Goedkope smartphones worden populairder

Volgens marktonderzoek verricht door Counterpoint Research worden goedkope smartphones steeds populairder.

Betere kwaliteit

De afgelopen paar jaar is de kwaliteit van goedkopere toestellen erg omhoog gegaan. Dit komt mede doordat veel Chinese bedrijven sterk concurreren met marktleiders als Samsung. Dit heeft

Honor 5X
Honor 5X: €211

grote bedrijven dus geforceerd hun prijs-kwaliteitsverhouding te verbeteren. Momenteel kun je voor €300 een telefoon krijgen met een goede, premium bouw en nette specificaties. Logisch dus, dat het voor consumenten aanlokkelijk geworden is om een goedkoper toestel te kopen.

Meer verkopen

Een onderzoek van analysebureau Counterpoint Research ondersteunt het bovenstaande verhaal. Zo was in 2014 maar 40% van Samsungs verkochte telefoons rond de $300, in het eerste kwartaal van dit jaar schoot dat getal omhoog naar 54%. Toestellen van Samsung onder de $200 hadden een verkoopaandeel van 10% in 2014 – wat gestegen is naar 41% in mei dit jaar.

Ook toestellen van fabrikant LG zijn onderzocht. Verrassend genoeg bestaat 65% van LGs verkochte telefoons uit toestellen van rond de $300, maar was dat in 2014 en 2015 ook al zo. Bij Apple is de verkoop van ‘goedkope’ toestellen wel toegenomen. Een iPhone wordt ‘goedkoop’ genoemd wanneer hij minder dan $500 kost. Vorig jaar bestond 10% van Apple’s verkopen uit goedkope telefoons. Destijds kon je bijvoorbeeld een iPhone 5s kopen voor dat bedrag. Dit jaar verkoopt Apple 3x zoveel goedkope iPhones, waardoor 30% van de telefoons onder de $500 valt.

In dit onderzoek is uitgegaan van de Amerikaanse verkoopprijs van de toestellen. Een iPhone SE kost in Nederland €489, waardoor de telefoon omgerekend meer dan $500 kost. Door bijvoorbeeld een andere markt en belastingen kost de SE maar $399 in de Verenigde Staten.

Veranderende markt

Het is duidelijk zichtbaar dat de smartphonemarkt aan het veranderen is. Goede telefoons worden goedkoper, en jaarlijks verkopen veel fabrikanten minder telefoons dan verwacht. De Europese markt is redelijk verzadigd, maar opkomende landen hebben graag goedkope smartphones. Een voorbeeld van een goedkope smartphone met mooie bouwkwaliteit en goede specificaties is de OnePlus X.

Bron: Businesskorea

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters