Google: wij werken niet met spioneerprogramma Carrier IQ

Het schandaal van de week op smartphonegebied is dat op dik 140 miljoen smartphones wereldwijd het spioneerprogramma Carrier IQ staat geinstalleerd; op Androidtelefoons en ook op de iPhone. Alleen: niet op de Nexus-telefoons van Google, zo viel op. Topman Eric Schmidt van Google meldt waarom.

Eric Schmidt Google

Carrier IQ is overigens niet op in Nederland verkochte smartphones te vinden, omdat de privacywetgeving de installatie van dergelijke software verbiedt. Maar over de grens is Carrier IQ overal te vinden: op smartphones van HTC, Samsung, Motorola, Apple en waarschijnlijk nog veel meer merken.

De telefoonfabrikanten geven de providers de schuld, die zouden willen weten wat hun klanten op hun telefoons doen. Carrier IQ legt elke toetsaanslag vast en stuurt die ongemerkt en ongevraagd naar de telco waar je een abonnement hebt. Op die manier, zo verdedigen de telco’s zich, kunnen ze hun dienstverlening afstemmen op de wensen van de klant. Wereldwijd is dit betiteld als schandalige illegale spionage van klanten.

Google-topman Eric Schmidt deed onlangs ook een duit in het zakje. Hij vertelde tijdens een conferentie over internetvrijheid in Den Haag: ,,Carrier IQ is een keylogger, en die houdt dus echt al je toetsaanslagen bij, en wij werken absoluut niet met ze en wij ondersteunen dit zeker niet.”

Hij gaf toe dat Android als open platform de mogelijkheid biedt om dergelijke apps te maken. ,,Het platform biedt de mogelijkheid aan mensen om software te maken die eigenlijk niet zo goed voor je is, en dit lijkt zo’n app te zijn.”

Bron: Reuters

Samsung Galaxy S10 leak Ice Universe

Notchloze Galaxy S10 opgedoken met opvallend smalle randen lees verder

Samsung patent twee displays

Samsung denkt na over toestel met twee displays lees verder

Render Google Pixel 3 XL Phone Designer

Dit is de Pixel 3 XL in verschillende kleurtjes lees verder

USB-C

Laad je volgend jaar jouw iPhone ook op met een USB-C lader? lees verder

OnePlus 6 preview design

Waarom de OnePlus 6 op het moment de beste keuze is lees verder

LG G7 ThinQ review design

Eerste gerucht LG G8 ThinQ nu al opgedoken lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters