Google kondigt Android Honeycomb officieel aan

Google heeft vandaag haar nieuwe Android-versie, Android 3.0 of Honeycomb, aangekondigd. De nieuwe versie is vooral bedoeld voor tablets, maar zeker niet alleen geschikt voor die apparaten.

Honeycomb logo

Het nieuwe besturingssysteem wordt ook wel de grootste update sinds het begin van Android genoemd en bevat uiteraard legio updates. Zo zijn widgets een stuk uitgebreider geworden en kun je eigenlijk een hele applicatie als widget bouwen als ontwikkelaar. Daarnaast zullen oude applicaties gewoon prima blijven werken op het nieuwe besturingssysteem. Nieuwe applicaties zullen zowel voor telefoons als tablets makkelijk te bouwen zijn en kunnen ook de notificatiebalk gebruiken. Ook multitasking is een stuk uitgebreider geworden.

Een andere grote vooruitgang zit in de performance van het nieuwe systeem. Zo moet je met “letterlijk één codelijn” hardware-acceleratie in je applicatie kunnen toevoegen als ontwikkelaar. Een nieuwe technologie genaamd Renderscript moet applicaties grafisch een stuk beter maken, zonder dat daar heel veel moeite voor nodig is voor de ontwikkelaar. Die techniek komt ook terug in bijvoorbeeld de standaard YouTube- of Books-applicatie die er inderdaad erg goed uitzien en, voor zover de demo die Google gaf daar betrouwbaar is, vlekkeloos werken.

Ook games moeten op die manier een stuk mooier worden. Google had daar zelfs de CEO van War Drum Studios voor uitgenodigd, die een aantal projecten liet zien die de aankomende maanden uitgegeven zullen worden via Honeycomb. Een game is bijvoorbeeld geport van de PS3 en biedt voor een mobiel apparaat erg geavanceerde spelelementen.

Ook de multimedia is op de schop gegaan. Er is bijvoorbeeld een nieuwe camera UI die het mogelijk maakt om video’s direct naar YouTube te versturen als ze opgenomen worden. Ook videobellen wordt in Honeycomb geïntegreerd. En ook in applicaties wordt video een stuk belangrijker, zo liet de VP Mobile van CNN zien met een nieuwe applicatie. Daarin kun je bijvoorbeeld oud nieuws en oude video’s kijken, maar ook live naar CNN kijken in dezelfde applicatie. En ook foto’s en video’s uploaden is via dezelfde applicatie mogelijk.

Zoals verwacht komt er een browser based-applicatie voor de Android Market, genaamd de Android Market Web Store. Die is inmiddels live op market.android.com. Het bijzondere aan de winkel is dat je een app in de browser van je PC kunt uitzoeken en kopen en dat hij vervolgens direct naar je toestel gedownload wordt. Verder is er een video-functie toegevoegd die ontwikkelaars kunnen gebruiken als aanvulling op de bekende screenshots die je in de Market vindt. Ook apps delen met je vrienden via bijvoorbeeld Twitter uit de Android Market Web Store is mogelijk. Tot slot kun je heel eenvoudig via de Android Market Web Store applicaties op verschillende toestellen installeren.

Los van de Android Market Web Store is er in de gewone Android Market wat veranderd. Ontwikkelaars kunnen hun applicaties nu prijzen per valuta, waardoor rare prijzen verleden tijd zijn. Ook is het nu mogelijk om binnen applicaties aankopen te doen, zoals de iPhone dat ook al kan.

Hoewel Honeycomb dus op telefoons kan draaien, is er geen specifieke informatie losgelaten over hoe de Android-strategie voor telefoons zal zijn. Er gaan geruchten dat er een Android 2.4 komt voor telefoons, maar het zou ook kunnen dat telefoons in de toekomst ook gewoon op Android 3.0 zullen draaien met een aangepaste interface.

Nieuwe hardware was ook nergens te bekennen tijdens het evenement. Alle demo’s werden gehouden op de Motorola Xoom, wat ook het eerste product met Honeycomb erop zal zijn. De eerste tablets met het nieuwe OS van Google zullen rond maart op de markt verwacht worden.

Android 3.0

 

Android Market

 

Android Market

 

Android Market

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. koekoek -

    Zou apple binnen kort nog mee kunnen met android???
    Hoe android in zo'n korte tijd geëvolueert zijn is wel zot,
    dat mag je wel toe geven.
    Ik ga nu een bij jobtje doen zodat ik een tablet met android 3.0 kan kopen.

Whatsapp chat

Zo zie je hoeveel berichten je in WhatsApp hebt verstuurd en ontvangen lees verder

Android P 9.0

‘Android P 9.0 omarmt notch en redesign moet iPhone-gebruikers overhalen’ 🔥 lees verder

Samsung heeft eindelijk zijn belabberde emoji gefixt lees verder

Smartphones samsung IDC vlaggenschepen smartphonemarkt phoneswap

Zo maak je je Android toestel net zo snel als een iPhone lees verder

OnePlus 5T review design

Contacten van oude naar nieuwe Android smartphone overzetten: zo werkt het lees verder

Android Oreo

Slechts 1.1 procent van Android smartphones draait op Android Oreo lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters