Google experimenteert met gratis mobiel internet in ontwikkelingslanden

Google experimenteert met gratis mobiel internet in derde wereldlanden. Met featuretelefoons (en smartphones) kun je zonder mobiel internetabonnement op het web komen, waarbij de toegang tot dat web wel beperkt is tot zoekdiensten en zoekresultaten van Google.

Asha's
Nokia Asha-featurephones

Free Zone, noemt Google deze dienst, waar toeristen in dat soort landen misschien ook wel wat aan kunnen hebben. De service is gratis voor het gebruik van Gmail, Google+ en Google Search via een speciaal internetdomein: g.co/freezone. Als je via die url het mobiele web op gaat, is het gratis. Je moet er uiteraard een Google-account voor hebben.

De toegang tot de via Google zoekdiensten gevonden links is gratis. Maar als je doorklikt naar een andere website, krijg je wel een rekening voor de kiezen. Een pop up waarschuwt de gebruiker daar voor.

De eerste Free Zone is te vinden in de Filippijnen, waar wordt samengewerkt met de lokale telco Globe. Het ziet ernaar uit dat de service snel wordt uitgerold naar andere landen.

Een dergelijke dienst wordt overigens al aangeboden door Facebook. Als je in het buitenland inlogt op mobiel internet via 0.facebook.com krijg je gratis toegang tot het sociale netwerk. Google zegt het echter groter aan te pakken.

Het is de bedoeling van de zoekgigant om op deze manier het veelbesproken ‘volgende miljard mensen’ op het mobiele internet te krijgen, iets waar Nokia met zijn Asha-featuretelefoons ook vaak over spreekt. Dat ‘volgende miljard’ bestaat uit weinig kapitaalkrachtige mensen in ontwikkelingslanden, die geen geld hebben voor de duurste smartphone en een duur mobiel internetabonnement. Deze mensen hebben in de meeste gevallen nooit geld gehad voor een pc, en de toegang tot het mobiele web is hun eerste kennismaking met internet.

Bron: The Verge

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
The Machines AR game

Deze drie iOS 11 features zouden we ook graag bij Android zien lees verder

Apple vs Android

Android toestellen vertonen twee keer zo vaak kuren als iPhones lees verder

HTC Google

Surprise: Google staat op het punt grote smartphonefabrikant over te nemen lees verder

Huawei P10 koopwijzer

Huawei heeft Apple ingehaald: op een na grootste smartphonefabrikant ter wereld lees verder

Nokia 8 meerdere toestellen

HMD Global bevestigt: alle nieuwe Nokia smartphones krijgen Android Oreo lees verder

Back to school: dit zijn de beste budget smartphones van het moment lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters