Miljardenzaak Google en Oracle alsnog voor de rechter

Het is Google en Oracle niet gelukt om het buiten de rechtbank uit te praten, wat betekent dat beide partijen het komende maand alsnog voor de rechter uit moeten vechten.

Oracle

Oracle's Java
Java code

In 2010 beschuldigde Oracle Google er van dat het bedrijf Java’s API heeft gebruikt zonder een licentie aan te vragen. Google’s Android maakt gebruik van Java, en draait op meer 1.4 miljard smartphones. Het is dus logisch dat Oracle deze zaak serieus aan wil pakken. Volgens het Amerikaanse bedrijf heeft Google meer dan 22 miljard dollar aan Android overgehouden. Oracle heeft dan ook recent 9.3 miljard dollar van Google geëist, waarvan slechts 475 miljoen dollar als schadevergoeding geldt. De rest is voor alle winst die Google met haar mobiele reclames en apps zou hebben gemaakt.

Rechtszaak

Google is het daar absoluut niet mee eens. Google claimt dat Java’s API niet gepatenteerd kan worden, waarmee de rechtbank het in 2013 eens was. Kort daarna werd die beslissing echter weer teruggetrokken, en de Supreme Court van Amerika heeft de zaak terugverwezen naar de lagere rechtbank. Google besloot vervolgens om de open source Java JDK voor Android N te gebruiken, om verdere problemen te voorkomen. Ook wezen recente geruchten er op dat Google mede door deze rechtszaak naar Apple’s programmeertaal Swift aan het kijken is.

Gefaalde gesprekken

Het leek er even op dat het niet tot een rechtszaak zou komen toen beide partijen het besloten uit te praten, maar na zes uur overleggen konden Google en Oracle helaas niet tot een oplossing komen. Dat betekent dus dat de zaak opnieuw voor de rechter komt, ondanks het feit dat het al de tweede keer is dat beide partijen de zaak buiten de rechtbank proberen te beslechten. De rechtbank is er in ieder geval duidelijk over: “Sommige zaken moeten nou eenmaal berecht worden”. Komende maand zullen Google en Oracle het verder in de rechtbank uitvechten.

Bron: Business Insider

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters