Google gaat eigen chipset voor Pixel smartphones ontwikkelen

Google gaat in de toekomst zijn eigen chipset ontwikkelen, zo heeft Dave Burke gisteren bevestigd. Daarnaast zijn de toekomstige Pixel vlaggenschepen minstens een jaar in ontwikkeling, in tegenstelling tot de Nexus smartphones.

Google Pixel en Google Pixel XL

Google heeft gisteravond de Google Pixel en Google Pixel XL onthuld, twee zelfgemaakte vlaggenschepen. De zoekgigant gaat rechtstreeks de strijd aan met Apple’s iPhones met een premium ontwerp en high-end specificaties. Het zal lastig worden om Apple qua pure paardenkracht te verslaan, want het Amerikaanse bedrijf ontwikkelt zijn chips specifiek voor zijn eigen smartphones. Hierdoor kan Apple een mate van optimalisatie garanderen waar Qualcomm op dit moment simpelweg niet aan kan tippen.

Google’s eigen chipset

Daar gaat in de toekomst echter verandering in komen, maar niet dankzij Qualcomm. Volgens Google’s Dave Burke wil de zoekgigant namelijk zijn eigen chipsets gaan ontwerpen voor de Pixel smartphone lijn. De vlaggenschepen die het bedrijf gisteravond aankondigde maken nog gebruik van Qualcomm’s Snapdragon 821 chipset. In de toekomst wil Google echter zelf chips gaan ontwikkelen voor zijn eigen vlaggenschepen. Daarmee schaart het bedrijf zich in het rijtje van Apple, Samsung en Huawei, die allemaal hun eigen socs ontwerpen.

Aangepaste Snapdragon 821

Het is nog niet bekend wanneer we de eerste Pixel vlaggenschepen met Google’s eigen chipsets uit gaan komen, maar ook dit jaar heeft het bedrijf al enkele aanpassingen uitgevoerd. De Snapdragon 821 van de Pixel en Pixel XL heeft een speciale modemtechniek, het resultaat van eerdere experimenten. Ook is Qualcomm’s chip volgens Google geoptimaliseerd om de responstijd van het touchscreen te verbeteren, en er voor te zorgen dat foto’s razendsnel genomen kunnen worden. Volgens Burke zijn de nieuwe Pixel vlaggenschepen daarom een stuk sneller dan andere Android smartphones.

Meerdere jaren in ontwikkeling

Het is duidelijk dat Google zijn smartphones serieuzer aanpakt. Volgens Dave Burke heeft hij vorige maand al een foto gezien die genomen is met de Pixel smartphone die eind volgend jaar uitkomt. Daarmee geeft hij aan dat Google nu echt voor de komende jaren vooruit kan plannen en ontwikkelen, om zo echt topproducten af te leveren. Nexus smartphones werden in een relatief kort tijdsbestek ontwikkeld en geproduceerd, zonder al te veel inmenging van Google. Bij de Pixel lijn is dat dus niet het geval. De zoekgigant kan nu jaren besteden aan de ontwikkeling, om zo een echte premium ervaring te garanderen.

Bron: Bloomberg

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters