Google Maps 5.0 beschikbaar voor Android, met 3D en offline kaarten

Google heeft versie 5.0 van Google Maps in de Android Market gezet. Het nieuwe programma maakt het mogelijk om kaarten voor navigatie van tevoren op de telefoon binnen te halen, zodat de afhankelijkheid van een constante internetverbinding onderweg verdwijnt.

google maps 5.0

Dat laatste is vooral belangrijk voor mensen die hun data-abonnement liever niet in het buitenland gebruiken, omdat het afrekenen daar per megabyte gaat en veel geld kost. Doordat de ingevoerde route nu van tevoren op het Android-toestel wordt opgeslagen, wordt voorkomen dat onderweg de internetverbinding moet worden gebruikt.

Dit gaat overigens niet geheel op, want het is nog niet mogelijk om een kaart van een heel land of een ander omschreven gebied te cachen op het toestel. Alleen de route en de wijde omgeving wordt op het toestel opgeslagen. Wel is dit meestal voldoende voor een enkele rit, maar je moet niet ver de weg kwijtraken of ineens ergens anders heen gaan rijden. Dan moet er toch weer kaartinformatie worden gedownload.

Maar de cachemogelijkheden zijn dusdanig flink verbeterd in versie 5.0 dat dit minder zal voorkomen. De noodzaak om onderweg de dataverbinding te gebruiken is honderd keer verminderd, meldt Google. Zo komen gebruikers van Maps of Google Nav niet meer in de situatie dat bij een gebrekkige internetverbinding ineens niet meer genavigeerd kan worden. De kaart is er immers al, en de gps-verbinding werkt onafhankelijk van de internetverbinding.

Het is niet de enige verbetering. Ook is Google Maps nu – omdat het ovegestapt is naar een andere grafische weergave, gebaseerd op vectoren – in staat om 3D-beelden weer te geven. Dat doet Google Maps momenteel in een stuk of honderd grote wereldsteden, waar de contouren van de gebouwen op de navigatiekaart staan ingetekend.

Google meldt in een blogbericht dat Maps momenteel wereldwijd honderd miljoen gebruikers kent. Tien miljoen gebruiken regelmatig Google Navigatie.

Bron: Google Mobile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. gwystyl2 -

  Hoe werkt dit cachen van de route? Moet je zelf de hele route langslopen op de kaart of gaat het automatisch? En gebruiken navigatie en maps dezelfde cache? Het ziet er namelijk nogal anders uit.

  Ik heb hem vanochtend even geprobeerd, maar voorlopig zie ik nog niet veel verschil tov de oude versie. Waarschijnlijk omdat er in NL niet veel 3D-gebouwen zijn, en het cachen gaat volgens mij in de achtergrond (hij vraagt iig niet bij het invoeren van een adres of hij al de hele route/kaartgebied moet downloaden)

  1. bartvuijk -

   Zo te zien gaat dat cachen automatisch. Je krijgt in het menu wel een optie om de cache te legen, maar van tevoren een kaart downloaden kan (nog) niet, als ik het zo bekijk.

   1. Dominick -

    Dus als ik naar Zwitserland op vakantie ga dan moet ik eerst het hele gebied op alle zoomniveaus langslopen om er volledig gebruik van te kunnen maken zonder verbinding? Schiet ook niet echt op 😛

  2. Tea Mobiel -

   Volgende keer bij het updaten van de app dan ook maar eens die tekst lezen die je te zien krijgt bij het updaten., dan dad je wellicht ook gelezen dat 3D idd nog lang niet overal beschikbaar is…

Google Maps Go

Bespaar nu data en batterij met Google Maps Go: nieuwe app nu beschikbaar lees verder

Apple Store sneeuw

Easter Egg: zo zorgt Apple op jouw iPhone voor een witte kerst lees verder

Samsung Galaxy S8 Plus design

Samsung bevestigt uitroldatum Android Oreo voor Samsung Galaxy S8 lees verder

Apple beste apps 2017

De beste apps en games van 2017 volgens Apple: Nederland in de prijzen lees verder

Social Media

Zo helpt autofill in Android Oreo je om makkelijk overal in te loggen lees verder

iOS 12 en Android 9.0 krijgen zeer innovatieve feature: omkeerbare emoji 😱 lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters