Google toont eerste glimp Android M

Google heeft vandaag tijdens I/O een glimp van Android M laten zien. De nieuwe versie van het besturingssysteem zal zich vooral richten op het polijsten van de ervaring die Google met Android Lollipop neer heeft gezet.

Android M keynote

Google zegt zicht vooral gericht te hebben op het verbeteren van de gebruikerservaring van Android in de nieuwe versie. Daarvoor heeft de fabrikant een zestal pijlers gepresenteerd: app permissies, Chrome custom tabs, app crosslinks, Android Pay, vingerafdrukscanners en batterijperformance.

Apps vragen nu toestemming voor toegang tot bepaalde onderdelen van je toestel wanneer de app deze nodig heeft, in plaats van wanneer je de app installeert. Dat betekent volgens Google dat gebruikers eenvoudiger kunnen zien wanneer een app welke toestemming nodig heeft, terwijl ontwikkelaars updates kunnen uitbrengen zonder daar nieuwe toestemming voor te vragen. Die toestemming wordt gevraagd zodra een gebruiker daarmee te maken krijgt. Daarnaast kun je nu als gebruiker de toestemmingen die bepaalde apps hebben eenvoudig beheren en per app toestemmingen intrekken.

Chrome custom tabs biedt apps de mogelijkheid om het web te openen in Chrome met een eigen sausje. Dat betekent dat je als gebruiker ook in de ingebouwde browser van een app alle instellingen en accounts die je in de normale browser hebt kunt gebruiken.

Android M keynote 
Android M keynote 

Links tussen verschillende apps kunnen nu een ‘verified status’ krijgen. Daarmee zal je telefoon automatisch de goede applicatie openen, in plaats van eerst een pop-up te geven waarin de gebruiker gevraagd wordt een bepaalde app te kiezen.

Android Pay is zoals de naam doet vermoeden een betalingsdienst. Het platform werkt via nfc en maakt het mogelijk om te betalen zonder eerst een app op te starten. Je hoeft alleen je telefoon tegen een terminal te houden, dan is de betaling meteen gereed. Google belooft dat de winkels die contactloos betalen ondersteunen ook met Android Pay kunnen werken, maar heeft het voorlopig alleen over Amerika gehad. Hoe de uitrol in Nederland zal verlopen is niet bekend. Google Pay zal voor apparaten vanaf Android KitKat beschikbaar zijn.

In navolging van verschillende fabrikanten die een vingerafdrukscanner in hun toestel hebben toegevoegd, heeft Google in Android M ondersteuning toegevoegd voor dergelijke scanners. Dat betekent onder andere dat je Google Pay kunt gebruiken in combinatie met je vingerafdruk, maar ook dat applicaties gebruik kunnen gaan maken van de vingerafdrukscanner op een telefoon.

Android M keynote 
Android M keynote 
Android M keynote

Tot slot belooft Google dat de batterij van telefoons en tablets langer mee zal gaan. Dat heeft te maken met een functie die Google ‘dozing’ noemt. Dat betekent dat een apparaat zal merken als hij voor een langere periode niet gebruikt wordt, waarna het toestel in een soort slaapstand gaat waarbij applicaties minder op de achtergrond updaten. Belangrijke notificaties kunnen nog steeds doorkomen, zodat je als gebruiker geen last zou moeten hebben van de functie. Google zegt dat de standby-tijd van een Nexus 9 in een eigen test bijna verdubbelde dankzij de functie.

Google heeft ook ondersteuning voor USB-C-connectoren opgenomen in Android, waardoor toestellen soms wel vier tot vijf keer sneller op kunnen laden. Verder maakt USB-C het mogelijk om je telefoon als een powerbank voor andere apparaten te gaan gebruiken. Uiteraard is deze functie alleen beschikbaar voor nieuwe apparaten met een USB-C-poort.

Android M is nog niet af en Google heeft nog niet verteld wanneer het nieuwe platform uit zal komen. Maar de fabrikant zal wel per direct een ontwikkelaarspreview van het besturingssysteem uitbrengen voor de Nexus 5, Nexus 6 en Nexus 9.

Android M keynote 

Bron: The Verge

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Danijel -

  Denk dat ze er goed aan doen om inderdaad meer privacy toe te voegen. Daarnaast vind ik het ook een slimme stap om slimmer met de batterij om te gaan. Prima update 🙂 Hoop dat ze vooral veel bugs hebben opgelost.

 2. Jerry L. -

  Dat een app toestemming vraagt om bijvoorbeeld mijn locatie te vinden, of mijn microfoon aan te zetten, is niks nieuws. Ik had Cyanogenmod op mijn telefoon, daarbij zit een privacy mode. Die doet precies wat er in dit artikel omschreven wordt. Toen kreeg ik precies ook zo'n pop up met: 'Allow Whatsapp to acces your microphone' of telefoonboek of locatie etc.

  Sinds een week heb ik een Galaxy S6. Op deze telefoon heb ik die privacy mode nog niet gevonden.

   1. Jerry L. -

    Dat Google m'n gegevens krijgt vind ik niet zo erg. Al die apps die van alles willen weten, die storen mij meer. De privacy mode van Cyanogen was ideaal om dit tegen te gaan.

    Hopen dat Android M die functie overneemt. Dan zijn we weer save:)

  1. Dominick -

   Het is inderdaad ingebouwd in Cyanogen en er zijn ook wel fabrikanten die andere varianten van zo'n systeem hebben. Net als dat Samsung al een betalingssysteem had en onder andere Samsung en Huawei functies voor hun vingerafdrukscanners bedacht hebben. Het is bij Android vaak zo dat functies eerst door een fabrikant toegevoegd worden en later door Google in heel Android geïmplementeerd worden.

Whatsapp chat

Zo zie je hoeveel berichten je in WhatsApp hebt verstuurd en ontvangen lees verder

Android P 9.0

‘Android P 9.0 omarmt notch en redesign moet iPhone-gebruikers overhalen’ 🔥 lees verder

Samsung heeft eindelijk zijn belabberde emoji gefixt lees verder

Smartphones samsung IDC vlaggenschepen smartphonemarkt phoneswap

Zo maak je je Android toestel net zo snel als een iPhone lees verder

OnePlus 5T review design

Contacten van oude naar nieuwe Android smartphone overzetten: zo werkt het lees verder

Android Oreo

Slechts 1.1 procent van Android smartphones draait op Android Oreo lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters