Geluidloos bellen mogelijk door Duitse technologie

In Duitsland is er een techniek ontwikkeld die geluidloos bellen mogelijk maakt. De techniek “Silent Sounds” werkt doordat de telefoon instaat is om de minuscule bewegingen van de mond tijdens lipbewegingen te registreren en om te zetten in een computerstem.

stilte coupeDe bedoeling is dat deze techniek, die nu nog in haar kinderschoenen staat, over tenminste tien jaar gemakkelijk kan worden toegepast. Op dit moment moeten er nog elektrodes rond de mond worden geplaatst om de spierbewegingen goed te kunnen registreren, wat uiteindelijk in een mobiele telefoon geplaatst zal worden. De verwachtingen zijn erg hoog omdat op dit moment de computer nog maar de fout gaat bij één op de honderd woorden.

De techniek zou een uitkomst bieden voor mensen die door bijvoorbeeld een ongeluk of een hersenbloeding hun spraak zijn verloren, aangezien ze nog wel de bewegingen van de gesproken taal beheersen. Met de techniek is het ook mogelijk om in één bepaalde taal te spreken waarna de computer het automatisch vertaalt naar een andere taal. Wat zou kunnen betekenen dat het leren van een andere taal minder belangrijk wordt. Chinees is voor de computer de lastigste taal omdat verschillende klanken al een ander woord kunnen betekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Klaas -

  Nu zitten mensen tijdens vergaderingen te sms-en en te twitteren. Straks kunnen ze met z'n allen geluidloos telefoneren tijdens een vergadering. Dat wordt van een geheel nieuwe koddigheid.

 2. hvdberg -

  je hebt gelijk als mensen door een hersenbloeding hun taalvermogen en spraakvermogen kwijt zijn geraakt, dan heeft het geen nut. Er zijn echter ook gevallen bekend van mensen waarbij de hersens na een beroerte niet meer het signaal door geven om geluid te produceren,voor deze mensen is dit een goede uitkomst. Helaas is het niet een wondermiddel dat voor alle mensen die een hersenbloeding hebben gehad toepasbaar is.

 3. omatine -

  Ik snap maar weinig van dit artikel.. de meeste mensen die door bv een hersenbloeding niet meer kunnen praten, zijn hun TAALvermogen kwijt, niet hun spraakvermogen. Zij kunnen dus nog wel praten, maar de betekenis van de woorden die ze zeggen is verstoord.. Daar kan deze computeruitvinding helaas weinig aan veranderen. Bij andere patienten kan de spraak verstoord zijn, maar ik kan me niet voorstellen dat de computer iemand beter verstaat dan bv de persoon die naast hem zit (als woorden vervormd worden uitgesproken).
  Als vertaalmachine zou het kunnen werken,maar zolang schriftelijk vertaalmachines er nog niks van bakken (Laat ze deze zin maar eens in het Engels vertalen), zie ik het met mondelinge taal ook nog niet gebeuren..

Steve Jobs innovatie

Apple na Steve Jobs: waar blijft de grote innovatie? lees verder

Project Ara

Modulaire smartphone: Google’s Project Ara is springlevend dankzij Facebook lees verder

ARKit

Waarom Apple Android ver achter zich gaat laten als het om augmented reality gaat lees verder

Apple apparaten

Apple toestellen verzamelen steeds meer data, maar het klinkt erger dan het is lees verder

Bixby Voice

Samsung Galaxy S8: waar blijft Bixby Voice? lees verder

Facetime

Elf verborgen iOS 11 features die je moet proberen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters