Gartner: “Nokia loopt nog steeds voor op Apple in de smartphonemarkt”

Gartner heeft weer eens statistieken over de mobiele markt vrijgegeven, waaruit blijkt dat Nokia, in tegenstelling tot wat eerder vermeld werd, nog altijd boven Apple staat in de smartphonemarkt. Maar niet voor lang, zo voorspelt Gartner.

Gartner stats aug 2011

De enige reden dat Nokia zoveel toestellen verkocht heeft, is volgens Gartner dat de verschillende stappen in de distributieketen teveel toestellen van Nokia ingekocht hebben in het verleden. Die heeft men nu proberen kwijt te raken, wat gepaard ging met extra promoties en kortingen. Dat zou ervoor gezorgd hebben dat Nokia in het tweede kwartaal van 2011, waar de statistieken van Gartner over gaan, negen miljoen extra toestellen verkocht heeft. Vijf miljoen daarvan zijn smartphones en zo heeft Nokia zijn voorsprong van vier miljoen exemplaren op Apple weten te behouden. Samsung staat op een derde plek achter Apple met een nog altijd groeiend marktaandeel.

Daarmee loopt de mening van Gartner flink uit een met die van de Financial Times. Die berekende eerder dat Apple en Nokia respectievelijk 20,3 en 16,7 miljoen smartphones verkochten in het tweede kwartaal van 2011. Volgens Gartner liggen die cijfers een stuk gunstiger voor Nokia: Apple zou 19,6 miljoen smartphones verkocht hebben en Nokia 23,9 miljoen.

Voor wat betreft de besturingssystemen zien we natuurlijk grote winst van Android: het marktaandeel van Google’s mobiele OS groeide van 17,2% in Q2 2010 naar 43,4% in Q2 2011. Symbian blijft dus voorlopig nog even tweede volgens Gartner, gevolgd door iOS op de derde plaats. Het BlackBerry OS vinden we op plaats vier met 11,7% marktaandeel. Verder zien we dat Windows Phone ingehaald is door Samsung’s Bada. Het systeem van Samsung staat 0,3% in marktaandeel voor op Microsoft’s OS, terwijl dat vorig jaar nog 4% in het voordeel van Microsoft was.

Gartner gaat ook nog wat verder met het rangschikken van producenten: ook de totale verkoopcijfers werden tegen elkaar uitgespeeld. Daarmee doet Nokia het natuurlijk een stuk beter: vanwege alle featurephone-verkopen van de producent is het Finse bedrijf onbetwist eerste met een marktaandeel van 22,8 procent. De rest van de top drie laat zich raden, maar daaronder wordt het interessant. Na Samsung op een tweede plek en LG op een derde plek komt Apple, gevolgd door het nog altijd relatief onbekende ZTE. Ook HTC en Huawei blijven groeien en staan nu op de 7e en 9e plek.

Verliezers zijn er zeker ook, zo is RIM door de winst van ZTE uit de top 5 gestoten. De BlackBerry-producent staat met 3,0% marktaandeel, precies evenveel als ZTE, op een zesde plek. Dat komt omdat ZTE in absolute aantallen net iets meer verkocht heeft het afgelopen kwartaal. Ook Motorola en Sony Ericsson blijven afzakken: de Amerikanen zijn terug te vinden op de 8e plek met één promille marktaandeel minder dan vorig jaar en het Zweeds-Japanse bedrijf komt terug op plek 10 en levert 1,3% marktaandeel in ten opzichte van vorig jaar.

Gartner stats aug 2011

 

Bron: Engadget

Android O

Deze acht (iOS) features missen we nog op Android lees verder

Google speelt nu ook video’s automatisch af lees verder

Toilet

Je smartphone heeft meer bacteriën dan een toiletbril lees verder

Video OnePlus 5

OnePlus zorgt voor veel commotie met deze reclamevideo lees verder

smartphone vergrendeling opties

Dit is de veiligste manier om je smartphone te vergrendelen lees verder

GLASSX

Deze vloeistof beschermt je smartphone tegen schade lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters