Google trekt teugels voor Androidfabrikanten aan

Google versterkt zijn grip op het uiterlijk van Android op smartphones. Fabrikanten die Android willen gebruiken, moeten bijvoorbeeld een overeenkomst tekenen waarin veel meer Google-apps dan nu op het homescreen staan.

Google Android license apps

Android mag dan open source-software zijn die vrijelijk te gebruiken is, maar als je de versie van Google wilt gebruiken dienen fabrikanten aan bepaalde voorwaarden te voldoen. Google heeft het pakketje voorwaarden uitgebreid, meldt The Information op gezag van bronnen bij Google.

Het was al zo dat Google fabrikanten verplicht om de Google zoekbalk op een prominente plek bovenaan het homescreen te zetten, en er moet een mapje zijn met een stuk of negen Google-apps. Dat worden er in de toekomst misschien wel twintig, meldt THe Information. De mogelijkheden voor fabrikanten om Android geheel aan hun eigen wensen aan te passen, worden hiermee verder beperkt.

De apps van Google kunnen niet worden verwijderd, in tegenstelling tot apps die gebruikers zelf downloaden uit de Play Store. Eén van de veranderingen die Google nu doorvoert in de contracten met alle Androidfabrikanten, is dat de zoekfunctie nog prominenter in beeld moet komen. Wat dit precies betekent is niet echt helder. Wellicht een zoekbalk op elk homescreen, of een pop-up die je vertelt hoe je met Google moet zoeken.

Bron: Slashgear

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Fabian Spierings -

  Weer een rede om gewoon bij iOS te blijven.
  Nog meer niet te verwijderen apps, en dit was al een groot probleem bij de meeste Android toestellen.

   1. Quasimodo -

    Ik begrijp uit je antwoorden dat je niet helemaal doorziet hoe Android / Open Source werkt. Daarom een toelichting:

    Android is door iedereen vrij te gebruiken, daarom zijn er in het verleden fabrikanten geweest die hun eigen weg gingen en er voor kozen een niet gecertificeerde versie van Android op hun device te leveren. Deze devices liepen niet best want hierop mogen niet af fabriek Google's apps als Playstore, Gmail, Search, Youtube staan. Vroeger waren er AOSP varianten van deze apps maar naar mate Google zelf steeds meer eigen varianten van deze apps maakte, stopte het open source equivalent. Theoretisch kan de fabrikant zelf voorzien in deze functionaliteit maar dan rijst al snel de vraag of dit de moeite loont. En of de consument daar überhaupt voor kiest.

    Deze apps, die de meesten als meerwaarde zien, zijn Google's eigendom en zijn closed source. Google levert deze bij en kunnen niet verwijderd worden. Ten minste als je een ongeroot device hebt. Rooten is tegenwoordig met 1 klik gebeurt en daarna ben jij heer en meester over je systeem vrij om te verwijderen wat jij wilt.

    Dan nu de nieuwe aanpassingen:
    Die prominente zoekbalk is geen enkel probleem je hebt binnen 1 minuut een betere, schone, snellere en flexibelere Launcher geïnstalleerd dan de standaard Android Launcher. Apex en Nova zijn zeer populaire voorbeelden. Deze launchers kennen die beperkingen niet. Een mapje met 20 niet verwijderbare Google apps, zullen me echt een zorg zijn. Of er nu een map staat met 9 of 20 apps is voor mij persoonlijk totaal irrelevant.

    De belangrijkste argumenten om open source / free services te gebruiken: Alles is gestoeld op loyaliteit, het de-ene-hand-wast- de-andere-principe. Google schenkt ons Android, GMail, Youtube, etc.. en vraagt in ruil reclame inkomsten. Zolang Google daar integer mee omgaat ben ik een loyale Android gebruiker. Mensen die daar anders over denken moeten vooral Google links laten liggen. Vrije keuze is iets moois.

iOS Android

Waarom de keuze tussen iOS en Android nog steeds belangrijk is lees verder

Playerunknown’s BattleGrounds, ook wel bekend als PUBG iOS Android Nederland

Zo installeer je gratis Playerunknown’s BattleGrounds in Nederland op je smartphone lees verder

Whatsapp chat

Zo zie je hoeveel berichten je in WhatsApp hebt verstuurd en ontvangen lees verder

Android P 9.0

‘Android P 9.0 omarmt notch en redesign moet iPhone-gebruikers overhalen’ 🔥 lees verder

Samsung heeft eindelijk zijn belabberde emoji gefixt lees verder

Smartphones samsung IDC vlaggenschepen smartphonemarkt phoneswap

Zo maak je je Android toestel net zo snel als een iPhone lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters