Google wil internet aanbieden via vrije tv-frequenties

Google heeft maandag bij de FCC een vernieuwd plan voor een eigen mobiel netwerk ingediend. Het bedrijf wil daarvoor de onbenutte, licentievrije tv-frequenties gebruiken.

De zogenaamde white spaces die Google wil gebruiken, bevinden zich tussen de frequenties van de digitale tv-zenders. Het gaat daarbij om de kanalen 2 tot en met 51. Google wil op deze frequenties een draadloos netwerk creëren dat de gehele Verenigde Staten afdekt en waarmee gebruikers mobiel kunnen internetten op een snelheid van meerdere gigabits per seconde. Het benodigde spectrum komt al in februari 2009 beschikbaar, maar Google-advocaat Rick Whitt verwacht dat Google het draadloze netwerk pas eind 2009 gebruiksklaar kan hebben.

In december 2007 diende Google al een soortgelijk plan in, waarbij in het spectrum wordt gescand naar ongebruikte frequenties. De National Association of Broadcasters (NAB) was echter bang dat de technologie storingen op het tv-signaal zou veroorzaken. Het aangepaste plan dat Google nu heeft ingediend, bevat maatregelen om storing van tv-signalen en draadloze microfoons te voorkomen. De kanalen 36 en 38 blijven ongebruikt om draadloze microfoons te ontzien, terwijl kanaal 37 vrij blijft voor medische toepassingen en radio-astronomie.

Twee weken geleden drong Bill Gates er bij de FCC nog op aan om de ongebruikte frequenties voor Wi-Fi te gebruiken. Google en Microsoft maken deel uit van de White Spaces Coalition, een groep technologiebedrijven waar ook Dell, HP, Intel en Philips bij zijn aangesloten. Op dit moment wordt de 700MHz-frequentie nog gebruikt voor analoge tv-uitzendingen. Na de overschakeling op digitale tv in 2009 zullen de kanalen 52 tot 69 in handen komen van mobiele operators. De kanalen 2 tot 52 blijven grotendeels ongebruikt; dit zijn de kanalen waarop de White Spaces Coalition het heeft gemunt. Google spreekt in een toelichting op de plannen over “gigantische economische en sociale voordelen” als het spectrum efficiënter wordt benut.

Het internetbedrijf is echter niet van plan om mobiele operator te worden. Het belangrijkste doel is om Amerikanen betere toegang tot internet te verschaffen. De vrije frequenties vormen “een unieke kans om alomtegenwoordige draadloze toegang aan alle Amerikanen te bieden”, aldus Whitt, die echter toegeeft dat er wel een verband is met Google’s overige mobiele plannen. “Android-toestellen zijn later dit jaar commercieel beschikbaar en zouden een uitstekende match zijn met het vrije tv-frequenties”, zegt Whitt. “Google hoopt rond het feestdagenseizoen 2009 geschikte toestellen te hebben. Zodra de overstap naar digitale tv voorbij is en de commissie regels heeft opgesteld, zijn we in staat om met consumententoestellen te starten.”

Microsoft diende een paar maanden geleden al een prototype-apparaat in bij de FCC. Die bleek echter niet goed te functioneren. Een ander testapparaat raakte afgelopen februari oververhit. Google gaf afgelopen december al wel een demonstratie aan de FCC, maar is niet van plan om nu al prototype-apparaten te laten keuren door de telecomautoriteit.

Bron: Webwereld

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters