Google verwijdert functie uit Android Kitkat die privacy beschermt

Google heeft stiekem een felbegeerde functie verwijderd uit Android. Dat gebeurde tijdens de uitrol van de laatste bugfix voor Android Kitkat 4.4.2. Het was in Android 4.3 nog mogelijk om de toestemmingen die apps verlangen, per stuk uit te zetten. Dat kan in Android Kitkat niet meer.

Problemen Android Kitkat met Exchange-accounts Google

Veel Androidgebruikers ergeren zich al jaren wild aan de lijst toestemmingen die zij voor een simpele app of game moeten verlenen aan de maker. Waarom moet een ontwikkelaar van een spelletje precies weten wat het IMEI-nummer van de telefoon is, toegang krijgen tot de contactendatabase en de locatie van de gebruiker? In Android 4.3 voegde Google – redelijk verborgen, dat wel – de functie toe om dit soort toestemmingen per stuk weg te vinken bij een app die al teveel privacygevoelige informatie verlangt.

Maar Google heeft dit in Android Kitkat dus weer verwijderd, met het argument dat het nooit de bedoeling is geweest om deze functie die in Android 4.3 werd toegevoegd, aan het publiek vrij te geven. Google meldt dat het om een ‘experimentele’ functie ging die de apps kan verhinderen om behoorlijk hun werk te doen.

De Electronic Frontier Foundation, een organisatie die de privacy van onder meer smartphonegebruikers beoogt te beschermen, vindt dat belachelijk. ”Het feit dat Androidgebruikers hun app-permissies niet uit kunnen zetten, is een enorm gat in de beveiliging van Android en de gegevens van een miljard mensen worden door dat gat heen gezogen.” De EFF wijst er ook op dat in iOS dit gat al jaren geleden is gedicht, en pleit ervoor om de functie weer te herstellen zodat mensen zelf kunnen bepalen of de ontwikkelaar van een app mag weten wat bijvoorbeeld hun telefoonnummer is, en waar ze zijn.

Bron: CNET

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
Android P 9.0

‘Android P 9.0 omarmt notch en redesign moet iPhone-gebruikers overhalen’ 🔥 lees verder

Samsung heeft eindelijk zijn belabberde emoji gefixt lees verder

Smartphones samsung IDC vlaggenschepen smartphonemarkt phoneswap

Zo maak je je Android toestel net zo snel als een iPhone lees verder

OnePlus 5T review design

Contacten van oude naar nieuwe Android smartphone overzetten: zo werkt het lees verder

Android Oreo

Slechts 1.1 procent van Android smartphones draait op Android Oreo lees verder

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters