Van Dick Tracy tot Gameband: hier is de smartwatch dus voor bedoeld

All About Phones gaat samenwerken met WANT. Hét online lifestyle magazine over vooruitgang. WANT.nl vertelt dagelijks hoe (nieuwe) ontwikkelingen van waarde kunnen zijn in jouw dagelijks leven. Dagelijks brengen wij samen met de serie Want to Know de leukste items op het gebied van Gear en Culture. Vandaag hebben we het over de Gameband!

WantOp het moment dat niemand nog écht de toegevoegde waarde van een smartwatch heeft ontdekt, gaat er een smartwatch op Kickstarter door het dak. Na één nacht was het doel al bereikt. De reden: de smartwatch is voornamelijk voor gaming bedoeld en kun je er zelfs oude Atari-games op spelen. Tijd om eens in de geschiedenis van de zogenoemde ‘gameband’ te duiken.

Deze column is geschreven door Laura Grilo Melo en is onderdeel van onze rubriek WANT to Play die wij samen met Tons of Fun zijn gestart.

Dick Tracy’s 2-Way Wrist Radio

Het is een beetje vergezocht, maar de grondlegger van de smartwatch is misschien wel Chester Gould. Als schrijver van de stripfiguur Dick Tracy introduceerde hij de 2-Way Wrist Radio. Dick Tracy droeg deze om zijn pols samen met zijn collega politie agenten.

Dit was de eerste keer dat de smartwatch op fictieve wijze de wereld in werd gebracht. Apple CEO Tim Cook gaf zelfs in een interview toe dat hij de Apple Watch al wilde ontwikkelen sinds hij vijf jaar oud was. Toen zag hij voor het eerste de 2-Way Wrist Radio van Dick Tracy.

‘Smartwatch-fabrikanten’ haalden hun inspiratie later uit rekenmachines die voor het eerst in de beginjaren van de jaren zestig werden gemaakt. Geloof het of niet, maar rekenmachines werden door velen gezien als de eerste draagbare games.

In 1977 kwam het eerste gamehorloge op de markt. De Unitrex Monte Carlo Gamewatch. Pakkende naam wel. Jackpot, Dice en Roulette waren de drie spellen die erop te spelen waren.

De jaren tachtig: een gouden decennium voor de Gamewatch

Na nog een aantal semi-populaire gamehorloges was Nintendo in 1980 aan de beurt. Nintendo’s Game & Watch past niet helemaal in het rijtje van Gamewatches, omdat deze niet om de pols werd gedragen. Wél was het een draagbare spelcomputer die je ook kon vertellen hoe laat het was.

Het grote nadeel van de Game & Watch was dat het slechts mogelijk was om één spel te spelen. Het LCD-scherm was voorbedrukt met beelden die noodzakelijk waren voor spellen als Donkey Kong, Zelda of Super Mario. Toen in 1989 de Nintendo Game Boy uitkwam daalde de populariteit voor de Game & Watch snel. Op de revolutionaire Game Boy kon je door het inzetten van cartridges verschillende games op één apparaat spelen.

Spellen als Super Mario Bros., Frogger en Pac-Man kon je ineens op je pols spelen.

In de jaren tachtig vond je voornamelijk de Gamewatches van Nelsonic. Het bedrijf dat elektronische horloges produceerde bracht in 1981 de Nelsonic Space Attacker uit. In het decennium dat volgde wist het bedrijf slimme deals te maken met bedrijven als Nintendo, Sega en Midway Games.

Spellen als Super Mario Bros., Frogger en Pac-Man kon je ineens op je pols spelen. Ondanks dat de critici niet bijzonder positief te spreken waren over de kwaliteit van de games, werden ze massaal gekocht.

Nelsonic produceerde in 1994 hun laatste Gamewatch Donkey Kong. Daarna was het afgelopen met de pret.

Het begin van de Smartwatch zoals we ze anno twintigzeventien kennen

Totdat we in het jaar 2003 belandden. Toen kwam de Fossil Wrist PDA uit. De makers werkten al sinds de jaren negentig aan de kleine computer. Het horloge was echter pas in 2003 af, omdat in 2002 pas een scherm werd ontwikkeld dat klein genoeg was. De Personal Digital Assistant had functies als een agenda, notitieboek, een rekenmachine en zelfs het klassieke adventure spel Colossal Cave Adventure.

Ik heb het gevoel dat niemand zich echt interesseerde in smartwatches totdat Apple in 2015 ermee kwam.

De jaren daarna ging het rap. Microsoft, Samsung en Sony, iedere techgigant bracht een smartwatch op de markt. Ik heb het gevoel dat niemand zich echt interesseerde in smartwatches totdat Apple in 2015 ermee kwam. Maar blijkbaar heb ik het niet doorgehad.

Dat de vraag naar smartwatches groter was dan ik dacht, werd vooral duidelijk toen de Pebble smartwatch alle Kickstarterrecords verbrak. In een maand tijd haalde de horlogefabrikant namelijk 10,3 miljoen euro op. Het succes van Pebble is alleen niet van lange duur. In december 2016 werd Pebble door Fitbit overgenomen en stopt met de productie van smartwatches.

De Gameband zorgt voor een nieuwe revolutie

De Apple Watch wordt voornamelijk voor sportieve doeleinden en voor het vangen van Pokémon gebruikt. Maar écht toffe games, die missen we nog. Daarom kan de Gameband voor een revolutie zorgen. Gezien het Kickstartersucces is er behoefte aan een oude Atari om de pols.

Het bedrijf achter de Gameband, FMTwo Game Inc., claimt dat ze hiermee de eerste Smartwatch voor gamers op de markt brengen. Dat is niet helemaal correct. We hebben namelijk net geleerd dat de voorlopers van de smartwatches die wij anno twintigzeventien kennen voor het spelen van games waren bedoeld. En ook op de Apple Watch kunnen je games spelen.

Wél ben ik ervan overtuigd dat de samenwerking met Atari voor een te gekke nieuw gamegadget gaat zorgen. Maar of ze zo origineel zijn als ze zeggen dat ze zijn, dat moeten we nog maar eens zien.

Gameband

Je kunt in ieder geval het geheugen met een MicroSD verhogen. Release-spellen als Asteroids, Pong en Breakout staan er standaard op. Verder doet-ie qua specificaties niet ten onder aan de concurrenten, dus het klinkt allemaal veelbelovend. Voor zo’n honderdzeventig euro bestel je de gameband hier.

iPhone X? Saai! ‘Apple onthult binnenkort augmented reality hardware’ lees verder

Apple Watch 3

Kuo: ‘Apple Watch 3 kan (helaas) niet standalone bellen’ lees verder

Samsung Gear Fit 2 Pro kan ook zwemmen tracken lees verder

Apple Watch 3

‘Apple Watch 3 in het vierde kwartaal te koop’ lees verder

Samsung Gear S3 Classic en Frontier

Samsung Gear Sport: tekening van nieuwe wearable verschenen lees verder

‘Zo zien de nieuwe smartwatches van Fitbit eruit’ lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters