‘Gemeenteregels soms oorzaak van slecht mobiel bereik’

Het gebrek aan mobiel bereik in bepaalde gemeentes is soms te wijten aan strenge gemeenteregels. Dat zegt minister van Economische Zaken Henk Kamp na kamervragen over het probleem.

Onderzoek NOS

Mobiel bereikDe kamervragen zijn gesteld naar aanleiding van een onderzoek van de NOS. Ongeveer een maand geleden bleek daaruit dat er nog altijd tientallen dorpen in Nederland zonder mobiel bereik zitten. Vooral in Noord-Brabant en Drenthe bleek het mobiel bereik in veel kleine gemeentes erg slecht. Mobiel bellen en sms’en kon vaak niet en soms bleek zelfs 112 onbereikbaar.

“Gemeenten voeren stringent antennebeleid”

De top tien van de gemeenten met de meeste klachten bestaat uit: Westerveld (Drenthe), Sint-Oedenrode (Noord-Brabant), Neerijnen (Gelderland), Bronckhorst (Gelderland), Baarle-Nassau (Noord-Brabant), Zaltbommel (Gelderland), Tynaarlo (Drenthe), Medemblik (Noord-Holland), Berkelland (Gelderland) en Weststellingwerf (Friesland). In een aantal van deze gevallen is het gebrek aan mobiel bereik volgens Kamp mede te wijten aan gemeentebeleid: “Een aantal gemeenten uit deze top 10 voert een stringent antennebeleid of heeft dit in het verleden gedaan. Deze gemeenten stelden strenge eisen aan de plaatsing van antennemasten. Zo zijn er bijvoorbeeld eisen gesteld aan de hoogte van een mast en mag er binnen een bepaald aantal meters van de bebouwde kom geen mast worden geplaatst.” Daardoor kan volgens de minister de uitrol van een mobiel netwerk moeilijker worden.

‘Mobiel bereik in Nederland erg goed’

Kamp benadrukt verder dat we in Nederland niets te klagen hebben over het mobiel bereik. “In het algemeen is de mobiele netwerkdekking in Nederland zeer goed te noemen. Uit recent onderzoek in opdracht van de Europese Commissie3 blijkt dat Nederland een overall 4G-dekking van ruim 99% kent. 100% mobiele bereikbaarheid is vanuit technisch oogpunt echter niet haalbaar”, aldus Kamp.

Bron: Rijksoverheid via NU.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
Steve Jobs innovatie

Apple na Steve Jobs: waar blijft de grote innovatie? lees verder

Project Ara

Modulaire smartphone: Google’s Project Ara is springlevend dankzij Facebook lees verder

ARKit

Waarom Apple Android ver achter zich gaat laten als het om augmented reality gaat lees verder

Apple apparaten

Apple toestellen verzamelen steeds meer data, maar het klinkt erger dan het is lees verder

Bixby Voice

Samsung Galaxy S8: waar blijft Bixby Voice? lees verder

Facetime

Elf verborgen iOS 11 features die je moet proberen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters