Google onthult hoeveel Android toestellen op Marshmallow draaien

Google heeft zijn maandelijkse distributie rapport voor Android vrijgegeven. Het mobiele besturingssysteem wordt nog steeds flink geplaagd door fragmentatie.

Google

Google’s Android is in de afgelopen jaren volwassen geworden. Het mobiele besturingssysteem ziet er niet alleen professioneler uit, maar is ook een stuk stabieler geworden. De zoekgigant heeft meer dan 80% van de smartphonemarkt in handen, waarmee Google de weinige concurrenten ver achter zich laat. Dat betekent echter niet dat Android perfect is. Sterker nog: het besturingssysteem wordt enorm geplaagd door fragmentatie.

Fragmentatie

Er zijn zoveel verschillende Android smartphones, tablets, en fabrikanten dat Google niet in de buurt kan komen van de controle die Apple over iOS heeft. Apple kan in een keer een update naar alle iOS apparaten uitrollen. Google heeft te maken met fabrikanten die hun eigen versie willen uitbrengen, of zelfs al meteen hun toestellen in de steek laten. Het resultaat is dat de nieuwste Android versie nog niet eens op 20% van alle actieve Android toestellen draait. Google werkt er hard aan om die situatie te veranderen, maar daar gaan we pas volgend jaar het effect van merken. Hoe erg is de situatie eigenlijk?

Android Marshmallow

Daar kunnen we een vrij duidelijk antwoord op geven, want Google heeft zojuist de maandelijkse Android distributie data vrijgegeven. Op 1 augustus draaide 15.2% van alle actieve Android smartphones en tablets op Android Marshmallow, de nieuwste versie van het besturingssysteem. Dat is een verbetering van 14% ten opzichte van vorige maand, toen 13.3% van alle toestellen op Marshmallow draaide. Ondertussen staat Android Nougat natuurlijk voor de deur.

Google

Android 5.0 Lollipop is met 35.5% nog steeds de absolute koning van. Ondanks de groei van Marshmallow hoefde Lollipop deze maand niet in te boeten. Sterker nog: het aandeel van de twee jaar oude versie kon 0.4% bij zijn aandeel optellen. Android 4.4 Kitkat staat op de derde plek met 29.2%, gevolgd door Android 4.1 Jelly Bean met 16.7%.

Google

Froyo houdt vol

Daarna worden de percentages zeer klein, maar we hoeven een van de oudste Android versies nog steeds niet af te schrijven: Android 2.2 Froyo draait nog op 0.1% van alle Android toestellen. Google baseert deze gegevens op alle Android toestellen die in de afgelopen week de Play Store bezochten, dus er is nog een groep fervente Froyo gebruikers.

 

Kan Android Nougat na de lancering van deze week er voor gaan zorgen dat we eindelijk afscheid kunnen gaan nemen van Froyo? We gaan het volgende maand ontdekken, wanneer Google weer een nieuw rapport zal uitbrengen.

Bron: Android Developers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Kelvin -

  Maar even serieus
  -Je hebt mensen die 4 jaar doen mst 1 smartphone, die hebben dus een oude android
  -Je hebt mensen die willen wel updaten maar de telefoon heeft voor een vage reden de update niet (terwijl die update officieel is)
  -En die mensen die nooit updaten
  Dus het is wel logish dat android marsmallow niet het hoogste percentage heeft (en dus niet altijd de schuld van de manufacturers)

iOS Android

Waarom de keuze tussen iOS en Android nog steeds belangrijk is lees verder

Android P 9.0

‘Android P 9.0 omarmt notch en redesign moet iPhone-gebruikers overhalen’ 🔥 lees verder

Samsung heeft eindelijk zijn belabberde emoji gefixt lees verder

Smartphones samsung IDC vlaggenschepen smartphonemarkt phoneswap

Zo maak je je Android toestel net zo snel als een iPhone lees verder

OnePlus 5T review design

Contacten van oude naar nieuwe Android smartphone overzetten: zo werkt het lees verder

Android Oreo

Slechts 1.1 procent van Android smartphones draait op Android Oreo lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters