Google I/O keynote: Alles dat Google heeft aangekondigd

Het is dan eindelijk zover: Google heeft vanavond tijdens zijn uitgebreide Google I/O keynote nieuwe gadgets, apps en projecten onthuld. We zetten alles voor je op een rijtje.

Google Home en Assistant

Google Home

Elke persoon zijn eigen Google, dat is Google Home. Het bedrijf kondigde zijn eigen persoonlijke assistent voor in huis aan, vergelijkbaar met Amazon Alexa. Het is een strak ontworpen en compact apparaat zonder knoppen dat je overal in je huis neer kunt zetten. Je kunt vragen stellen, muziek afspelen op de ingebouwde speaker of de rest van je slimme apparaten aansturen. Zie het als een aparte gadget voor Google Now, de slimme persoonlijke assistent die je op Android smartphones terug vindt. Google Now is nog slimmer geworden en kan nu nog beter inschatten wat je wil weten. In een promotie video is een jongetje te zien dat vraagt hoeveel sterren er in de ruimte zijn, waarop Google Home gelijk het antwoord geeft. Daarna stelt hij nog een vraag, en Google heeft gelijk door dat hij het nog steeds over de sterren heeft. Vervolgens vraagt hij: “Google, kan je het mij op de televisie laten zien?” En voila, Google speelt via het Cast protocol gelijk een video van ons sterrenstelsel af op een gekoppeld scherm. Google Home zal later dit jaar beschikbaar zijn. Google Assistant zal ook beschikbaar zijn op Android smartphones, maar het is nog niet precies duidelijk in wat voor vorm, omdat Google Now in principe dezelfde rol vervult.

nexus2cee_Screenshot-64 nexus2cee_Screenshot-60 ap_resize (1)

 

Google Allo en Duo

Google Allo

Google’s assistent is ook de grote kracht achter twee nieuwe apps van Google, Allo en Duo. Allo is een nieuwe chat-app met unieke functies die Allo onderscheiden van andere chat-apps zoals WhatsApp of Facebook Messenger. Google’s assistent staat constant voor je klaar terwijl je aan het chatten bent. Als je vriendin een foto van haar hond stuurt, dan herkent Google automatisch wat er op de foto staat. Op basis van die informatie worden automatische antwoorden voorgesteld, die je met een druk op de knop kunt versturen. De antwoorden zijn voor iedereen uniek, omdat ze worden aangepast op basis van hoe jij praat. Ook laat de chat-app automatisch nuttige informatie zien tijdens je gesprek, bijvoorbeeld als je het over een restaurant hebt. Ook hier geldt dat Google’s assistent slimmer is geworden, want je kunt vervolgvragen stellen zonder dat Google er moeite mee heeft. Duo is een simpele app waarmee je kunt videobellen. De nadruk ligt vooral op de simpliciteit van de app: Duo is razendsnel en simpel. Beide apps zijn compleet versleuteld. Het is nog niet duidelijk of Allo en Duo de rol van Hangouts zullen overnemen, maar de kans is groot.

Google AlloGoogle AlloDuo

Google Daydream en Virtual Reality

Google Daydream

Google kondigde twee jaar geleden Google Cardboard aan, kartonnen virtual reality brilletjes waar je een smartphone in kunt schuiven. Google gaat nu echter nog een stap verder met Android N, want virtual reality wordt een zeer belangrijk onderdeel van Android N. Daydream is de naam van Google´s langverwachte VR platform. Daydream bestaat bijvoorbeeld uit standaard aanbevolen specificaties voor smartphones die VR ondersteunen, standaard designs voor headsets en een compleet eigen virtual reality interface en app store. Daydream-ready smartphones moeten dus aan bepaalde eisen voldoen, zoals snelle processors, geavanceerde sensoren en low-latency schermen. Daarmee wordt de virtual reality ervaring van gebruikers nog beter. Google levert ook ontwerpen op basis waarvan ontwikkelaars hun eigen (game) controllers voor virtual reality headsets kunnen maken. Het is een kleine controller met een touchpad en een paar knoppen, vergelijkbaar met de Apple TV afstandsbediening. Eind dit jaar zullen derde partijen zoals Huawei hun eigen headsets uitbrengen die aan de eisen van Google voldoen. Het leek er de afgelopen weken op dat Google vandaag ook een eigen headset aan zou gaan kondigen, maar helaas zullen we daar nog op moeten wachten.

Google DaydreamGoogle DaydreamGoogle Daydream

Android Wear 2.0

Android Wear 2.0

Google heeft ook Android Wear 2.0 onthuld, een grote update voor zijn smartwatch besturingssysteem die een hoop nieuwe functies toevoegt. Het wordt onder andere mogelijk om binnen watchfaces snelkoppelingen te maken die linken naar andere apps. Dit was eerder ook al mogelijk, maar het bleef beperkt tot een handjevol apps. Het is nu ook mogelijk om op notificaties te reageren door simpelweg op je horloge te schrijven. Volgens Google gebruikt Android Wear ’s wereld’s meest accurate handschrift herkenning. Daarnaast is er ook een nieuw toetsenbord dat het gemakkelijker maakt om sneller te typen. Daarnaast zijn Android smartwatches met Android Wear 2.0 ook een stuk zelfstandiger. Zo kun je bijvoorbeeld onderweg muziek luisteren zonder dat je een smartphone bij je hebt. Ook wordt het mogelijk om apps zoals Google Fit te gebruiken zonder dat je smartphone in de buurt is, wat een uitkomst is voor fanatieke hardlopers. Android Wear 2.0 is aankomende herfst beschikbaar.

Android Wear 2.0Android Wear 2.0Android Wear 2.0

Instant AppsInstant Apps

Een van de meest indrukwekkende aankondigingen van Google´s keynote waren Instant Apps. Het is een project dat nog doorontwikkeld moet gaan worden en dat pas ergens volgend jaar klaar zal zijn, maar de impact ervan is nu al indrukwekkend. Het komt er op neer dat je gedeeltes van apps kunt openen zonder ze te installeren. Stel ik link naar een videopagina binnen de Buzzfeed app, een app die jij toevallig nog niet op je smartphone hebt staan. Dan kan je toch dankzij Instant Apps binnen luttele seconden dat gedeelte van de Buzzfeed app laden en dus gebruiken. Instant Apps splitst apps in modules, waardoor je dus het gedeelte kunt streamen dat jij nodig hebt. Hiermee vervaagt de grens tussen apps en webpagina’s dus nog meer. Revolutionair! Volgens Google werkt de techniek zelfs op Android smartphones die nog op Kitkat of Jellybean draaien.

Android N

Android N logo

Google onthulde twee maanden geleden Android N, de nieuwste versie van het meest gebruikte mobiele besturingssysteem ter wereld. Afgelopen jaar werden er meer dan 600 nieuwe Android smartphones uitgebracht en ondertussen zijn er meer dan 65 miljard apps geïnstalleerd. Omdat er dit jaar al eerder een developer preview van Android N wordt uitgebracht wisten we al relatief veel over de grote update, maar toch wist Google vandaag nog te verrassen. We hebben in dit artikel alle nieuwe functies en verbeteringen voor je op een rijtje gezet.

En nog veel meer!

Google is een duizendpoot met veel experimentele afdelingen, vreemde projecten en interessante producten. De I/O conferentie duurt nog tot en met vrijdag, dus de komende dagen zal er tijdens workshops en demonstraties nog veel meer nieuws opduiken. We houden je uiteraard op de hoogte!

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters