licht op ze valt. Ook de nieuwe camera doet dat met zijn Dubbel Diafragma-lens, welke zowel een lensopening van f/1.5 als f/2.4 ondersteunt. Bij daglicht schakelt de lens naar de f/2.4 modus en als het wat donkerder wordt is de f/1.5 modus aan de beurt om meer licht binnen te laten.

De Galaxy S9 is niet de eerste camera waar we een flexibele lensopening zien. Samsung’s eigen W2018 toestel kwam er ook al mee (maar was niet in Nederland beschikbaar) en ook de Sony Xperia XZ Premium had er één. We kunnen de feature misschien zien als de dubbele camera. Twee jaar geleden was het nog bijzonder als een toestel twee lenzen aan de achterkant had. Nu lijkt het meer de standaard geworden te zijn. Frappant genoeg krijg je bij de Galaxy S9 maar een enkele hoofdcamera en moet je bij de Plus versie zijn voor een dubbele camera. Maar goed, die enkele camera is dus al behoorlijk badass.

Samsung Galaxy S9
Foto: Samsung

Let there be light

Meer licht kunnen binnenlaten is belangrijk voor je Super slow-mo videos. 960fps is namelijk behoorlijk snel en als de camera sluiter zo snel open en dicht moet gaan, kan hij nauwelijks genoeg licht opvangen om mooie beelden te schieten. Doordat je niet vastzit aan een standaard lensopening, kan dit probleem echter aangepakt worden door gewoon meer licht op te vangen met een grotere opening.

Niet alleen je dramatisch slome video’s profiteren van de flexibele lensopening, maar ook je normale foto’s en video’s worden er mooier van. Als het donker is laat de camera meer licht binnen, zodat je low-light foto’s gewoon scherp en voldoende belicht blijven. Bij fel zonlicht zal de camera waarschijnlijk weer switchen naar een kleinere opening, hoewel je toestel zelf bepaalt wat voor betere foto’s zou zorgen. In ieder geval hoef jij je er geen zorgen over te maken en gebeurt het allemaal automatisch, net als bij je eigen ogen.

Samsung Galaxy S9

Beter scherptediepte effect

Iedereen lijkt bezeten te zijn van het bokeh effect, waarbij het onderwerp van de foto mooi scherp is terwijl de achtergrond ter contrast wat waziger is. Hoewel je zo’n effect met je smartphone kunt krijgen, komt dat niet in de buurt van het effect dat je met een professionele camera bereikt. Ook met de Galaxy S9 krijg je geen bokeh zoals het bedoeld is, maar Samsung komt wel iets dichter in de buurt. Daarvoor moet ook jij dichter in de buurt komen bij je object. Door de grote f/1.5 lensopening zou je namelijk toch wel betere bokeh resultaten kunnen bereiken bij je close-ups.

Via: PhoneArena

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters