Google was bang dat Microsoft de mobiele markt zou domineren

Dankzij de rechtszaak tussen Google en Oracle duikt er interessante informatie op. Zo zou Google voorspeld hebben dat Microsoft de mobiele markt zou gaan leiden, maar Android heeft daar verandering in gebracht.

Google vs Oracle

Dankzij de huidige rechtszaak tussen Google en Oracle duikt er interessante informatie op. Oracle was meer dan tien jaar geleden de eigenaar van de Java API´s, die een fundamentele rol spelen in de ontwikkeling van Google´s Android, het open source besturingssysteem dat de mobiele markt domineert. Niks mis mee zou je zeggen, maar volgens Oracle heeft Google het gebruik niet gelicenseerd en zou de zoekgigant daarom $9 miljard schuldig zijn aan het Amerikaanse bedrijf.

Na jaren van rechtszaken en pogingen tot schikkingen vechten Oracle en Google het nu met elkaar uit in de lagere rechtbank. Dankzij de rechtszaken en de openbaarheid er van duikt er interessante informatie op betreffende beide partijen. Zo bleek eerder al uit een pleidooi van een Oracle advocaat Google meer dan $22 miljard winst heeft gemaakt met Android, een getal waarnaar eerder enkel gegist kon worden.

Microsoft als grootmacht

Google Rich Miner
Google’s Rich Miner

Misschien nog wel interessanter is een brief die Google mede-oprichter Rich Miner schreef naar zijn collegae, ruim voor de introductie van Android in 2008. Hij beargumenteerde dat Google een mobiel besturingssysteem moest gaan ontwikkelen dat geheel open source zou zijn. Hartstikke interessant, maar het valt vooral op dat Miner voorspelde dat Microsoft de absolute leider van de markt zou zijn. Volgens hem zouden merken als Palm en RIM verdwijnen, namen die veel lezers alweer vergeten zullen zijn, en dat Symbian enkel op Nokia telefoons zou gaan draaien. Volgens hem moest Google snel ingrijpen, omdat Microsoft anders de mobiele markt zou domineren.

Andere wereld

Het was toen een hele andere wereld, want Rich Miner kon er niet verder naast zitten. Microsoft heeft juist een zeer klein deel van de markt in handen terwijl in de meeste landen juist meer dan 75% van de smartphones op Google’s Android draait. Of je zou juist kunnen zeggen dat Google in zijn doel is geslaagd. Ook grootmacht BlackBerry is verworden tot een partij die serieus overweegt om uit de markt te stappen en afhankelijk is van Android. Het doet je beseffen hoeveel er in slechts zeven jaar kan veranderen. Hoe ziet de markt er over zeven jaar uit?

Bron: Quartz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. alfred -

  ” Volgens hem moest Google snel ingrijpen, omdat Microsoft anders de mobiele markt zou domineren.

  Andere wereld

  Het was toen een hele andere wereld, want Rich Miner kon er niet verder naast zitten.”

  Rich Miner zat er niet naast.
  Google heeft toen inderdaad Android geïntroduceerd….als ze dat niet hadden gedaan had de markt er idd anders uitgezien en misschien wel met MS als marktleider

Samsung Galaxy S9 Lilac Purple

Deze drie Galaxy S9 features zouden je over de streep kunnen halen lees verder

iPhone SE 2

Apple komt begin juni met 4.2-inch iPhone SE 2: specificaties gelekt lees verder

Samsung Galaxy S9

Dit is de Samsung Galaxy S9 in alle beschikbare kleuren lees verder

Samsung Galaxy Note 8 camera

Met deze vijf smartphones maak je de mooiste foto’s lees verder

Hands-on video Xiaomi Mi Mix 2S laat iPhone X-achtige navigatie zien lees verder

Samsung Galaxy S9 Prijzen

Jup, de Samsung Galaxy S9 wordt duurder dan de Galaxy S8 lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters