Vanaf 15 juni geen extra roamingkosten meer: dit gaat er precies veranderen

Op 15 juni 2017 wordt eindelijk afgerekend met een probleem, waar we allemaal wel eens last van hebben gehad: roamingkosten in het buitenland. Voor sommige mensen heeft dit geresulteerd in honderden euro’s aan extra kosten, doordat de roaming optie per ongeluk niet werd uitgezet. Als het goed is kan dat vanaf juni niet meer gebeuren binnen de EU. Maar natuurlijk zitten er nog wel een paar haken en ogen aan het plan.

Europese Commissie strijdt al jaren voor kostenvrij roamen

Op het moment worden er andere (hogere) tarieven in rekening gebracht wanneer je de Nederlandse grens overgaat. Dit geldt voor het gebruik van mobiel internet, maar ook voor bellen en sms’en. De Europese Commissie vindt deze regeling onzinnig en is al jaren bezig met het kunnen afschaffen van de dubbele tarieven. Dit lijkt nu eindelijk gelukt te zijn met een paar kanttekeningen.

geen roamingkosten meer in de EU

Bellen en sms’en

Binnen de EU heb je vanaf 15 juni alleen nog te maken met de normale kosten van je bundel bij bellen en sms’en. Dat betekent dat mensen met een bundel voor onbeperkt bellen en sms’en, ook in het buitenland hier onbeperkt gebruik van kunnen maken. Maar dit gaat helaas toch niet oneindig op. We hebben namelijk ook te maken met een zogenaamd fair-use beleid, zodat het allemaal wel eerlijk blijft.

Om in het buitenland gebruik te kunnen maken van de normale tarieven moet je wel het grootste gedeelte van het jaar in Nederland zijn. Je kan dus niet 8 maanden per jaar op reis zijn. Dit heeft o.a. te maken met het feit dat de tarieven in verschillende landen behoorlijk kunnen verschillen. Het is niet de bedoeling dat je bijvoorbeeld een goedkoop abonnement neemt in Burgarijë en vervolgens onbeperkt in Nederland mag bellen.

Wel extra kosten bellen vanuit Nederland naar EU landen

Ook zijn er andere regels wanneer je vanuit Nederland naar een ander EU land belt. Hierbij kunnen er namelijk wel extra kosten in rekening worden gebracht. Dit valt weer te omzeilen bij sommige providers, zoals Vodafone met het Red en Black abonnement. Bij deze abonnementen zijn ook belminuten inbegrepen voor bellen vanuit Nederland naar EU landen.

data verbruik

Internetten in het buitenland

Met een onbeperkte databundel zou je verwachten dat mobiel internet in het buitenland ook onbeperkt mogelijk is zonder extra kosten. Dit gaat echter niet op. Het zou namelijk kunnen dat de provider een limiet stelt op hoeveel data er “onbeperkt” gebruikt kan worden. Nadat de limiet bereikt is, kunnen er extra kosten in rekening worden gebracht. De provider moet wel van tevoren aangeven dat de limiet is bereikt en dat vanaf dat moment extra roamingkosten gelden.

Huidige abonnementen zonder roamingkosten

Bij veel providers zijn de abonnementen al voorbereid op de nieuwe regels en kunnen klanten nu al zonder extra kosten in het buitenland roamen. Providers die nog geen speciaal abonnement hebben mogen vanaf 15 juni bij de huidige abonnementen geen extra kosten meer in rekening hebben. Bij de Vodafone Red en Black abonnementen kan nu al in de EU geroamd worden voor het normale tarief.

Bij de KPN Zorgeloos-abonnementen mag de gebruiker maximaal 60 dagen per jaar van de eigen bundel binnen de EU gebruik maken. Mensen met een T-Mobile abonnement kunnen ook nu al gebruik maken mobiel internet in het buitenland zonder extra kosten. Voor Go Unlimited abonnementen geldt echter dat dit maar 60 dagen per jaar kan. Daarna geldt een maximum van 10GB data verbruik per maand. Deze limiet vervalt vanaf 15 juni.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters