Google-medeoprichter: 'Fragmentatie Android valt erg mee'

Als wordt gewezen naar de nadelen van Android, gaat het vaak over de fragmentatie van dat besturingsssyteem. Maar het valt juist enorm mee met die fragmentatie, vindt Rich Miner, medeoprichter van Google.

'Google stelt elke fabrikant in staat om een Nexustelefoon te maken' androidify

Android is de afgelopen jaren gefragmenteerd geraakt omdat fabrikanten hun telefoons niet van updates voorzagen, of daar erg laat mee kwamen. Zo kon het gebeuren dat er vele versies van het besturingssysteem circuleerden, terwijl er van besturingssysteem iOS van de iPhone altijd maar één versie circuleert, en wel de laatste. Van fragmentatie bij dat platform is dan ook geen sprake: iOS heeft altijd de laatste updates.

Bezitters van een Androidtelefoon moeten altijd maar afwachten of hun toestel een update krijgt als Google een nieuwe versie aankondigt. Sommige fabrikanten beginnen er helemaal niet aan. Maar volgens Google-oprichter Rich Miner valt het erg mee met die fragmentatie. De laatste tijd zijn fabrikanten tot inkeer gekomen, en leveren ze hun nieuwe toestellen direct met de laatste versie van het mobiele besturingssysteem af bij de klant. Ook updates verschijnen sneller. Dat heeft tot gevolg dat momenteel meer dan zestig procent van alle Androidapparaten nu op een 4.x-versie van het OS runt. Dus op Ice Cream Sandwich, Jelly Bean 4.1 of Jelly Bean 4.2.

Minder vindt de klachten over fragmentatie dan ook overdreven. Volgens hem zijn veruit de meeste eigenaren van een Androidtoestel zeer tevreden over hun telefoon of tablet. Inmiddels circuleren er wereldwijd 900 miljoen Androidapparaten. En daar komen dagelijks anderhalf miljoen bij. Door die enorme aantallen zal een zekere mate van fragmentatie niet te voorkomen zijn, denkt Miner. Maar hij denkt ook dat alleen de echte kenners van telefoons zich eraan storen als een nieuwe Androidupdate niet snel genoeg binnenkomt. De doorsnee consument is ‘happy’ met zijn toestel en kan het weinig schelen welke Androidversie er op staat, denkt hij.

Bron: BGR

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. xanion -

    Fragmentatie bestaat op IOS overigens net zo hard als op Android. Alleen valt het minder op. Bij Apple is het Feature fragmentatie. Apple update een device wel naar de nieuwste IOS versie maar laat dan een heleboel nieuwe features eruit. Kijk bijv. naar de iOS6 upgrade die de 3GS nog kreeg. Ok, het device draaide IOS6, maat alle nieuwe features van IOS6 waren uitgeschakeld. Zelfde zie je nu gebeuren met IOS7 op de iPhone4, Ipad2 en 3.
    Leuk dat je kunt zeggen dat je nog steeds de nieuwste versie krijgt van Apple, het nut ervan mag echter betwijfeld worden kwa nieuwe mogelijkheden voor je device. En ook als ontwikkelaar dien je er rekening mee te houden, net als bij Android.

Apple iPhone X

Pas op: consumenten gedupeerd met neppe iPhone X die op Android draait lees verder

Huawei Honor 9 Lite

Huawei Honor 9 Lite duikt op: mid-ranger met dunne schermranden lees verder

Google Maps Go

Bespaar nu data en batterij met Google Maps Go: nieuwe app nu beschikbaar lees verder

Samsung kopieert voor de Galaxy S9 Apple’s controversiële strategie lees verder

Apple Store sneeuw

Easter Egg: zo zorgt Apple op jouw iPhone voor een witte kerst lees verder

Samsung Galaxy S8 Plus design

Samsung bevestigt uitroldatum Android Oreo voor Samsung Galaxy S8 lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters