Google-medeoprichter: 'Fragmentatie Android valt erg mee'

Als wordt gewezen naar de nadelen van Android, gaat het vaak over de fragmentatie van dat besturingsssyteem. Maar het valt juist enorm mee met die fragmentatie, vindt Rich Miner, medeoprichter van Google.

'Google stelt elke fabrikant in staat om een Nexustelefoon te maken' androidify

Android is de afgelopen jaren gefragmenteerd geraakt omdat fabrikanten hun telefoons niet van updates voorzagen, of daar erg laat mee kwamen. Zo kon het gebeuren dat er vele versies van het besturingssysteem circuleerden, terwijl er van besturingssysteem iOS van de iPhone altijd maar één versie circuleert, en wel de laatste. Van fragmentatie bij dat platform is dan ook geen sprake: iOS heeft altijd de laatste updates.

Bezitters van een Androidtelefoon moeten altijd maar afwachten of hun toestel een update krijgt als Google een nieuwe versie aankondigt. Sommige fabrikanten beginnen er helemaal niet aan. Maar volgens Google-oprichter Rich Miner valt het erg mee met die fragmentatie. De laatste tijd zijn fabrikanten tot inkeer gekomen, en leveren ze hun nieuwe toestellen direct met de laatste versie van het mobiele besturingssysteem af bij de klant. Ook updates verschijnen sneller. Dat heeft tot gevolg dat momenteel meer dan zestig procent van alle Androidapparaten nu op een 4.x-versie van het OS runt. Dus op Ice Cream Sandwich, Jelly Bean 4.1 of Jelly Bean 4.2.

Minder vindt de klachten over fragmentatie dan ook overdreven. Volgens hem zijn veruit de meeste eigenaren van een Androidtoestel zeer tevreden over hun telefoon of tablet. Inmiddels circuleren er wereldwijd 900 miljoen Androidapparaten. En daar komen dagelijks anderhalf miljoen bij. Door die enorme aantallen zal een zekere mate van fragmentatie niet te voorkomen zijn, denkt Miner. Maar hij denkt ook dat alleen de echte kenners van telefoons zich eraan storen als een nieuwe Androidupdate niet snel genoeg binnenkomt. De doorsnee consument is ‘happy’ met zijn toestel en kan het weinig schelen welke Androidversie er op staat, denkt hij.

Bron: BGR

Xiaomi Mi 8

Gelekte video toont Xiaomi Mi 8: primeur voor Android lees verder

Vivo Apex

Eerste echt randloze smartphone komt volgende maand lees verder

HTC U12+

HTC U12+ gelanceerd: het grootste en spannendste HTC toestel tot nu toe lees verder

OnePlus 6 vs. Galaxy 9+

OnePlus 6 is sneller dan Galaxy S9+ en iPhone X lees verder

HTC onthult per ongeluk HTC U12+ op website lees verder

Samsung

Onthulling Samsung Galaxy Note 9 en S10 eerder dan verwacht lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters