‘Gemeenteregels soms oorzaak van slecht mobiel bereik’

Het gebrek aan mobiel bereik in bepaalde gemeentes is soms te wijten aan strenge gemeenteregels. Dat zegt minister van Economische Zaken Henk Kamp na kamervragen over het probleem.

Onderzoek NOS

Mobiel bereikDe kamervragen zijn gesteld naar aanleiding van een onderzoek van de NOS. Ongeveer een maand geleden bleek daaruit dat er nog altijd tientallen dorpen in Nederland zonder mobiel bereik zitten. Vooral in Noord-Brabant en Drenthe bleek het mobiel bereik in veel kleine gemeentes erg slecht. Mobiel bellen en sms’en kon vaak niet en soms bleek zelfs 112 onbereikbaar.

“Gemeenten voeren stringent antennebeleid”

De top tien van de gemeenten met de meeste klachten bestaat uit: Westerveld (Drenthe), Sint-Oedenrode (Noord-Brabant), Neerijnen (Gelderland), Bronckhorst (Gelderland), Baarle-Nassau (Noord-Brabant), Zaltbommel (Gelderland), Tynaarlo (Drenthe), Medemblik (Noord-Holland), Berkelland (Gelderland) en Weststellingwerf (Friesland). In een aantal van deze gevallen is het gebrek aan mobiel bereik volgens Kamp mede te wijten aan gemeentebeleid: “Een aantal gemeenten uit deze top 10 voert een stringent antennebeleid of heeft dit in het verleden gedaan. Deze gemeenten stelden strenge eisen aan de plaatsing van antennemasten. Zo zijn er bijvoorbeeld eisen gesteld aan de hoogte van een mast en mag er binnen een bepaald aantal meters van de bebouwde kom geen mast worden geplaatst.” Daardoor kan volgens de minister de uitrol van een mobiel netwerk moeilijker worden.

‘Mobiel bereik in Nederland erg goed’

Kamp benadrukt verder dat we in Nederland niets te klagen hebben over het mobiel bereik. “In het algemeen is de mobiele netwerkdekking in Nederland zeer goed te noemen. Uit recent onderzoek in opdracht van de Europese Commissie3 blijkt dat Nederland een overall 4G-dekking van ruim 99% kent. 100% mobiele bereikbaarheid is vanuit technisch oogpunt echter niet haalbaar”, aldus Kamp.

Bron: Rijksoverheid via NU.nl

Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Apple’s Siri is half zo slim als een zesjarig kind lees verder

Samsung

Wordt dit de killer-functie van de Samsung Galaxy S9? lees verder

iPhone X Face ID

Smartphonefabrikanten zijn haastig bezig met eigen versie Apple’s Face ID lees verder

Samsung Galaxy Note 8 review design

Sorry Apple: we hebben zeer goed nieuws over de Samsung Galaxy Note 9 lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters