Google’s onthult nieuwe compleet modulaire Project Ara telefoon

Google heeft vandaag als complete verrassing de nieuwe Project Ara telefoon onthuld, waarvan volgend jaar al een versie voor consumenten uit gaat komen.

Google

Project Ara is een van de meest fascinerende projecten waar Google de afgelopen jaren mee bezig is geweest. Het idee achter Project Ara is simpel: een smartphone die je compleet zelf in elkaar kunt zetten met modules die je zelf uitkiest. Wil je een nieuwe camera? Dan koop je een nieuwe module die je direct dankzij het magnetische systeem bevestigt. Wil je een extra sensor? Dan bevestig je een speciale sensor module. Alles kan als een soort Lego blokje vastgeklikt worden, zoals Google twee jaar geleden voor het eerst demonstreerde. Het was de bedoeling dat ontwikkelaars begin vorig jaar al met de speciale telefoon aan de slag konden, maar uiteindelijk bleek dat de Project Ara telefoon te kwetsbaar was. Als je een exemplaar op de grond liet vallen dan lieten alle modules los. Het bleef een lange tijd de vraag wat Google’s volgende stap voor het project zou zijn, zeker nu bedrijven als LG en Moto X nu zelf met semi-modulaire smartphones komen. Toch gaat Google met Project Ara net een stapje verder, waardoor we hoopten dat we op Google I/O meer te horen zouden krijgen over de toekomst van het project.

Project Ara

Vandaag heeft Google tijdens een I/O sessie aangekondigd dat de problemen zijn verholpen en dat ontwikkelaars dit jaar nog zelf met een Project Ara exemplaar aan de slag kunnen. Google demonstreerde tegenover de aanwezige ontwikkelaars en pers hoe modules verwisseld kunnen worden zonder dat de telefoon uitgezet hoeft te worden. Je kunt dus gewoon doorgaan met mails beantwoorden terwijl je even snel je camera module verwisselt, of een nieuwe speaker vastklikt. Het gaat echter nog verder: de presentator legde de smartphone neer, zei “Ok Google, eject the camera” en ja hoor, de camera werd automatisch losgemaakt. Vervolgens werden er nieuwe modules getoond, zoals modules die meer als sieraden functioneren maar ook modules met een specifiek doel: een glucometer voor mensen met diabetes, een speciale hartslagmeter, maar ook gewoon speciale high-res camera’s.

De mogelijkheden zijn eindeloos, wat ook de reden is dat Google wil dat zoveel mogelijk ontwikkelaars hun eigen modules gaan ontwikkelen. Het is de bedoeling dat er een heel ecosysteem ontstaat rondom de modules, waarmee de hele smartphonemarkt volgens Google gaat veranderen. Consumenten hoeven namelijk niet elke keer een compleet nieuwe smartphone kopen, maar kunnen alleen de delen van hun smartphone vervangen die aan verbetering toe zijn. Het publiek begon spontaan te juichen toen Google liet weten dat het in 2017 al de eerste Ara smartphone voor consumenten uit wil brengen. In de onderstaande video krijgen we alvast een sneak peek van hoe de modulaire smartphone er uit gaat zien:

Bron: Google ATAP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Nitesh -

   Ik weet niet of je een concept als dit echt mooi kan krijgen… Maar goed, voor mensen die dit soort concepten tof vinden, maar dit meestal niet uit, of gaat die functie iig boven de vorm.

   Ik vraag me wel af of ze misschien ‘have concepten’ gaan verkopen. Een beetje zoals LG nu doet. Dus dat je slechts een beperkt aantal dingen kan veranderen en op die manier toch mensen kunnen pleasen die zowel de inwisselbaarheid van componenten willen als een mooi ontworpen telefoon.

 1. Menno -

  Ik kan niet wachten tot ARA verkrijgbaar is. Het is gewoon zo’n mooi concept. Als ARA verkrijgbaar is, en niet al te duur is, ga ik hem zeker kopen!

LG V30S ThinQ

LG onthult slimmere versie LG V30: de LG V30S ThinQ lees verder

Sony Xperia XZ2

Sony Xperia XZ2 en XZ2 Compact gelekt: Sony’s volgende flagships lees verder

ASUS ZenFone Max Plus

Asus ZenFone Max Plus: Face Unlock en 18:9 beeldverhouding lees verder

LG K8 en LG K10: LG onhult nieuwe budgetmodellen lees verder

Gelekte renders tonen driedubbele camera Huawei P20 lees verder

iOS Android

Waarom de keuze tussen iOS en Android nog steeds belangrijk is lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters