Google gaat op afstand 260.000 geïnfecteerde Androidtelefoons virusvrij maken

Er komt hulp aan voor bezitters van een met een virus geïnfecteerd Androidtoestel. Wie zich de afgelopen week het apezuur schrok vanwege het nieuws over de meer dan vijftig met een virus geïnfecteerde apps in de Android Market, krijgt hulp van Google zelf. De zoekgigant gaat zeer snel alle 260.000 geïnfecteerde telefoons op afstand virusvrij maken.

android trojan horse

In totaal zijn er 58 geïnfecteerde apps gevonden in de Android Market. Google gaat nu laten zien wat de zoekgigant hieraan kan doen. In Android is de mogelijkheid ingebouwd dat Google op afstand apps van Androidtelefoons kan wissen, mits die apps in de Android Market zijn opgehaald. Dat is precies wat Google gaat doen.

De apps zelf zijn al uit de Android Market gehaald, maar dat biedt geen oplossing voor de tienduizenden reeds geïnfecteerde telefoons. Die worden waarschijnlijk vanavond al aangepakt.

Overigens is er niet veel informatie over de telefoons gelekt via de bestreden apps, meldt Google. Van de privacy-gevoelige informatie alleen het IMEI-nummer, niet het telefoonnummer of andere persoonlijke informatie.

De ‘remote kill’ functie die Google van stal haalt, doet alles automatisch van afstand; de telefoonbezitter hoeft niets te doen. Google zendt automatisch een security update naar de geïnfecteerde toestellen die de malware weghaalt. Ze krijgen nog wel een e-mailtje om ze op de hoogte te stellen wat er gebeurt.

Wat Google niet automatisch kan doen, is een securitypatch verspreiden die de oorzaak van het probleem weghaalt. Toestellen met versie Android 2.2.1 of lager kunnen dus weer worden geïnfecteerd. Voor het verspreiden van de securitypatch is Google afhankelijk van telefoonmaatschappijen en telefoonfabrikanten. Die moeten de patch distribueren.

Google meldt stappen te ondernemen om te voorkomen dat dit probleem zich opnieuw voordoet, maar welke stappen, wordt er niet bij verteld. Het grote probleem lijkt dat Google niet in staat is om dringende securitypatches direct naar gebruikers te sturen. Daar zitten altijd de telco’s en de fabrikanten tussen.

Ook is een diepere oorzaak van het probleem niet aangepakt. Google screent de in de Android Market aangeboden apps niet. Apple doet dat bijvoorbeeld wel, er is toestemming van het bedrijf nodig voordat er iets in de App Store mag worden aangeboden.

De ‘vrijheid’ die de Android Market biedt aan ontwikkelaars, heeft dus ook nadelen. Er kunnen dus ook minder frisse apps worden aangeboden. Wel biedt Google inzicht bij de installatie van een app waar die toegang toe krijgt. Als er bijvoorbeeld staat dat de app toegang wenst tot de contactenlijst, kan van installatie worden afgezien. Het is echter de vraag wie die kleine lettertjes allemaal doorleest als hij bezig is om een app op zijn toestel te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
Google Maps Go

Bespaar nu data en batterij met Google Maps Go: nieuwe app nu beschikbaar lees verder

Apple Store sneeuw

Easter Egg: zo zorgt Apple op jouw iPhone voor een witte kerst lees verder

Samsung Galaxy S8 Plus design

Samsung bevestigt uitroldatum Android Oreo voor Samsung Galaxy S8 lees verder

Apple beste apps 2017

De beste apps en games van 2017 volgens Apple: Nederland in de prijzen lees verder

Social Media

Zo helpt autofill in Android Oreo je om makkelijk overal in te loggen lees verder

iOS 12 en Android 9.0 krijgen zeer innovatieve feature: omkeerbare emoji 😱 lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters