Google was bang dat Microsoft de mobiele markt zou domineren

Dankzij de rechtszaak tussen Google en Oracle duikt er interessante informatie op. Zo zou Google voorspeld hebben dat Microsoft de mobiele markt zou gaan leiden, maar Android heeft daar verandering in gebracht.

Google vs Oracle

Dankzij de huidige rechtszaak tussen Google en Oracle duikt er interessante informatie op. Oracle was meer dan tien jaar geleden de eigenaar van de Java API´s, die een fundamentele rol spelen in de ontwikkeling van Google´s Android, het open source besturingssysteem dat de mobiele markt domineert. Niks mis mee zou je zeggen, maar volgens Oracle heeft Google het gebruik niet gelicenseerd en zou de zoekgigant daarom $9 miljard schuldig zijn aan het Amerikaanse bedrijf.

Na jaren van rechtszaken en pogingen tot schikkingen vechten Oracle en Google het nu met elkaar uit in de lagere rechtbank. Dankzij de rechtszaken en de openbaarheid er van duikt er interessante informatie op betreffende beide partijen. Zo bleek eerder al uit een pleidooi van een Oracle advocaat Google meer dan $22 miljard winst heeft gemaakt met Android, een getal waarnaar eerder enkel gegist kon worden.

Microsoft als grootmacht

Google Rich Miner
Google’s Rich Miner

Misschien nog wel interessanter is een brief die Google mede-oprichter Rich Miner schreef naar zijn collegae, ruim voor de introductie van Android in 2008. Hij beargumenteerde dat Google een mobiel besturingssysteem moest gaan ontwikkelen dat geheel open source zou zijn. Hartstikke interessant, maar het valt vooral op dat Miner voorspelde dat Microsoft de absolute leider van de markt zou zijn. Volgens hem zouden merken als Palm en RIM verdwijnen, namen die veel lezers alweer vergeten zullen zijn, en dat Symbian enkel op Nokia telefoons zou gaan draaien. Volgens hem moest Google snel ingrijpen, omdat Microsoft anders de mobiele markt zou domineren.

Andere wereld

Het was toen een hele andere wereld, want Rich Miner kon er niet verder naast zitten. Microsoft heeft juist een zeer klein deel van de markt in handen terwijl in de meeste landen juist meer dan 75% van de smartphones op Google’s Android draait. Of je zou juist kunnen zeggen dat Google in zijn doel is geslaagd. Ook grootmacht BlackBerry is verworden tot een partij die serieus overweegt om uit de markt te stappen en afhankelijk is van Android. Het doet je beseffen hoeveel er in slechts zeven jaar kan veranderen. Hoe ziet de markt er over zeven jaar uit?

Bron: Quartz

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters