Google Pixel 2 en Pixel 2 XL onthuld: prijzen, specificaties en meer

Eindelijk is het zover: de Google Pixel 2 en Google Pixel 2 XL zijn onthuld. Vorig jaar maakte de zoekgigant indruk met de Google Pixel en Pixel XL. Beide toestellen lieten de pure kracht van Android zien, met prestaties die je niet bij andere Android-fabrikanten zult tegenkomen. Lukt het Google dit jaar opnieuw om stappen te zetten?

Dit artikel wordt live bijgewerkt, informatie mist mogelijk

Google Pixel 2 XL specificaties

Laten we meteen in de specificaties van beide toestellen duiken. We beginnen met de waterdichte Google Pixel 2 XL, het premium model van de twee. Dat valt al meteen op door het design: de schermranden zijn een stuk dunner dan bij zijn broertje. De Google Pixel 2 XL heeft een 6-inch scherm met een resolutie van 1440 x 2880. Dat komt neer op een pixeldichtheid van 538ppi.

Google Pixel 2 XL

 

Onder de motorkap zit de Snapdragon 835. Dit jaar doet Google dus geen schepje bovenop wat de concurrentie biedt, want de Snapdragon 836 is uitgesteld. Verder heeft het toestel 4GB aan werkgeheugen en 64GB aan opslaggeheugen. Een flinke 3520 mAh batterij maakt het specspakket af.

Aan de voorkant zit een 8MP selfiecamera, met een diafragma van f/2.4. Drie microfoontjes moeten kraakhelder geluid opleveren. Aan de achterkant zit een zeer capabele 12MP camera.

Vorig jaar stond Google lang bovenaan het lijstje van beste smartphonecamera’s. Sterker nog, volgens velen verdienen de Pixels van vorig jaar dat plekje nog steeds. De score van 89 op DxOMark was een record. Dit jaar gaat de techgigant daar nog eens dik overheen, met een score van maar liefst 98!

Je kunt de Google Pixel 2 en Pixel 2 XL inknijpen, net zoals de HTC U11. Zo wordt Google Assistant automatisch geactiveerd, of kun je slimme acties uitvoeren, op basis van de context. Kunstmatige intelligentie is de focus, en een gebied waarop Google het verst is. Helaas is er ook slecht nieuws: we moeten afscheid nemen van de headphone jack. Zuur, want vorig jaar stak Google nog om diezelfde keuze de draak met Apple.

Google Pixel 2 specificaties

De Google Pixel 2 heeft iets dikkere schermranden en ‘mindere’ specificaties. Toch is het een interessante optie, vanwege de lagere prijs. Het toestel heeft een 5.0-inch scherm met een resolutie van 1080 x 1920.

Dat komt neer op een pixeldichtheid van 443 ppi. Onder de motorkap zit de Snapdragon 835, in combinatie met 4GB aan werkgeheugen en 64GB aan opslaggeheugen. Op dat vlak hoeft dit toestel dus niet onder te doen voor zijn grotere broer.

Google Pixel XL Google Pixel 2 XL

Dat geldt helaas wel voor de batterij. Het toestel heeft een 2700 mAh batterij. Dat is beduidend minder, maar een lagere schermresolutie en de zuinige Snapdragon 835 moeten in ieder geval op papier een hoop goed maken.

Aan de achterkant van de Google Pixel 2 zit dezelfde excelente 12MP camera als bij de Pixel 2 XL, selfies kunnen genomen worden met een 7MP camera. Google’s boodschap (en niet zo subtiele Apple-diss) was duidelijk: “We bewaren geen exclusieve features voor het duurdere model.” Met de Pixel 2 heb je dus dezelfde mogelijkheden als de Pixel 2 XL.

Wat maakt de nieuwe Pixels bijzonder? Apple kan enkel jaloers toekijken

Hardware wordt steeds minder interessant. Waar de Pixels echt indruk mee maken, is de software. De pure versie van Android 8.0 Oreo is helemaal geoptimaliseerd voor de hardware.

Daardoor kan Google prestaties bieden die doen denken aan de consistentie van de iPhones. Dat is dezelfde reden dat de OnePlus 5 sneller is dan de Samsung Galaxy S8: een puurdere versie van Android.

De nadruk tijdens de presentatie van Google lag vooral op kunstmatige intelligentie. Wat dat betreft kan bijvoorbeeld Apple enkel vanuit een hoekje jaloers toekijken: Google heeft twintig jaar ervaring met algoritmes, de basis van kunstmatige intelligentie. Apple is simpelweg geen AI-bedrijf. Dat kan het nog wel worden, maar de voorsprong van de zoekgigant is zeer groot.

Google Pixel 2 XL

De hardware die we hebben is geweldig. Vrijwel elke smartphone is meer dan krachtig genoeg voor elke gebruiker. Met software kan dus het verschil gemaakt gaan worden.

Software die de gebruiker helpt, naar de gebruiker toekomt met relevante informatie en acties. En laat dat nou precies zijn waarin Google industrieleider is. Google Assistant weet wie er praat, en past zijn antwoorden op jou aan. Google Lens weet waar je naar kijkt, en identificeert zo bijvoorbeeld voorwerpen. Samsung belooft hetzelfde met Bixby, maar Google weet het ook meteen waar te maken. Het always-on-scherm weet altijd welke muziek er in je omgeving wordt afgespeeld, zonder dat je batterij leegloopt.

De vraag is of je daar ook wat aan hebt. Google Assistant spreekt voorlopig nog geen Nederlands, al komt daar binnenkort verandering in. Bovendien zal het nog enkele jaren duren voor dit soort assistenten echt alles op jou kunnen aanpassen, zonder je daarbij te storen. De Pixel 2 en Pixel 2 XL zijn echter al wel verrassend grote stappen richting die toekomst. Stappen waar je als gebruiker zeker van kunt profiteren. Stappen waar de concurrentie enkel van droomt op dit moment.

Google Pixel 2 XL

Ben je overtuigd? Je krijgt een kabel bij beide toestellen, waarmee binnen tien minuten alle data van je iPhone wordt overgezet, inclusief je iMessages. De Google Pixel 2 gaat 649 dollar kosten, de Pixel 2 XL kost minstens 849 dollar. Voorlopig komen beide toestellen nog niet naar Nederland. Hetzelfde geldt helaas voor de andere producten die de zoekgigant heeft onthuld, zoals de nieuwe Google Home Mini.

DIT ARTIKEL WORDT NOG BIJGEWERKT

 

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters