Google neemt Waze over

Google neemt Waze over. De ‘sociale’ navigatiedienst voor smartphones is ingelijfd voor een onbekend bedrag.

'Apple zou gratis navigatiedienst Waze willen overnemen' screenshot-0

Het Israëlische bedrijf heeft een snel populair geworden navigatiedienst opgezet, waarbij de gebruikers informatie met elkaar delen over wegopbrekingen, files en politiecontroles. Hoewel officiële informatie over de aankoop van Waze niet naar buiten is gebracht, meldt een Israëlische krant dat het gaat om een overnamesom van 1,3 miljard dollar.

De informatie die de Waze-gebruikers onderweg verzamelen en met elkaar delen, zal in Google Maps terechtkomen, meldt vicepresident Brian McClendon van Google in een blogpost.

De CEO van Waze, Noam Bardin, is zeer content met de overname van zijn bedrijf. ”Larry Page, Brian McClendon en het Google Maps-team hebben onze voortgang nauwlettend in de gaten gehouden en ze zijn erg tevreden over wat wij hebben bereikt. Zij delen onze visie over een wereldwijde Maps-dienst, die in real time updates krijgt vanuit lokale gemeenschappen. Google wil ons met dat doel vooruithelpen en onze voortgang versnellen”, meldt Bardin.

Waze wordt gebruikt door 47 miljoen mensen, zowel op Androidtelefoons als op de iPhone. Apple licenseert momenteel kaartinformatie van Waze voor diens eigen kaartendienst Apple Maps. Het is onduidelijk wat de overname van Waze door Google betekent voor deze deal. Apple heeft niet lang geleden Google Maps als kaartendienst van de iPhone af gegooid, ten gunste van het eigen Apple Maps, dat in het begin flink faalde op velerlei gebied. Apple-CEO Tim Cook raadde iPhonebezitters destijds aan om Apple Maps even te laten zitten en tijdelijk over te stappen naar, bijvoorbeeld, Waze.

Bron: Fierce Mobile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Gwystyl -

  Ik ben heel benieuwd wat dit betekent voor de fanbase van Waze. Toen ik drie jaar geleden begon met Waze, was het echt een sport om alle weggetjes in je omgeving op de kaart te krijgen door rond te rijden en later online van wegnamen te voorzien. Ik verwacht dat een deel van de fanbase geen zin heeft om dit voor Google te doen, zeker niet met de privacy issues die men tegenover Google heeft. Ik heb al verschillende twitteraars gezien die Waze van hun telefoon af gaan gooien door deze overname.

  1. bartvuijk -

   Waze was inderdaad altijd een beetje underground, en dat is juist de charme ervan. Ben benieuwd of die eigenheid onder de vlag van Google overeind blijft. Ik had ooit dezelfde angst toen XS4ALL door KPN werd overgenomen. Tja. Overigens vind ik Waze qua routeberekening nog vaak haperen. Wat dat betreft kan er nog veel verbeterd worden.

   1. Gwystyl -

    Mee eens; dat is ook waar ik me zorgen om maak. Voor navigatie naar bekende plekken vind ik Waze niet altijd logische routes kiezen. Dit komt voor een deel doordat mensen zelf de kaart aanpassen (en een logische weg dus volgens Waze onbegaanbaar kan zijn), en voor een deel door de berekenmethode.
    Voor navigatie naar onbekende plekken zal ik Waze dus alleen gebruiken als het niet kritisch is dat ik op tijd kom. De goodie-munch acties tijdens bijvoorbeeld Halloween, Kerst of Valentijn zijn grappig, en ook de file-indicatie tijdens woon-werk verkeer zijn leuk.
    Er zit een leuk competitief (punten scoren door te rijden, kaart aan te passen en goodies te eten) en sociaal (linken met facebook, twitter, andere wazers) element in, maar qua routeberekening zijn er zeker betrouwbaardere opties.

Facebook WhatsApp

WhatsApp krijgt optie voor ‘stille’ groepsgesprekken lees verder

WhatsApp

Eindelijk: WhatsApp werkt aan nieuwe versie speciaal voor de iPad lees verder

Verrassing: contacten kunnen alsnog jouw verwijderde WhatsApp-berichten lezen lees verder

productief

Vijf manieren om lekker productief op je smartphone te zijn lees verder

Samsung Dual Messenger

Dit brengt Android Oreo naar de Samsung Galaxy S8 en S8 Plus lees verder

vrouw met smartphone

Guide: zo verwijder je verzonden berichten op Whatsapp lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters