Google kaapt chipontwikkelaar weg bij Apple voor Pixel toestellen

Het is geen nieuws dat Google het liefst zijn eigen chips zou gebruiken in de toestellen van het bedrijf. In 2015 circuleerden er al geruchten over plannen voor een eigen Pixel chip. Die plannen lijken goed te lukken. Het bedrijf heeft namelijk pas de chip ontwikkelaar Manu Gulati aangenomen als Google’s hoofd SoC ontwikkelaar. Minder leuk voor Apple, want Gulati werkte eerst voor de iPhone maker.

Vijftien Apple patenten hebben Gulati’s naam eronder

Apple begon in 2010 met de productie van een eigen chip met de komst van de iPad. Sindsdien is het bedrijf niet meer overgegaan naar chips van anderen. Gulati heeft een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van Apple’s verschillende chips. In totaal zijn er vijftien chip gerelateerde patenten aangevraagd door Cupertino, waarin Gulati als één van de ontwikkelaars word genoemd. De patenten hadden betrekking tot fundamentele chip architectuur tot chips voor specifieke toepassingen. Het vertrek van de ontwikkelaar is een groot verlies voor Apple.

Google

Google had eerst nog geen behoefte aan eigen chip

Voor Google is het natuurlijk een geweldige aanwinst. Toen het bedrijf kwam met de Nexus telefoons was er nog geen behoefte aan een eigen chip. De smartphones waren bedoeld als budget telefoons en hadden vaak niet eens de laatste chip. Met de komst van de Pixel ging Google over op de chips van Qualcomm. Maar aangezien veel andere smartphone makers ook van dezelfde chips gebruikmaken, wordt het moeilijk om je dan echt te kunnen differentiëren. Google denkt met een eigen chip boven de massa uit te kunnen stijgen en de strijd aan te gaan met Apple. De eerste slag is al uitgedeeld.

Qualcomm

Eigen chip steeds belangrijker voor verwerking geavanceerde features

Naarmate smartphones steeds geavanceerder worden, is het steeds belangrijker om precieze controle te hebben over het ontwerp van de chips. Google is druk bezig met toepassingen van machine-learning en zal de beste resultaten kunnen verkrijgen door het ontwerpen van een eigen chipset. Afgezien van Gulati is het bedrijf op zoek naar nog meer experts op het gebied van de chips. Gulati zal de Google chip revolutie leiden met in totaal 27 jaar ervaring op het gebied.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters