Gebruik van data-diensten is flink gestegen in 2009

In de marktmonitor 2009 van OPTA staat dat het aantal mobiele aansluitingen blijft stijgen. Dat we 20% meer zijn gaan Sms-en en dat het dataverbruik is gestegen naar 1,45 PB data.

Aantal mobiele aansluitingen blijft groeien

Het aantal mobiele aansluitingen is afgelopen jaar met 1,3 miljoen gestegen. Op dit moment zijn er 21,2 miljoen mobiele aansluitingen in Nederland, wat betekent dat 28% van de Nederlanders een tweede aansluiting heeft. Deze groei in het aantal mobiele aansluitingen is te verklaren door de relatief lage abonnementskosten in Nederland, de meeste nieuwe aansluitingen zijn postpaid abonnementen. De verhouding tussen prepaid en postpaid abonnementen is ongeveer gelijk, namelijk 50,6 % prepaid aansluitingen en 49,4% postpaid abonnementen. Naar verwachting zal het aantal postpaid abonnementen stijgen ten opzichte van het aantal prepaid aansluitingen.

De gemiddelde omzet per postpaid abonnement is 41,6 euro wat ten opzichte van 2008 een lichte daling is. De oorzaak hiervan kan worden gezocht in het feit dat de gehele omzet van providers is gedaald of heel licht is gegroeid sinds 2008, terwijl het aantal abonnementen wel toeneemt.

Gemiddelde maandelijkse omzet per aansluiting

 

T-Mobile’s marktaandeel groeit

Uit de marktmonitor van 2009 blijkt dat de verhoudingen tussen de drie providers die beschikken over een eigen netwerk nauwelijks verschillen ten opzichte van het jaar daarvoor. T-Mobile is op de tweede plek terecht gekomen doordat het Orange heeft overgenomen. Ook is het marktaandeel van T-Mobile iets gestegen, waarop KPN’s marktaandeel weer iets is gedaald.

Het aantal belminuten

Het aantal belminuten dat we met zijn allen hebben verbeld in 2009 is 11,0 miljard, waarmee het ongeveer gelijk gebleven is met het jaar daarvoor. Het aantal verstuurde sms’jes is gestegen met 20% naar 4,3 miljard. Opvallend is dat het gebruik van datadiensten sterk is gestegen ongeveer met 300% ten opzichte van het jaar daarvoor. De verhoudingen tussen zogenoemde niet spraakdiensten, onder andere: sms-diensten, data-diensten, is verandert. Sms heeft 4,3 procent van zijn aandeel in 2008 moeten inleveren, terwijl de verschillende data-diensten met 3,8 procent gestegen is.

Verhouding omzet niet spraak-diensten

 

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters