Google kondigt Project Fi aan: goedkoop wifi- en lte-netwerk

Google heeft Project Fi aangekondigd. Dit is een mvno (virtuele telecomprovider) die zijn verbindingen baseert op wifi en 4G-lte. Google belooft de nieuwe service goedkoop in de markt te zetten. Project Fi begint in de Verenigde Staten, maar zal later wereldwijd uitgerold worden. De inschrijving is reeds gestart.

“De wifi-, 3G- en 4G-verbindingen gaan naadloos in elkaar over”

Google kondigt Project Fi aan: goedkoop wifi- en lte-netwerk schermafbeelding 2015 04 22 om 234704

Project Fi werkt vooralsnog alleen op de Motorola Nexus 6. Dus alleen eigenaren van dat toestel kunnen zich ervoor inschrijven. Over prijzen is officieel nog niets gezegd. Mobile World Live meldt dat het goedkoopste abonnement 20 dollar per maand kost en dat de gebruiker hiervoor onbeperkt kan bellen, sms’en en mobiel internet gebruiken. Er is ook een soort prepaidversie van Project Fi waarbij je een tientje betaalt voor 4GB aan data. Wordt dat niet geheel gebruikt, dan wordt geld voor de ongebruikte data teruggestort op de rekening van de gebruiker. De beltarieven van Project Fi zijn hetzelfde in 120 landen, als de dienst eenmaal wereldwijd is uitgerold. Voor data die niet wordt gebruikt, wordt geld teruggestort op de rekening van de gebruiker.

Google brengt als belangrijkste voordeel dat abonnees van Fi overal online zijn, waar ze ook zijn, en de wifi-, 3G- en 4G-verbindingen gaan naadloos in elkaar over. Project Fi zorgt ervoor dat automatisch op de beste verbinding wordt overgestapt die beschikbaar is op de plek waar de telefoon zich bevindt.

Google zou voor de Motorola Nexus 6 een eigen simkaart ontwikkelen die geschikt is voor de ontvangst van al deze verbindingen. De feitelijke lanceerdatum is nog niet onthuld. Wie zich ervoor inschrijft, krijgt binnen dertig dagen antwoord van Google of hij met het project mee mag doen. Nummerbehoud is beschikbaar.

Voor de 3G- en 4G-verbindingen werkt Google samen met de relatief kleine Amerikaanse providers T-Mobile en Sprint. De Nexus 6 zou hiervoor nodig zijn omdat die volgens Google een ‘state of the art’ verbindingsmodule heeft die zo is getuned dat hij de verschillende netwerktypes makkelijk aan kan. De batterij wordt hierbij gespaard, belooft Google. De beloften worden overigens vooralsnog niet ondersteund met technische gegevens.

Project Fi laat zijn abonnees behalve van de T-Mobile en Sprint-netwerken ook gebruikmaken van een miljoen gratis wifi-hotspots in de Verenigde Staten. Als de wifi-verbinding niet bereikt kan worden, wordt naadloos overgeschakeld op 4G of 3G, meldt Google. Zelfs een telefoongesprek zal bij zo’n overschakeling nog geen hikje laten horen, aldus de zoekgigant. Project Fi luidt een leven in de cloud van Google in, waarbij het op termijn mogelijk moet zijn om te netwerken en te communiceren met alle soorten ‘schermen’: telefoons, tablets, smartwatches.

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

cybersecurity

Maak (geen) kennis met ZooPark: alle enge malware in één lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters