Google onthult hoeveel Android toestellen op Marshmallow draaien

Google heeft zijn maandelijkse distributie rapport voor Android vrijgegeven. Het mobiele besturingssysteem wordt nog steeds flink geplaagd door fragmentatie.

Google

Google’s Android is in de afgelopen jaren volwassen geworden. Het mobiele besturingssysteem ziet er niet alleen professioneler uit, maar is ook een stuk stabieler geworden. De zoekgigant heeft meer dan 80% van de smartphonemarkt in handen, waarmee Google de weinige concurrenten ver achter zich laat. Dat betekent echter niet dat Android perfect is. Sterker nog: het besturingssysteem wordt enorm geplaagd door fragmentatie.

Fragmentatie

Er zijn zoveel verschillende Android smartphones, tablets, en fabrikanten dat Google niet in de buurt kan komen van de controle die Apple over iOS heeft. Apple kan in een keer een update naar alle iOS apparaten uitrollen. Google heeft te maken met fabrikanten die hun eigen versie willen uitbrengen, of zelfs al meteen hun toestellen in de steek laten. Het resultaat is dat de nieuwste Android versie nog niet eens op 20% van alle actieve Android toestellen draait. Google werkt er hard aan om die situatie te veranderen, maar daar gaan we pas volgend jaar het effect van merken. Hoe erg is de situatie eigenlijk?

Android Marshmallow

Daar kunnen we een vrij duidelijk antwoord op geven, want Google heeft zojuist de maandelijkse Android distributie data vrijgegeven. Op 1 augustus draaide 15.2% van alle actieve Android smartphones en tablets op Android Marshmallow, de nieuwste versie van het besturingssysteem. Dat is een verbetering van 14% ten opzichte van vorige maand, toen 13.3% van alle toestellen op Marshmallow draaide. Ondertussen staat Android Nougat natuurlijk voor de deur.

Google

Android 5.0 Lollipop is met 35.5% nog steeds de absolute koning van. Ondanks de groei van Marshmallow hoefde Lollipop deze maand niet in te boeten. Sterker nog: het aandeel van de twee jaar oude versie kon 0.4% bij zijn aandeel optellen. Android 4.4 Kitkat staat op de derde plek met 29.2%, gevolgd door Android 4.1 Jelly Bean met 16.7%.

Google

Froyo houdt vol

Daarna worden de percentages zeer klein, maar we hoeven een van de oudste Android versies nog steeds niet af te schrijven: Android 2.2 Froyo draait nog op 0.1% van alle Android toestellen. Google baseert deze gegevens op alle Android toestellen die in de afgelopen week de Play Store bezochten, dus er is nog een groep fervente Froyo gebruikers.

 

Kan Android Nougat na de lancering van deze week er voor gaan zorgen dat we eindelijk afscheid kunnen gaan nemen van Froyo? We gaan het volgende maand ontdekken, wanneer Google weer een nieuw rapport zal uitbrengen.

Bron: Android Developers

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

cybersecurity

Maak (geen) kennis met ZooPark: alle enge malware in één lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters