Vanaf 15 juni geen extra roamingkosten meer: dit gaat er precies veranderen

Op 15 juni 2017 wordt eindelijk afgerekend met een probleem, waar we allemaal wel eens last van hebben gehad: roamingkosten in het buitenland. Voor sommige mensen heeft dit geresulteerd in honderden euro’s aan extra kosten, doordat de roaming optie per ongeluk niet werd uitgezet. Als het goed is kan dat vanaf juni niet meer gebeuren binnen de EU. Maar natuurlijk zitten er nog wel een paar haken en ogen aan het plan.

Europese Commissie strijdt al jaren voor kostenvrij roamen

Op het moment worden er andere (hogere) tarieven in rekening gebracht wanneer je de Nederlandse grens overgaat. Dit geldt voor het gebruik van mobiel internet, maar ook voor bellen en sms’en. De Europese Commissie vindt deze regeling onzinnig en is al jaren bezig met het kunnen afschaffen van de dubbele tarieven. Dit lijkt nu eindelijk gelukt te zijn met een paar kanttekeningen.

geen roamingkosten meer in de EU

Bellen en sms’en

Binnen de EU heb je vanaf 15 juni alleen nog te maken met de normale kosten van je bundel bij bellen en sms’en. Dat betekent dat mensen met een bundel voor onbeperkt bellen en sms’en, ook in het buitenland hier onbeperkt gebruik van kunnen maken. Maar dit gaat helaas toch niet oneindig op. We hebben namelijk ook te maken met een zogenaamd fair-use beleid, zodat het allemaal wel eerlijk blijft.

Om in het buitenland gebruik te kunnen maken van de normale tarieven moet je wel het grootste gedeelte van het jaar in Nederland zijn. Je kan dus niet 8 maanden per jaar op reis zijn. Dit heeft o.a. te maken met het feit dat de tarieven in verschillende landen behoorlijk kunnen verschillen. Het is niet de bedoeling dat je bijvoorbeeld een goedkoop abonnement neemt in Burgarijë en vervolgens onbeperkt in Nederland mag bellen.

Wel extra kosten bellen vanuit Nederland naar EU landen

Ook zijn er andere regels wanneer je vanuit Nederland naar een ander EU land belt. Hierbij kunnen er namelijk wel extra kosten in rekening worden gebracht. Dit valt weer te omzeilen bij sommige providers, zoals Vodafone met het Red en Black abonnement. Bij deze abonnementen zijn ook belminuten inbegrepen voor bellen vanuit Nederland naar EU landen.

data verbruik

Internetten in het buitenland

Met een onbeperkte databundel zou je verwachten dat mobiel internet in het buitenland ook onbeperkt mogelijk is zonder extra kosten. Dit gaat echter niet op. Het zou namelijk kunnen dat de provider een limiet stelt op hoeveel data er “onbeperkt” gebruikt kan worden. Nadat de limiet bereikt is, kunnen er extra kosten in rekening worden gebracht. De provider moet wel van tevoren aangeven dat de limiet is bereikt en dat vanaf dat moment extra roamingkosten gelden.

Huidige abonnementen zonder roamingkosten

Bij veel providers zijn de abonnementen al voorbereid op de nieuwe regels en kunnen klanten nu al zonder extra kosten in het buitenland roamen. Providers die nog geen speciaal abonnement hebben mogen vanaf 15 juni bij de huidige abonnementen geen extra kosten meer in rekening hebben. Bij de Vodafone Red en Black abonnementen kan nu al in de EU geroamd worden voor het normale tarief.

Bij de KPN Zorgeloos-abonnementen mag de gebruiker maximaal 60 dagen per jaar van de eigen bundel binnen de EU gebruik maken. Mensen met een T-Mobile abonnement kunnen ook nu al gebruik maken mobiel internet in het buitenland zonder extra kosten. Voor Go Unlimited abonnementen geldt echter dat dit maar 60 dagen per jaar kan. Daarna geldt een maximum van 10GB data verbruik per maand. Deze limiet vervalt vanaf 15 juni.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
Samsung Galaxy S9 Plus

Gelekte renders Samsung Galaxy S9 tonen uiteindelijke toestel lees verder

Maak kennis met de Samsung Galaxy Note 8: Star Wars Edition lees verder

Apple iPhone X vs OnePlus 5T

OnePlus 5T vs. Apple iPhone X snelheidstest: duurder is niet altijd beter! lees verder

Samsung Galaxy S9 Plus

Leaker lekt geheime wapen Samsung Galaxy S9 en Galaxy S9 Plus lees verder

iPhone X gebruikers ontdekken nu pas verborgen feature Face ID lees verder

Huawei Nova 3

Foto’s Huawei Nova 3 gelekt: dubbele camera en meer! lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters