Waarom de Google Pixel 2 XL niet sneller wordt dan de Samsung Galaxy Note 8

Vorig jaar kon Google zich van de concurrentie onderscheiden dankzij de gloednieuwe Snapdragon 821. Dit keer kan de zoekgigant met de Google Pixel 2 en Pixel 2 XL helaas niet van Qualcomm’s nieuwste chip profiteren, zo beweert Evan Blass.

Google Pixel 2 XL vs Galaxy Note 8: een pot nat

De Samsung Galaxy Note 8 is op dit moment het beste dat je op Android-gebied kunt krijgen. Dunne schermranden, een strak design en specificaties om van te kwijlen. Zelfs de doorgaans vrij zware software-laag van de Koreaanse fabrikant gooit geen roet in het eten.

Toch wist Google vorig jaar de Galaxy Note 7 te beaten, op papier in ieder geval. Samsung’s vlaggenschip was tegen die tijd immers al uit de schappen gehaald. Maar goed, de Pixel en Pixel XL maakten gebruik van de Snapdragon 821, een verbeterde versie van de Snapdragon 820. Geen wereld van verschil, maar wel een degelijke upgrade.

De Samsung Galaxy Note 8
De Samsung Galaxy Note 8

Alle vlaggenschepen die eerder dat jaar uit waren gekomen, maakten gebruik van de Snapdragon 820. Daardoor werden de nieuwe toestellen van de zoekgigant in een klap een stuk interessanter. Dit jaar kan Google echter niet profiteren van dezelfde slimme timing. Evan Blass lekte een paar weken terug toch dat de nieuwe Pixels kunnen rekenen op de Snapdragon 836. Dat is de incrementele opvolger van de Snapdragon 835.

Precies, de chip die je in vrijwel elke high-end Android smartphone van dit moment vindt. Van de LG V30 en de Samsung Note 8 tot de Xiaomi Mi Mix 2 en de Sony Xperia XZ Premium. Anno 2017 ziet bijna elke high-end Android smartphone er onder de motorkap bijna precies hetzelfde uit. Juist daarom was het vorig jaar zo belangrijk dat Google als een van de eerste fabrikanten mee kon liften op de Snapdragon 821.

Geen Snapdragon 836 in de Google Pixel 2

Evan Blass trekt zijn voorspelling nu echter terug. Hij meldde op Twitter dat Qualcomm de Snapdragon 836 tot volgend jaar heeft uitgesteld. Volgens de leaker had Qualcomm Google wel aanvankelijk beloofd dat de nieuwe chip op geleverd zou kunnen worden voor de Google Pixel 2 en Pixel 2 XL.

Oftewel, er zit voor de zoekgigant niks anders op dan voor de Snapdragon 835 te gaan. Er zijn simpelweg geen alternatieven. Ja, MediaTek timmert aan de weg, maar qua structuur en prestaties kan Google daar niet mee aankomen. Uiteindelijk wil de techgigant naar verluidt zijn eigen chips ontwikkelen, maar dat gaat nog even duren.

Voor nu moet Google zich dus bij de grote generieke massa scharen. De Pixel 2 en Pixel 2 XL zullen ongetwijfeld hun mannetje staan tussen de concurrentie, maar toch is het jammer. De vaste upgrades van Qualcomm geven de markt rond het najaar net een lekkere boost, en consumenten een stapje omhoog om naar uit te kijken. Begin oktober gaan we ontdekken wat Google allemaal gaat lanceren! Lees hier ook wat Apple morgen allemaal gaat onthullen.

Render Google Pixel 3 XL Phone Designer

Dit is de Pixel 3 XL in verschillende kleurtjes lees verder

USB-C

Laad je volgend jaar jouw iPhone ook op met een USB-C lader? lees verder

OnePlus 6 preview design

Waarom de OnePlus 6 op het moment de beste keuze is lees verder

LG G7 ThinQ review design

Eerste gerucht LG G8 ThinQ nu al opgedoken lees verder

iPhone X Plus resolutie

iOS 12 verklapt mogelijk details iPhone X Plus lees verder

Blackberry KEY2

Blackberry KEY2 officieel gelanceerd: eerste Blackberry met dubbele camera lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters