Google toont eerste glimp Android M

Google heeft vandaag tijdens I/O een glimp van Android M laten zien. De nieuwe versie van het besturingssysteem zal zich vooral richten op het polijsten van de ervaring die Google met Android Lollipop neer heeft gezet.

Android M keynote

Google zegt zicht vooral gericht te hebben op het verbeteren van de gebruikerservaring van Android in de nieuwe versie. Daarvoor heeft de fabrikant een zestal pijlers gepresenteerd: app permissies, Chrome custom tabs, app crosslinks, Android Pay, vingerafdrukscanners en batterijperformance.

Apps vragen nu toestemming voor toegang tot bepaalde onderdelen van je toestel wanneer de app deze nodig heeft, in plaats van wanneer je de app installeert. Dat betekent volgens Google dat gebruikers eenvoudiger kunnen zien wanneer een app welke toestemming nodig heeft, terwijl ontwikkelaars updates kunnen uitbrengen zonder daar nieuwe toestemming voor te vragen. Die toestemming wordt gevraagd zodra een gebruiker daarmee te maken krijgt. Daarnaast kun je nu als gebruiker de toestemmingen die bepaalde apps hebben eenvoudig beheren en per app toestemmingen intrekken.

Chrome custom tabs biedt apps de mogelijkheid om het web te openen in Chrome met een eigen sausje. Dat betekent dat je als gebruiker ook in de ingebouwde browser van een app alle instellingen en accounts die je in de normale browser hebt kunt gebruiken.

Android M keynote 
Android M keynote 

Links tussen verschillende apps kunnen nu een ‘verified status’ krijgen. Daarmee zal je telefoon automatisch de goede applicatie openen, in plaats van eerst een pop-up te geven waarin de gebruiker gevraagd wordt een bepaalde app te kiezen.

Android Pay is zoals de naam doet vermoeden een betalingsdienst. Het platform werkt via nfc en maakt het mogelijk om te betalen zonder eerst een app op te starten. Je hoeft alleen je telefoon tegen een terminal te houden, dan is de betaling meteen gereed. Google belooft dat de winkels die contactloos betalen ondersteunen ook met Android Pay kunnen werken, maar heeft het voorlopig alleen over Amerika gehad. Hoe de uitrol in Nederland zal verlopen is niet bekend. Google Pay zal voor apparaten vanaf Android KitKat beschikbaar zijn.

In navolging van verschillende fabrikanten die een vingerafdrukscanner in hun toestel hebben toegevoegd, heeft Google in Android M ondersteuning toegevoegd voor dergelijke scanners. Dat betekent onder andere dat je Google Pay kunt gebruiken in combinatie met je vingerafdruk, maar ook dat applicaties gebruik kunnen gaan maken van de vingerafdrukscanner op een telefoon.

Android M keynote 
Android M keynote 
Android M keynote

Tot slot belooft Google dat de batterij van telefoons en tablets langer mee zal gaan. Dat heeft te maken met een functie die Google ‘dozing’ noemt. Dat betekent dat een apparaat zal merken als hij voor een langere periode niet gebruikt wordt, waarna het toestel in een soort slaapstand gaat waarbij applicaties minder op de achtergrond updaten. Belangrijke notificaties kunnen nog steeds doorkomen, zodat je als gebruiker geen last zou moeten hebben van de functie. Google zegt dat de standby-tijd van een Nexus 9 in een eigen test bijna verdubbelde dankzij de functie.

Google heeft ook ondersteuning voor USB-C-connectoren opgenomen in Android, waardoor toestellen soms wel vier tot vijf keer sneller op kunnen laden. Verder maakt USB-C het mogelijk om je telefoon als een powerbank voor andere apparaten te gaan gebruiken. Uiteraard is deze functie alleen beschikbaar voor nieuwe apparaten met een USB-C-poort.

Android M is nog niet af en Google heeft nog niet verteld wanneer het nieuwe platform uit zal komen. Maar de fabrikant zal wel per direct een ontwikkelaarspreview van het besturingssysteem uitbrengen voor de Nexus 5, Nexus 6 en Nexus 9.

Android M keynote 

Bron: The Verge

Google Arts and culture selfie

Google vertelt je op welk schilderij je lijkt: hangt jouw selfie in het Rijksmuseum? lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters