Google: wij werken niet met spioneerprogramma Carrier IQ

Het schandaal van de week op smartphonegebied is dat op dik 140 miljoen smartphones wereldwijd het spioneerprogramma Carrier IQ staat geinstalleerd; op Androidtelefoons en ook op de iPhone. Alleen: niet op de Nexus-telefoons van Google, zo viel op. Topman Eric Schmidt van Google meldt waarom.

Eric Schmidt Google

Carrier IQ is overigens niet op in Nederland verkochte smartphones te vinden, omdat de privacywetgeving de installatie van dergelijke software verbiedt. Maar over de grens is Carrier IQ overal te vinden: op smartphones van HTC, Samsung, Motorola, Apple en waarschijnlijk nog veel meer merken.

De telefoonfabrikanten geven de providers de schuld, die zouden willen weten wat hun klanten op hun telefoons doen. Carrier IQ legt elke toetsaanslag vast en stuurt die ongemerkt en ongevraagd naar de telco waar je een abonnement hebt. Op die manier, zo verdedigen de telco’s zich, kunnen ze hun dienstverlening afstemmen op de wensen van de klant. Wereldwijd is dit betiteld als schandalige illegale spionage van klanten.

Google-topman Eric Schmidt deed onlangs ook een duit in het zakje. Hij vertelde tijdens een conferentie over internetvrijheid in Den Haag: ,,Carrier IQ is een keylogger, en die houdt dus echt al je toetsaanslagen bij, en wij werken absoluut niet met ze en wij ondersteunen dit zeker niet.”

Hij gaf toe dat Android als open platform de mogelijkheid biedt om dergelijke apps te maken. ,,Het platform biedt de mogelijkheid aan mensen om software te maken die eigenlijk niet zo goed voor je is, en dit lijkt zo’n app te zijn.”

Bron: Reuters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    1. v-power -

      De prijzen zijn in Nederland gestegen. Dit bericht gaat juist niet over Nederland. Mocht je het over andere landen hebben moet je dit wel kenbaar maken.

HTC U11 design Google

Google sluit grote deal met smartphone-tak HTC: alles wat je moet weten lees verder

OnePlus 5 JCC+

Deze smartphones laden het allersnelst op lees verder

iPhone X geld

Dit is hoeveel het Apple kost om een iPhone X te maken lees verder

Tim Cook iPhones 2018 iPhone X

Touch ID en meer: trefzekere analist deelt Apple’s plannen volgende iPhones lees verder

iOS 11 wallpapers

iOS 11 brengt legendarische lockscreen en homescreen eerste iPhone terug lees verder

Google Pixel 2 Pixel 2 XL

Google Pixel 2 en Pixel 2 XL: prijzen, design en specificaties gelekt lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters