Garmin wil Navigon kopen

Garmin wil het Duitse Navigon kopen voor pakweg 50 miljoen euro. Dat meldt een Duitse krant.

navigon pnd

De Duitstalige versie van de Financial Times meldt dat de deal nog deze maand kan worden gesloten. Navigon is voor 90 procent eigendom van General Atlantic Partners. Het bedrijf is een directe concurrent van Garmin, want beide bedrijven maken navigatiesystemen, ook bekend als PND’s, voor in de auto. Garmin maakt daarnaast ook handheld apparaten voor mensen die de natuur in trekken, en navigatie-apparatuur voor boten.

Met de markt voor PND’s gaat het slecht sinds smartphones ook kunnen navigeren. De branche, waarin ook het Nederlandse TomTom actief is, kwam onder druk te staan nadat Nokia en Google gratis navigatie aanboden op smartphones. Dat dwong Garmin en TomTom om additionele diensten aan te gaan bieden.

Beide bedrijven proberen hun afhankelijkheid van de inkomsten van PND’s te verminderen. Garmin en TomTom proberen de hardware – die steeds minder wordt verkocht – stukje bij beetje te vervangen door het aanbieden van software met niet alleen routeinformatie, maar ook verkeersinfo. Ook bieden ze kaartinformatie aan. TomTom maakte onlangs bekend zijn pijlen na lange tijd weer te richten op het aanbieden van zijn software voor andere apparaten dan zijn eigen navigatiekastjes, en Navigon heeft onlangs een behoorlijk uitgebreid navigatiepakket voor de iPhone en Android uitgebracht waar verkeersinformatie integraal in is verwerkt. Over dat pakket valt hier binnenkort meer te lezen.<br>
Navigon wordt door Garmin voor een erg lage prijs ingelijfd, signaleert de krant. Dat geeft aan hoe groot de problemen zijn in de PND-business, meldt de Financial Times.

Bron: Reuters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. navigatie -

  @Anne Droid
  Een slechte gps ontvangst heeft meestal te maken met de gps chip. De galaxy s heeft bijvoorbeeld een slechte ontvangts maar mijn HTC HD2 heeft binnen 15 seconden een ontvangst.

  Google maps maakt gebruik van teleatlas…jawel..eigendom van TomTom.

 2. Anne Droid -

  Geloof er geen snars van. Navigatie experience op telefoon is nog altijd minder. Klein scherm, slecht gps signaal, plus alle android phones hebben verschillende hardware en scherm formaten (lastig qua support). Maar omdat sommige klanten heel graag willen is TomTom toch overstag. Maar ze maken ook inbouw en ook nog steeds nieuwe nieuwe losse kastjes. Dus er is nog steeds keuze. Over een paar jaar zal blijken dat een deel van de klanten nog steeds zweert bij een dedicated apparaat dat 1 ding heel goed kan, en een deel liever een smartphone die een heleboel dingen redelijk goed kunnen. Hangt ervan af hoe intensief je gebruikt en ook hoe savvy de consument is. Geloof het of niet er zijn ook mensen die smartphones maar klein of ingewikkeld vinden

  (zelf ik bezit van TomTom app op iPhone, dus ook smartphone gebruiker, maar wel met aparte carkit die het gps signaal versterkt)

  Ps: Google maps nog steeds inferieure kaarten, zwaar overrated, typische hype.

  1. Dominick -

   Ben het met je laatste twee punten niet eens. Slecht signaal is zeker niet bij alle smartphones het geval. Misschien heeft het niet zo snel een fix als een PND, maar of dat nou in twee of in tien seconden gebeurt maakt natuurlijk bar weinig uit voor de verdere gebruikservaring en hoe nuttig het is. En ook met uitvallen of in de verkeerde straat zitten valt het heel erg mee, met m'n Nexus S komt dat nauwelijks voor.

   Ben het ook zeker niet met je eens dat de kaarten van Google Maps inferieur zijn. Sterker nog, omdat ze direct van internet gehaald worden rijdt je altijd met de nieuwste versie rond en dat is bij de wat oudere of inbouw navigatiesystemen niet het geval. De manier waarop ze aangeboden worden kun je prettiger of minder prettig vinden natuurlijk, kan me voorstellen dat je dat wat minder prettig vindt.

 3. navigatie -

  Te laat zijn ze niet maar ze wilden de markt nog wijs maken dat PND beter veel beter is dan navigeren op smartphone. De ontwikkelingen voor smartphones waren ook een aantal jaren geleden stopgezet.
  Maar de consument heeft liever alles in een.
  TomTom is ook maar beperkt want het heeft geen zoekfunctie op internet. Straks heb je
  1. Google navigatie op android
  2. Nokia ovi voor WP7
  3 Apple navigatie
  Ook al mikken ze op standaardinbouw in auto's. Ze zullen het moeilijk krijgen.

 4. Anne Droid -

  Timing van TomTom is goed. Hoewel android fans vinden dat het laat is, kun je ook 'te vroeg' zijn. Android is vol doorgebroken, maar de app sales halen het nog niet bij iPhone apps. Dus verstandig op eerst iPhone app te maken en dan te wachten. In de tussentijd hebben ze o.a. inbouwsystemen voor oa Mazda ontwikkeld.

 5. navigatie -

  TomTom heeft onlangs aangekondigd voor Android de navigatie te porten. Een paar jaar geleden geloofden ze niet in smartphones met navigatie omdat dat een minder ervaring geeft. Maar een klein gedeelte van de consumenten navigeren elke dag.
  Ook komt Apple met een eigen navigatie. En dat belooft hopelijk weer spectaculair en ander inzicht dan het huidige wat al jaren hetzelfde is.

De batterij van deze vijf smartphones gaat het langst mee lees verder

Samsung Galaxy S9

Eerste preview Samsung Galaxy S9 duikt op ⚠️ lees verder

Xiaomi Mi Mix 2S

Gelekte bestanden bevestigen specs veelbelovende Xiaomi Mi Mix 2S lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Nokia 5

De vijf beste Nokia smartphones van dit moment lees verder

Samsung Galaxy S9 Active

Verrassing: Samsung Galaxy S9 Plus verslaat iPhone X in benchmarktest lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters