Google maakt Android 4.1 Jelly Bean bekend

Google heeft tijdens haar I/O-conferentie Android 4.1 Jelly Bean bekend gemaakt. Het nieuwe OS moet vooral qua snelheid grote vooruitgang boeken.

Google Android 4.1 Jelly Bean

De Android 4.1-update zat er al een tijdje aan te komen maar inmiddels is hij officieel. De update moet het OS vooral erg rap gaan maken dankzij project Butter. Zo gaat het renderen van apps, graphics en andere zaken voortaan erg snel en naadloos. Dit heeft als groot voordeel dat gebruikers er amper nog iets van merken als een app opent of het UI het even zwaar heeft aangezien het OS dit allemaal netjes af zal handelen.

In Jelly Bean worden alle grafische elementen veel efficiënter afgehandeld. Google liet de snelheidsverbeteringen zien tijdens haar persconferentie middels een highspeed-camera die Android 4.0 en Android 4.1 naast elkaar liet zien. Jelly Bean wist menu’s bijna twee keer zo snel te renderen als zijn voorganger.

Ook heeft Google de wijdtes stevig onderhanden genomen. Zo passen widgets zich automatisch aan aan de omgeving en zullen apps voortaan om de widgets zich zelf herplaatsen zodat jij dit niet zelf meer hoeft te doen. Daarnaast is ook het standaard toetsenbord stevig onderhanden genomen zodat hij nog prettiger typt en tekst herkent.

Een andere belangrijke verbetering is offline spraakherkening. De spraakherkeningssoftware kan nu tekst herkennen zonder dat hij hiervoor een Google-server nodig heeft. Dit zal voorlopig alleen in het Engels zijn, al zal de rest van de talen later eraan komen. E-mail, notities en andere tekst kunnen voortaan in Android 4.1 offline ingesproken worden. Een andere belangrijke wijziging heeft plaatsgevonden in de camera. Zo is de camera-animatie aangepast wanneer een foto genomen wordt en ook de manier waarop genomen foto’s weergegeven worden zijn opnieuw vormgegeven. Je kunt voortaan door je genomen foto’s gelijk swypen en afbeeldingen verwijderen.

Ook voor blinden is Android 4.1 voortaan goed te gebruiken. Google heeft hiervoor speciale opties toegevoegd zoals accessoires die braille ondersteunen. Daarnaast is ook de manier waarop notificaties worden weergegeven aangepast. Zo kun je voortaan gelijk mensen terug bellen zodra je hem in het dropdown-menu ziet. Ook e-mail wordt voortaan per header weergegeven zodat je meer overzicht hebt in het OS. Een ander klein handigheidje is de kalander die wordt weergegeven en je kunt nu voortaan gelijk iedereen op de hoogte stellen als je te laat bent voor een afspraak. Ook het liken van iemands post op Google+ zal tot de mogelijkheden gaan behoren met de nieuwe notificaties.

Google heeft ook haar zoekfunctie in Android helemaal aangepast. Zo is het UI helemaal aangepast van de zoekfunctie binnen het OS. Google zal zo voortaan gelijk antwoord geven op weetjes zoals “hoe oud is een persoon” of “waar is de dichtstbijzijnde winkel X”. Voice Search is inmiddels ook aangepast en heeft wat weg van Apple’s Siri. Zo kun je een vraag stellen aan Search en zul je gesproken reactie terug gaan krijgen die eveneens online gerend moet worden. De nieuwe functie zal standaard in Android 4.1 ingebouwd zitten. Ook kun je zoekfuncties zoals “zoek afbeelding X op” afgeven aan het OS.

Een andere belangrijke functionaliteit is Google Now. Met Google Now op Android 4.1 leert de software automatisch wat je dagelijks doet en hoe je dat efficiënter kunt doen. Zo wordt als voorbeeld gegeven als je op een bushalte zit te wachten op de bus, dan zal standaard de tijd worden weergeven van de eerste bus die eraan komt. Ook file-informatie wordt standaard aan je geleverd zodra je de auto in stapt naar je werk. Ook vertelt je smartphone wanneer je moet vertrekken voor een afspraak, en houdt zelfs rekening met het feit of je met de auto gaat of met het OV. Ook vliegtuigtijden worden standaard aangegeven van je vlucht en de gate.

Ook heeft Google Cloud Messaging for Android bekend gemaakt. Dit is bedoeld voor ontwikkelaars zodat ze ongelimiteerd pushmessages kunnen sturen via de Google cloud.

Android 4.1 zal vanaf half juli naar de Nexus-apparaten uitgerold gaan worden. Ook heeft Google bekend gemaakt dat fabrikanten zoals Samsung, Sony, HTC en LG eerdere over nieuwe Android builds zullen gaan beschikken zodat updates sneller naar consumenten zullen komen in de toekomst. Daarnaast zullen apps voortaan middels Smart .APK-updates geüpdatet worden via de Google Play Store. Dit betekent dat alleen wijzigingen van een app-update naar het toestel gedownload worden waardoor er minder data verstookt wordt.

Dit bericht zal aangepast worden zodra Google meer informatie over het nieuwe OS loslaat tijdens haar persconferentie.

Google Android 4.1 Jelly Bean toegankelijkheid 

Google Android 4.1 Jelly Bean widgets aanpassen

 

Google Android 4.1 Jelly Bean

 

cybersecurity

Maak (geen) kennis met ZooPark: alle enge malware in één lees verder

Android Popsicle

Android P beta nu beschikbaar op 11 smartphones! (Sony, Nokia en meer) lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Telekoopwijzer: de vijf beste budgetsmartphones van dit voorjaar lees verder

headphone jack Samsung Galaxy S7 Edge kopen Samsung Galaxy S8

De Samsung Galaxy S7(Edge) krijgt eindelijk Android Oreo! lees verder

PUBG

Blijf als laatste overeind in PUBG Mobile met deze vijf tips lees verder

Huawei P20 Pro notch

Zo kom je van de notch af op je Android toestel lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters