Google: wij werken niet met spioneerprogramma Carrier IQ

Het schandaal van de week op smartphonegebied is dat op dik 140 miljoen smartphones wereldwijd het spioneerprogramma Carrier IQ staat geinstalleerd; op Androidtelefoons en ook op de iPhone. Alleen: niet op de Nexus-telefoons van Google, zo viel op. Topman Eric Schmidt van Google meldt waarom.

Eric Schmidt Google

Carrier IQ is overigens niet op in Nederland verkochte smartphones te vinden, omdat de privacywetgeving de installatie van dergelijke software verbiedt. Maar over de grens is Carrier IQ overal te vinden: op smartphones van HTC, Samsung, Motorola, Apple en waarschijnlijk nog veel meer merken.

De telefoonfabrikanten geven de providers de schuld, die zouden willen weten wat hun klanten op hun telefoons doen. Carrier IQ legt elke toetsaanslag vast en stuurt die ongemerkt en ongevraagd naar de telco waar je een abonnement hebt. Op die manier, zo verdedigen de telco’s zich, kunnen ze hun dienstverlening afstemmen op de wensen van de klant. Wereldwijd is dit betiteld als schandalige illegale spionage van klanten.

Google-topman Eric Schmidt deed onlangs ook een duit in het zakje. Hij vertelde tijdens een conferentie over internetvrijheid in Den Haag: ,,Carrier IQ is een keylogger, en die houdt dus echt al je toetsaanslagen bij, en wij werken absoluut niet met ze en wij ondersteunen dit zeker niet.”

Hij gaf toe dat Android als open platform de mogelijkheid biedt om dergelijke apps te maken. ,,Het platform biedt de mogelijkheid aan mensen om software te maken die eigenlijk niet zo goed voor je is, en dit lijkt zo’n app te zijn.”

Bron: Reuters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    1. v-power -

      De prijzen zijn in Nederland gestegen. Dit bericht gaat juist niet over Nederland. Mocht je het over andere landen hebben moet je dit wel kenbaar maken.

LG K8 en LG K10: LG onhult nieuwe budgetmodellen lees verder

Gelekte renders tonen driedubbele camera Huawei P20 lees verder

iOS Android

Waarom de keuze tussen iOS en Android nog steeds belangrijk is lees verder

Land Rover Explore

Land Rover onthult nieuwe outdoor smartphone lees verder

Samsung Galaxy S9

Samsung Galaxy S9 duikt eindelijk ook op in het wild lees verder

Samsung Galaxy S9 Lilac Purple

Deze drie Galaxy S9 features zouden je over de streep kunnen halen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters