Google Pixel vs Apple iPhone 7: Welk toestel is beter?

Gisteren kondigde Google twee nieuwe smartphones aan: de Google Pixel en Google Pixel XL. Beide toestellen zijn gericht op het high-end segment van de smartphonemarkt en moeten de strijd aangaan met andere smartphones in dit segment. Hoe goed de Google Pixel op papier is in vergelijking met de Apple iPhone 7 en welk van beide je moet kopen. Dat vertellen we je in dit artikel.

Ontwerp

Google Pixel grijs en Pixel XLEen aspect van een smartphone dat steeds belangrijker wordt is het ontwerp. Zeker in het high-end segment van de markt. Je koopt nu eenmaal geen dure smartphone met een slecht ontwerp. Zowel Apple als Google hebben dit besef. De Pixel en iPhone 7 zijn namelijk twee zeer goed en mooi ontworpen smartphones. Al kun je je wel afvragen of Google het ontwerp van zijn Pixel echt helemaal zelf heeft bedacht.

Wanneer je de Pixel bekijkt merk je onmiddelijk op dat de smartphone een combinatie is van meerdere smartphones. Een deel van het toestel lijkt op de iPhone van Apple terwijl een ander deel dan weer heel veel weg heeft van de Honor 8. De combinatie mag er hoe dan ook wezen: de smartphone ziet er zeer net uit. Google heeft het toestel een aluminium ontwerp gegeven met achteraan een glazen paneeltje dat ongeveer de helft van de achterkant bedekt.

De randjes van de smartphone zijn lichtjes afgerond wat het gevoel in de hand positief moet bevorderen. Eveneens loopt er een antenne-lijn over de achterkant van het toestel. Net zoals bij de iPhone 6(s) het geval was. Boven deze lijn staat er een Google-logo en in het glazen paneeltje is een vingerafdrukscanner verwerkt. De camerasensor is ook volledig in het ontwerp van de Pixel verwerkt. Rechts vind je de power- en volumeknoppen. Onderaan zit er een speaker samen met een USB-C poort. Google verkoopt de Pixel in het zwart, blauw en zilver.

Sissend iPhone 7 Duurder verkoopcijfersAan de andere kant hebben we de Apple iPhone 7. Het toestel heeft een aluminium ontwerp meegekregen dat bijna identiek is aan dat van de vorige twee iPhones. Dit houdt in dat de iPhone 7 nog altijd is gemaakt uit 1 stuk aluminium. De antenne-lijnen aan de achterzijde lopen nu over de randjes en niet meer over het toestel zelf wat voor een iets nettere look zorgt. Achteraan vind je een Apple-logo terug samen met de achtercamera die uit het ontwerp steekt. Een pluspunt van het ontwerp van de Pixel dus.

In tegenstelling tot bij de Pixel staat bij de iPhone 7 enkel de powerknop aan de rechterzijde. De volumeknoppen staan links. Naar mijn mening is deze plaatsing van de knoppen net iets beter. Ook de iPhone 7 is voorzien van een vingerafdrukscanner, maar dan wel één die is ingebouwd in de thuisknop aan de voorzijde. Voor het eerst bij een iPhone kun je deze knop niet indrukken. Maar wanneer je erop drukt voel je wel een trilling die het klikgevoel moet nabootsen: de knop wordt namelijk nog altijd gebruikt als thuisknop.

Hoewel het zeker handig is om een vingerafdrukscanner aan de voorzijde van je smartphone te hebben, is de plaatsing van de vingerafdrukscanner van de Pixel toch net iets beter dan bij de iPhone. Simpelweg omdat je vinger meestal toch op de achterkant van je smartphone ligt.

Aangezien de iPhone 7 een kleiner scherm heeft, is hij ook net iets handzamer dan de Google Pixel. Goed om te weten als je iemand bent met kleine handen. Een ander voordeel van het ontwerp van de iPhone 7 is dat het toestel waterdicht is. De Google Pixel is dit niet. Ook is de iPhone 7 voorzien van stereo-speakers: één speaker aan de onderzijde en één speaker aan de voorzijde (in het earpiece). Eveneens is de iPhone 7 dunner dan de Pixel.

Kijkende naar hoe stevig beide smartphones zijn is er relatief weinig verschil. Het enige voordeel aan het ontwerp van de iPhone 7 qua stevigheid is wel dat wanneer je het toestel laat vallen, enkel het glazen paneel aan de voorzijde kan breken. Bij de Pixel bestaat de kans dat hetzelfde gebeurt met het glazen paneel aan de achterzijde.

Persoonlijk vind ik het ontwerp van de iPhone 7 ook net iets mooier. Het ontwerp van de Pixel vind ik, door wat lijkt op de combinatie van twee smartphones aan de achterzijde, net iets te druk.

Headphone-jack

Apple iPhone 7 Plus designJe voelde hem waarschijnlijk al aankomen: Google heeft zijn Pixel wel voorzien van een headphone-jack. Iets waar Apple zijn iPhone 7 niet van voorzien heeft. Is dit een probleem? Niet echt. De kans dat je je smartphone aan het opladen bent terwijl je naar muziek luistert is redelijk klein. Doe je dit wel, dan zul je oftewel een draadloze headset moeten kopen of de Google Pixel. Eveneens moet je echt al veel moeite doen om de meegeleverde lightning naar 3.5mm adapter die standaard bij de iPhone 7 komt kwijt te spelen. Als je dus echt nog een ‘oude’ 3.5mm-aansluiting wilt op je smartphone, dan zul je momenteel voor de Pixel moeten gaan. Al ben ik heel zeker dat we deze over 2 tot 3 jaar ook niet meer zullen terugvinden in smartphones van Google. Hoe dan ook, het is voor velen een voordeel aan de Google Pixel.

Pure kracht

Het moment is aangebroken waarop we de pure kracht van de iPhone 7 vergelijken met de pure kracht van de Google Pixel. Een eigenlijk oneerlijke vergelijking. In de iPhone 7 zit namelijk een magere Apple A10 Fusion processor met vier kernen die geklokt is op 2.23GHz. Het werkgeheugen bedraagt 2GB en intern zit er 32GB, 128GB of 256GB niet uitbreidbaar geheugen.

Specificaties van de Apple iPhone 7
Algemeen
 • Uitgebracht op September 2016
 • Draait op iOS 10
Processor
 • Apple A10 Fusion
 • quadcore-processor op 2.3GHz
 • Grafisch: Hexacore
Scherm
 • 4.7" IPS LCD scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig
 • 1334x750 schermresolutie
Camera
 • 12MP camera met autofocus
 • Dual LED-flitser
 • 3840x2160 (4K) video opnames
 • 7MP camera voorkant

In de Google Pixel zit een Qualcomm Snapdragon 821-quadcore processor geklokt op 2,15GHz. Het werkgeheugen bedraagt 4GB en intern zit er 32GB of 128GB (het geheugen is niet uitbreidbaar).

Specificaties van de Google Pixel
Algemeen
 • Uitgebracht op October 2016
 • Draait op Android 7.1 Nougat
Processor
 • Qualcomm Snapdragon 821
 • quadcore-processor op 2.2GHz
 • Grafisch: Adreno 530
Scherm
 • 5" Amoled scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig (Gorilla Glass 4)
 • 1920x1080 schermresolutie
Camera
 • 12MP camera met autofocus
 • Dual LED-flitser
 • 3840x2160 (4K) video opnames
 • 8MP camera voorkant

Puur kijkende naar kracht van de processoren in beide toestellen kun je besluiten dat de processor van de iPhone 7 net iets krachitiger is dan die van de Google Pixel. Een unicum want meestal heeft de processor van de iPhone 7 net minder te bieden op papier. Dit komt vooral doordat Apple zijn hardware perfect weet af te stellen op zijn software met geweldige resultaten als gevolg.

Neem de iPhone 6s als voorbeeld. Hoewel de smartphones slechts een dual-core processor had, presteerde het toestel toch bijna even goed als de Samsung Galaxy S7 die een octacore-processor heeft. Als je dan in je achterhoofd houdt dat de processor van de Apple iPhone 7 nog krachtiger is geworden, dan zou het toestel normaal ook net iets beter moeten presteren dan de Google Pixel. Al zal het verschil miniem zijn: de Pixel is eveneens voorzien van een zeer goede en krachtige processor.

Waar de Pixel dan wel zijn voordeel uit haalt is dat hij dubbel zo veel werkgeheugen heeft als de iPhone 7. Multitasken zou dus net iets beter moeten gaan op de Google Pixel. Al mogen we niet vergeten dat iOS veel zuiniger is met werkgeheugen dan Android. Maar misschien heeft Google dit ‘probleem’ wel opgelost in Android 7.1.

Batterij

apple-iphone-watch-20160907-5536Apple is ervoor gekend kleine batterijen in zijn iPhones te steken. Maar ze zorgen er wel telkens voor dat hun nieuwe iPhone telkens betere batterijprestaties heeft. Dit doen ze door de processor telkens zuiniger te maken. Het is geweten dat dit bij Android een ander verhaal is. Het besturingsysteem is, net zoals de meeste processoren, helemaal niet energiezuinig. Ja, er zijn voorbije jaren wel een aantal positieve veranderingen doorgevoerd in Android omtrent dit onderwerp. Een voorbeeld hiervan is Doze. Maar het is nog niet helemaal wat het moet zijn.

Vandaar dat we ook onze twijfels hebben bij de batterij van de Pixel. Deze is namelijk 2770 mAh groot, wat gemiddeld is voor een smartphone van deze grootte. Maar meestal betekent een gemiddelde accu in een Android-smartphone niet zo’n goede batterijprestaties Al is de mogelijkheid er dat de smartphone net iets betere batterijprestaties heeft dan de iPhone 7 die voorzien is van een 1920mAh grote accu.

Google PixelOp papier zou de Pixel dus de winnaar zijn. Of dit in de werkelijkheid ook zo is durven en kunnen we je momenteel nog niet zeggen. Verwacht alleen niet dat er echt een groot verschil zal zijn tussen de batterijprestaties van de Pixel en die van de iPhone 7.

Als de accu van de Pixel helemaal leeg is zal je deze wel net iets sneller volledig kunnen opladen dan die van de iPhone 7. Volgens Google zou je 7 uur gebruik uit de Pixel kunnen halen na de smartphone 15 minuten aan de lader te hangen.

Displays

Apple iPhone 7 4GEen andere reden waarom de iPhone 7 energiezuinig is, is omdat de smartphone voorzien is van een scherm met een relatief lage resolutie. Het toestel is namelijk voorzien van een 4,7-inch scherm met een resolutie van 750×1334. Dit is net iets hoger dan een HD-resolutie. De Google Pixel is op zijn beurt voorzien van een 5,0-inch full-HD (1920×1080) scherm. Kortweg: het scherm van de Pixel is scherper dan dat van de iPhone 7. Niet dat je het verschil in resolutie ook echt zult opmerken, maar het verschil is er wel.

Google Daydream ViewOok het type scherm dat gebruikt is in de Pixel en de iPhone 7 is verschillend. Apple heeft geopteerd voor een IPS LCD-scherm terwijl Google heeft gekozen voor een amoled-scherm. Bij een amoled-scherm kunnen pixel los bediend worden en worden ze bij de weergave van een zwarte tint zelfs helemaal uitgeschakeld. Hierdoor worden kleuren dieper weergegeven en vaak ook accurater. Het enige ding is wel dat er bij een amoled-scherm een ietwat groene tint over het scherm ligt wat maakt dat witte tinten accurater worden weergegeven op de iPhone 7. Het scherm van de Google Pixel zal ook net iets lichter kunnen staan dan het scherm van de iPhone 7, wat maakt dat de Pixel al bij al een beter scherm heeft dan dat van de iPhone 7.

De reden dat Google sowieso voor full-HD is gegaan en de Pixel eveneens heeft voorzien van een amoled-scherm is dat de smartphone zo beter geschikt is voor VR. Met het amoled scherm worden kleuren beter weergegeven en dankzij de hogere resolutie zie je minder pixels. Al is het scherm van de Pixel XL toch iets meer geschikt voor VR aangezien het scherm van de smartphone nog scherper is.

Camera’s

screen-shot-2016-10-04-at-18-26-46Iets waar Google tijdens zijn Pixel-event mee stond te pronken is dat de Google Pixel de hoogste score ooit heeft in de DoX benchmark. Dit is een benchmark die weergeeft hoe goed een (smartphone) camera is. Dit klinkt heel goed, en als we puur naar de cijfers van deze benchmark kijken kunnen we zeggen dat de Pixel voorzien is van een betere achtercamera dan die van de iPhone 7. Maar aangezien de camera van de HTC 10 in deze benchmark beter scoort dan die van de iPhone 7 en zelfs Samsung Galaxy S7 Edge (beide camera’s zijn beter dan die van de HTC 10) geloven we niet onmiddelijk dat de Pixel een betere camera heeft dan de iPhone 7.

camera_iphone_7_flitserHet toestel zal zeker voorzien zijn van een goede camera. We geloven alleen niet onmiddelijk dat het ook echt de beste camera is die je momenteel in een smartphone kunt vinden. De camera achteraan de pixel is een 12.3-megapixel sensor met f/2.0 diafragma. Bij de iPhone 7 is het een 12-megapixel f1.8 diafragma. Uit deze specificaties kunnen we zelfs afleiden dat de achtercamera van de iPhone 7 (op papier) beter presteert in mindere lichtomstandigheden. Aangezien de iPhone 7, net zoals de Pixel voorzien is van optische beeldstabilisatie zijn de cameraprestaties van deze smartphone op papier beter dan die van de Pixel.

De selfiecamera van de Google Pixel is 8-megapixel sterk terwijl die van de iPhone 7 slechts 7-megapixel sterk is. Hoewel megapixels niet alles zeggen, is dit bij een selfiecamera meestal nog wel het geval. Selfies die je neemt met de Google Pixel zien er waarschijnlijk dus net iets beter uit dan genomen met de iPhone 7.

iOS en Android

Eén van de meest voor de hand liggende verschillen tussen de Apple iPhone 7 en Google Pixel is software. Zoals de vroegere Nexus-smartphones loopt de Google Pixel op Android. Momenteel Android 7.1 Nougat, wat de meest recente versie is van het Android-besturingsysteem. De iPhone 7 loopt op zijn beurt op iOS 10.0.2. In grote lijnen kun je iOS en Android hetzelfde noemen. Beide zijn namelijk besturingssystemen. Wanneer je zowel Android als iOS iets beter bekijkt, dan merk je onmiddelijk op dat er een wereld van verschil is tussen beide. Android is veel meer opengesteld dan iOS. Zo ook Android 7.1 waarop de Google Pixel loopt.

Het grote voordeel van de software op de Pixel is dus dat je echt alles kunt aanpassen. Wil je een andere launcher? Geen probleem! Misschien een ander icon pack? Helemaal geen probleem! Of misschien wil je een custom ROM installeren? Zelfs dat is geen probleem. Alles wat je wilt aanpassen aan de software kun je ook aanpassen, al is het ene wel makkelijker aan te passen dan het andere.

Bij de Apple iPhone 7 is dit een heel ander verhaal. Zowat het enige wat je echt kunt aanpassen in iOS is de plaatsing van je applicaties, de achtergrond en hoe je widgets op de widgets-pagina zijn geordend. Al de rest beslist Apple. En hoewel dit voor de echte Android-fan helemaal niet interessant klinkt, is het dit voor veel mensen wel. Doordat je bijna niets kunt aanpassen is de kans dat je je iPhone helemaal stuk krijgt bijna nihil. Eveneens zorgen de beperkingen in iOS ervoor dat een iPhone heel makkelijk is in gebruik. Veel makkelijker dan Android.

Ook vind je in zowel de Pixel als iPhone 7 een persoonlijke assistent terug. Bij de Pixel is dit Google Assistent terwijl dit bij de iPhone 7 Siri is. Beide kunnen ongeveer hetzelfde, al lijkt het dat Google Assistent toch net iets beter ingebouwd is en eveneens sommige dingen beter kan. Hierbij denk ik dan vooral aan het reserveren van een tafel in een restaurant of dingen opzoeken.

Voor de rest is de software op de Google Pixel qua functionaliteit bijna identiek aan de software van de iPhone 7. Aangezien Android en iOS beide hun voor- en nadelen hebben gaan we ons in dit artikel niet uitspreken over een winnaar. Die keuzen moet je zelf even maken kijkende naar jouw noden.

Conclusie

Sissend iPhone 7 Duurder verkoopcijfersVoordat we kunnen zeggen of de Google Pixel op papier beter is dan de Apple iPhone 7 moeten we eerst nog een kijkje nemen naar de prijs van beide smartphones. Wanneer je in Nederland een nieuwe iPhone 7 met 32GB intern geheugen koopt betaal je hiervoor €769 voor. Koop je een Google Pixel met 32GB intern geheugen, dan zul je een tientje minder moeten betalen: €759.

Google Pixel en Pixel XL zwartAlles bij elkaar genomen zou de Google Pixel eigenlijk net even interessant zijn als de 10 euro duurdere maar vaak ook op papier net iets betere iPhone 7. Je zult de keuze dus vooral moeten maken op het gebied van software. Wil je echt Android, dan ga je voor de Pixel. Wil je iOS, dan koop je best een iPhone 7. Kijk je enkel puur naar de prestaties op papier, dan is de iPhone 7 (op zijn batterijcapaciteit en selfiecamera na) een betere keuze dan de Google Pixel.

Om je even een beeld te geven: zelf zou ik eerder voor de iPhone 7 gaan. Dit vooral omdat ik iOS makkelijker in gebruik vind dan Android, maar ook omdat ik het ontwerp van de iPhone 7 net iets mooier vind dan het ontwerp van de Google Pixel. Eveneens geloof ik, kijkende naar de prestaties op papier, dat de iPhone 7 net iets beter presteert dan de Google Pixel.

Beste deals

Mocht je interesse hebben in de Apple iPhone 7, dan zijn hier de beste deals:

Momenteel zijn er nog geen deals voor de Google Pixel. Wij verwachten dat deze er over een aantal dagen wel zullen zijn. Vanaf de deals er zijn, zullen we dit artikel updaten.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters