“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden”

Google lijkt constant bezig te zijn met allerlei nieuwe producten en komt in documentaires vaak voorbij als een hemelse werkplek met glijbanen, slaapplekken en andere uitgebreide faciliteiten voor de medewerkers. Toch is Steve Yegge na 13 jaar gestopt bij de techgigant. Het bedrijf zou arrogant en achterhaald zijn geworden en te veel verwikkeld zijn in politieke spelletjes.

Focus op concurrentie in plaats van consument

Dit laat Yegge weten in een post op de website Medium. De voornaamste reden dat hij daar niet langer wilde werken, is dat het bedrijf volgens hem niet meer kan innoveren. Te lang zou de techgigant al vastzitten in de rol van een soort jaloers broertje, dat alles wil dat de ander ook heeft. Zo zou Google+ een direct antwoord zijn op Facebook, was Google Cloud een reactie op Amazon’s webdiensten en zou Google Assistant zijn gemaakt om te concurreren tegen Siri en waarschijnlijk ook Alexa. Het bedrijf zou hiermee teveel zijn gefocust op wat de concurrentie doet in plaats van te komen met producten die de klant nodig heeft.

Google Cloud

Niet alleen maar slecht

Yegge is overigens niet alleen maar negatief over Google. Hij geeft toe dat het nog steeds één van de beste plaatsen op de aarde is om te werken en dat het bedrijf wel uniek is met producten zoals Cloud Spanner, TensorFlow en Waymo. Na zijn post heeft Yegge uiteraard veel reacties hierop gekregen en in een tweede post lijkt hij zijn aanvankelijke felheid wat af te zwakken.

Grote bedrijven innoveren niet op grote schaal

Hij geeft aan dat het normaal is voor hele grote bedrijven niet op een grote schaal innoveren. Om op veranderingen in de markt te reageren kun je of innovatieve bedrijven opkopen, of zelf met vernieuwende producten komen. Google zou te langzaam zijn met het reageren op  nieuwe technologieën, zoals de cloud. Ook zou het bedrijf het overnemen van succesvolle bedrijfjes op een lager pitje hebben gezet.

Amazon doet het wel goed

In 2011 was Yegge al op dreef in een email die toevallig lekte. Hierin deed hij uit de doeken waarom hij niet tevreden was met Google’s impotente Google+ strategie en kreeg Amazon CEO Jeff Bezos er ook van langs. Tegenwoordig lijkt Yegge van mening te zijn veranderd over Bezos. In zijn laatste post op Medium geeft hij aan dat Bezos en Amazon het in tegenstelling tot zijn ex-werkgever wel goed doen. Bezos zou de hele tijd bezig zijn met innovatie en inderdaad soms falen, maar het zou goed zijn dat hij toch blijft doorzetten.

Jeff Bezos
Jeff Bezos

Google gaat niet dood

De ex Google medewerker laat ten slotte weten dat het allemaal niet zo dramatisch is. Google gaat niet dood en het is niet het einde van de wereld. Well komt hier weer de waarschuwing achter dat als het bedrijft niet innoveert zoals Jeff Bezos, ze beter moeten worden met het reageren op veranderen in de markt. We zullen zien of Google dit advies opvolgt tijdens Google 1/0 in mei.

Via: PhoneArena

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters