Google’s onthult nieuwe compleet modulaire Project Ara telefoon

Google heeft vandaag als complete verrassing de nieuwe Project Ara telefoon onthuld, waarvan volgend jaar al een versie voor consumenten uit gaat komen.

Google

Project Ara is een van de meest fascinerende projecten waar Google de afgelopen jaren mee bezig is geweest. Het idee achter Project Ara is simpel: een smartphone die je compleet zelf in elkaar kunt zetten met modules die je zelf uitkiest. Wil je een nieuwe camera? Dan koop je een nieuwe module die je direct dankzij het magnetische systeem bevestigt. Wil je een extra sensor? Dan bevestig je een speciale sensor module. Alles kan als een soort Lego blokje vastgeklikt worden, zoals Google twee jaar geleden voor het eerst demonstreerde. Het was de bedoeling dat ontwikkelaars begin vorig jaar al met de speciale telefoon aan de slag konden, maar uiteindelijk bleek dat de Project Ara telefoon te kwetsbaar was. Als je een exemplaar op de grond liet vallen dan lieten alle modules los. Het bleef een lange tijd de vraag wat Google’s volgende stap voor het project zou zijn, zeker nu bedrijven als LG en Moto X nu zelf met semi-modulaire smartphones komen. Toch gaat Google met Project Ara net een stapje verder, waardoor we hoopten dat we op Google I/O meer te horen zouden krijgen over de toekomst van het project.

Project Ara

Vandaag heeft Google tijdens een I/O sessie aangekondigd dat de problemen zijn verholpen en dat ontwikkelaars dit jaar nog zelf met een Project Ara exemplaar aan de slag kunnen. Google demonstreerde tegenover de aanwezige ontwikkelaars en pers hoe modules verwisseld kunnen worden zonder dat de telefoon uitgezet hoeft te worden. Je kunt dus gewoon doorgaan met mails beantwoorden terwijl je even snel je camera module verwisselt, of een nieuwe speaker vastklikt. Het gaat echter nog verder: de presentator legde de smartphone neer, zei “Ok Google, eject the camera” en ja hoor, de camera werd automatisch losgemaakt. Vervolgens werden er nieuwe modules getoond, zoals modules die meer als sieraden functioneren maar ook modules met een specifiek doel: een glucometer voor mensen met diabetes, een speciale hartslagmeter, maar ook gewoon speciale high-res camera’s.

De mogelijkheden zijn eindeloos, wat ook de reden is dat Google wil dat zoveel mogelijk ontwikkelaars hun eigen modules gaan ontwikkelen. Het is de bedoeling dat er een heel ecosysteem ontstaat rondom de modules, waarmee de hele smartphonemarkt volgens Google gaat veranderen. Consumenten hoeven namelijk niet elke keer een compleet nieuwe smartphone kopen, maar kunnen alleen de delen van hun smartphone vervangen die aan verbetering toe zijn. Het publiek begon spontaan te juichen toen Google liet weten dat het in 2017 al de eerste Ara smartphone voor consumenten uit wil brengen. In de onderstaande video krijgen we alvast een sneak peek van hoe de modulaire smartphone er uit gaat zien:

Bron: Google ATAP

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters