De 4 grootste verrassingen van Google I/O 2016

Google I/O, Google’s jaarlijkse conferentie voor ontwikkelaars is weer afgelopen. Er is een hoop aangekondigd en onthuld, van nieuwe apps tot wetenschappelijke doorbraken. We zetten de vier grootste verrassingen van Google I/O voor je op een rijtje.

Google I/O

De afgelopen drie dagen vond Google I/O plaats, een grote conferentie waar Google zijn nieuwste apps, producten en projecten heeft onthuld in het bijzijn van duizenden ontwikkelaars en journalisten. Woensdag was de grote keynote van dit jaar, dit keer op een groter podium met live muziek en een groter publiek. Een nieuwe start voor Google noemde CEO Sundar Pichai het zelf al. Hij en zijn collega’s kondigden er onder andere Google Home, Google Daydream en zijn eigen headset aan. Hartstikke interessant, maar de meeste fascinerende projecten van Google worden juist tijdens de speciale sessies uit de doeken gedaan. We zetten de vijf grootste verrassingen van Google I/O 2016 op een rijtje!

Project Ara

Drie jaar geleden dook de eerste informatie over Project Ara op, Google’s modulaire smartphone. Dan hebben we het dus niet over een smartphone als de LG G5 met plaats voor een enkele module, maar een compleet modulaire smartphone waarbij je alles kunt veranderen. Dat is volgens Google de toekomst van de smartphone industrie: je hoeft niet meer je smartphone te vervangen als je camera niet meer voldoet. Dan kies je gewoon een nieuwe camera module uit. Maar goed, na de eerste fascinerende en soms maar half werkende demonstraties leek het er even op dat Google bijna klaar was om de eerste exemplaren naar ontwikkelaars te sturen. Toen kregen we opeens te horen dat de magneten niet sterk genoeg waren waardoor de smartphone uit elkaar viel en bleef het opeens voor een jaar angstvallig stil rondom Project Ara. Het team is veranderd en Project Ara behoort nu toe Google’s nieuwe hardware divisie, maar tijdens de Google ATAP sessie werd per verrassing aangekondigd dat ontwikkelaars dit jaar al met de vernieuwde Ara smartphone aan de slag kunnen en dat er volgend jaar al een Ara smartphone voor consumenten komt! Lees ons artikel over Project Ara.

Project Soli

Waarom zou je een scherm volproppen met knoppen en menuutjes als je dat ook gewoon in de lucht kan doen? Dat is de grote vraag achter Project Soli, Google’s experimentele minuscule radarchip die er voor zorgt dat je smartwatches, speakers en andere gadgets aan kunt sturen met bewegingen in de lucht. Denk aan even met je vingers bewegen alsof je een onzichtbare knop omdraait om je speaker harder te zetten, of even twee keer je hand heen en weer bewegen boven je arm om je smartphone op stil te zetten. Ja dat las je goed, boven je arm, want Google werkt ook samen met Levi aan een jas die jouw bewegingen en nabijheid kan registreren. Zo zijn er dus allerlei combinaties tussen bewegingen met je vingers en acties mogelijk. Google is van plan om het jasje van Levi volgend jaar al op de markt te brengen. Naar verwachting kun je tegen die tijd ook een smartwatch met de speciale technologie verwachten.

Instant Apps

Instant Apps was een van de grootste verrassingen van de grote keynote van dit jaar, juist omdat het zo’n goed idee is. Google, Samsung, Facebook en talloze andere bedrijven komen elk jaar met vele nieuwe experimentele projecten die vaak wel fascinerend zijn maar die je toch voorlopig niet zult kunnen gebruiken of waar je nooit meer iets van hoort. Instant Apps is een voorbeeld van hoe het ook kan: een technologie waar van je gelijk weet dat het kan en dat je het wil. Maar wat is het? Het hele idee achter Instant Apps is dat je een app niet meer hoeft te installeren om het te gebruiken. Google gaf zelf het voorbeeld van een parkeerapparaat, waarom zou je een hele app downloaden om digitaal te betalen als je het toch nooit meer gebruikt? Instant Apps maakt apps modulair, en zorgt ervoor dat je precies het deeltje van een app binnen luttele seconden kunt streamen dat je nodig hebt. Dus als je een link naar een specifieke video binnen de Buzzfeed app binnen krijgt, dan wordt automatisch dat stukje app naar je gestreamed en daarna is het ook weer weg. De technologie werd zelfs live gedemonstreerd en werkt zelfs op Android 4.2! Lees ons artikel over Instant Apps.

Google Daydream

We wisten al dat Google groot in wilde zetten op virtual reality, maar toch wisten de aankondigingen van Google op dat gebied ons omver te blazen. Tijdens de keynote van woensdag werd Google Daydream aangekondigd, een virtual reality platform voor smartphones. Er komt speciale software, headsets gebaseerd op ontwerpen van Google en zelfs een speciaal certificaat dat bepaalt of Android smartphones geschikt zijn. Google gaat echter verder dan dat, want uit een interview met ReCode blijkt dat het bedrijf ook met zijn eigen headset komt en dat het meer wil dan met Google Cardboard. Daarmee bedoelen ze: ontwikkelaars worden gesteund om echt uitgebreide ervaringen, films en andere apps te ontwikkelen, geen korte en gimmicky demo’s. Op het eerste gezicht lijkt Google’s plan niet veel grootser dan dat van HTC’s Vive of de Oculus Rift, maar Google is wel een van de weinige bedrijven die virtual reality compleet mainstream te maken. Laat maar komen! Lees ons artikel over Daydream.

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters