‘Google gaat fabrikanten met slecht updatebeleid Android te schande maken’

Google gaat fabrikanten die nalatig zijn met het updaten van hun smartphones publiekelijk te schande maken, aldus een bron van Bloomberg.

Google

Android is verreweg het meest populaire mobiele besturingssysteem en voorlopig lijkt er nog geen einde aan de groeiende populariteit te komen. Elk jaar komen er dan ook honderden verschillende Android smartphones uit, van spotgoedkope budgetmodelletjes voor kinderen tot extravagante vlaggenschepen bekleed met diamanten. De flexibiliteit en de vele mogelijkheden van Android maken het potentieel het beste besturingssysteem voor elke gebruiker, juist omdat de fabrikant zelf zijn eigen aanpassingen kan doen. Die vrijheid heeft echter ook een hele grote keerzijde waar elke Android gebruiker bekend mee is: trage of helemaal geen updates.

Android updates

Waar er elk jaar maar een paar iPhone modellen uitkomen die volledig door Apple worden beheerd heeft Google dus te maken met honderden modellen, fabrikanten en varianten van Android smartphones. Dit betekent dat Apple in een keer een update kan uitbrengen voor al zijn huidige modellen, iets wat voor Google simpelweg onmogelijk is. Fabrikanten als Sony moeten en willen namelijk eerst zelf hun eigen versie bouwen van de nieuwste Android versie, compleet met eigen functies, uiterlijk en datum. Dat is veel werk, met als resultaat dat veel fabrikanten alleen hun populairste smartphones updaten, terwijl goedkopere modellen blijven steken op een oude Android versie. Dat is tegenwoordig een stuk minder erg omdat Android volwassen is geworden, maar nog steeds blijft het ontzettend klantonvriendelijk, vooral als het gaat om veiligheidsupdates. Alleen bij Nexus smartphones heb je de zekerheid dat je Android updates meteen ontvangt, omdat de modellen in samenwerking met Google zijn ontwikkeld.

Google

Oplossingen

Google is bezig met verschillende oplossingen voor het probleem. Android wordt in de toekomst bijvoorbeeld zo in elkaar gezet dat Google een deel automatisch kan updaten, zonder dat de fabrikanten er lang mee bezig hoeven te zijn. Denk aan veiligheidsupdates, die gewoon altijd belangrijk zijn. Ook verplicht Google fabrikanten om binnen 18 maanden na de release van een smartphone telkens de nieuwste Android versie aan te bieden, maar slechts een paar fabrikanten houden zich daar compleet aan. Ook moeten fabrikanten officieel bij de lancering van hun smartphones altijd de nieuwste versie van Android er op hebben staan, maar vooral veel goedkopere smartphones voldoen niet aan die eis.

Lijst

Er zijn echter geen consequenties aan die nalatigheid verbonden, waardoor veel fabrikanten zich niks van Google aantrekken. Daar komt binnenkort echter waarschijnlijk verandering in, want volgens een bron van Bloomberg is Google bezig met een lijst die laat zien hoe nalatig fabrikanten zijn als het gaat om het updaten van hun smartphones. De nadruk wordt vooral gelegd op veiligheidsupdates, die volgens bijvoorbeeld de consumentenbond en Europese instanties gewoon op ieders smartphone terecht zouden moeten komen.

Google houdt de lijst al een langere tijd bij, en houdt op basis van de resultaten al gesprekken met ontwikkelaars. De kans is groot dat de lijst uiteindelijk openbaar wordt gemaakt zodat elke consument kan zien bij de keuze van een nieuwe smartphone welke fabrikant het minst nalatig is. De vraag is echter of fabrikanten zich er iets van aan zullen trekken, juist omdat de consumenten die op dat soort gegevens letten waarschijnlijk toch al de duurdere smartphones kopen die wel de nieuwste updates ontvangen.

Bron: Bloomberg

 

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters