Google koopt 1030 patenten van IBM

Zoekgigant Google heeft 1030 patenten van IBM gekocht. De patenten omschrijven veelal netwerktechnieken maar gaan ook in op technieken voor processors en geheugen architectuur.

Nadat Google de strijd omtrent de patenten van Nortel had verloren is de zoekgigant op zoek gegaan naar andere patenten die het kan overnemen. Google’s mobiele besturingssysteem Android heeft het de laatste tijd flink te verduren van concurrenten als Apple omdat het patenten van de concurrentie zou schenden. Ook lijkt Google gebruik te maken van Java-code in Android die het niet gelicenseerd heeft Oracle. Momenteel loopt hier een grote rechtszaak over die Google potentieel miljarden kan gaan kosten aan licentiegeld.

Omdat het de patenten van Nortel is misgelopen heeft Google aangegeven dat het nu rond gaat kijken naar patenten van andere bedrijven om die vervolgens op te kopen. Volgens Google was de prijs die de zoekgigant voor de panten van Nortel moest betalen te hoog en hadden ze relatief weinig nut voor de zoekgigant qua producten en omzet. Ze zouden alleen ter bescherming dienen, iets waar Google niet een dergelijk hoge prijs voor over zou hebben.

Niet veel later is bekend geworden dat Google nu 1030 patenten van computerfabrikant IBM heeft overgenomen voor een onbekend bedrag. De patenten richten zich vooral op netwerkcommunicatie voor Google’s servers. Maar er zitten ook patenten tussen voor processor architectuur en voor geheugen architectuur die eventueel van pas kunnen komen voor het Android OS. De zoekgigant laat weten dat het actief blijft rondkijken naar nieuwe patenten die haar Android OS en andere systemen kunnen beschermen tegen de concurrentie.

Ondertussen probeert oud Google aan te geven dat de strijd om de mobiele markt zich steeds meer verplaatst naar wie de grootste patenten portfolio in huis heeft. Volgens Google zou het juist om innovatie moeten gaan in plaats om patenten en door deze machtsstrijd wordt innovatie juist tegengewerkt, aldus de zoekgigant. Desalniettemin lijken partijen als Oracle en Apple erop belust om hun eigen innovaties te beschermen en daar een stevig dollartje uit te slaan.

Google patents

 

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters