Beter dan iPhone 8 Plus en Galaxy Note 8: ‘Google Pixel 2 heeft beste smartphonecamera ooit’

De Google Pixel 2 en Pixel 2 XL zijn aangekondigd. Experts konden er al een tijdje mee aan de slag, en de boodschap is duidelijk: wauw.

Google Pixel 2 en Pixel 2 XL scoren opnieuw met camera

Google bracht vorig jaar zijn eerste smartphones uit. Ja, we hebben al jaren gebruik kunnen maken van Nexus-smartphones, maar die waren altijd voor een groot deel door andere fabrikanten ontwikkeld. Sinds vorig jaar neemt Google met zijn eigen hardware-divisie het roer in eigen handen.

De Google Pixel en Pixel XL hadden een vrij saai design. Gelukkig vielen ze toch op, en dat kwam vooral door de camera van beide toestellen. Nu, een jaar later, zijn er nog steeds critici die vinden dat de originele Pixels van vorig jaar de beste foto’s maken. De mooiste foto’s. Het blijft immers subjectief tot een bepaalde extent.

Google Pixel 2 XL

Vorig jaar kregen de nieuwe toestellen een score van 89 van DxOMark. Dat is een professionele website die camera’s beoordeelt, ook die van smartphones. Dat soort scores zeggen lang niet alles, maar de uitvoerige tests die de experts uitvoerden maakten duidelijk dat de zoekgigant een pareltje had afgeleverd.

89 was toen met afstand de hoogste score ooit. Dat zag je ook terug in de resulterende foto’s: andere toestellen kwamen met moeite in de buurt. In de tussentijd heeft de concurrentie echter ook grote stappen gezet. Vorige week scoorde de nieuwe iPhone 8 Plus nog een een score van 94. Een absoluut record, al ontving de Galaxy Note 8 een paar dagen later dezelfde score.

98: opnieuw allerhoogste score ooit

Wie gaat daar overheen? Slechts een week later hebben we het antwoord. Google pronkte er tijdens de lancering al mee: de Google Pixel 2 en Pixel 2 XL hebben een score van maar liefst 98 ontvangen van DxOMark. Men verwachtte dat de nieuwe toestellen Apple’s en Samsung’s score zou evenaren, maar de zoekgigant legt de lat nog hoger. Ook de aanwezige pers was zeer enthousiast. Nogmaals: absolute scores zeggen lang niet alles, maar het is duidelijk dat de camera van de Pixel 2 en Pixel 2 XL zeer mooie plaatjes op gaat leveren.

Google koos niet voor een dubbele camera, zoals vrijwel elke concurrent doet. In plaats daarvan lost de fabrikant veel softwarematig op, met kunstmatige intelligentie. Door electronische stabilisatie met optische stabilisatie te combineren, pakken foto’s en video’s al meteen een stuk beter uit. We gebruiken nou eenmaal niet elke dag een statief, dus een kleine trilling kan bij veel toestellen al het eindresultaat verpesten.

Dat droeg bij aan de hoge score van DxOMark. Maar wat Google op dit moment volgens experts echt de voorsprong geeft, is het wijde dynamische bereik van de camera. Zelfs met slecht licht blijft dat bereik grotendeels intact, waar andere toestellen het als het ware opgeven. Ook de softwarematige oplossing van de portrait-modus pakt goed uit. Hopelijk kunnen wij ook snel met de nieuwe toestellen van Google aan de slag. Vorig jaar waren we al zeer positief in onze review, die je hier kunt lezen.

Bron: DxOMark

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters