Google's licentiecontract voor Android lekt uit

Google’s licentievoorwaarden voor diens Android-apps zijn uitgelekt. Fabrikanten wordt ondermeer opgelegd dat ze prominent de Play Store en de zoekbalk van Google op het startscherm plaatsen van hun toestellen.

De licentiecontracten van ondermeer HTC (pdf) en Samsung (pdf) zijn door het blog van Bendelman gepubliceerd. De contracten dienen strikt vertrouwelijk te zijn en beide bedrijven hebben de contracten ingediend bij de Amerikaanse rechtbank als dusdanig om zich te verdedigen tegen verschillende patentaanklachten. Desondanks is de Amerikaanse rechtbank er niet zorgvuldig mee omgegaan waardoor de contracten alsnog naar buiten zijn gekomen. Hierdoor kan de bron de contracten moeiteloos publiceren omdat ze door de rechtbank zijn vrijgegeven.

Bekend was al dat Android twee gezichten heeft; eentje waarbij de fabrikant aan de haal kan gaan met het systeem, maar niet de beschikking krijgt over Google-apps zoals Gmail, de Play Store, Maps en nog een tal van andere Google-apps. Mocht de fabrikant dat wel willen dan dient hiervoor een licentie betaald te worden in de vorm van een Mobile Application Distribution Agreement, kortweg MADA. Deze MADA-contracten beschrijven gedetailleerd waaraan de fabrikant moet voldoen om de Google-apps standaard mee te leveren met hun Android-smartphone. Het bedrag dat hiermee gemoeid is, is overigens nog niet bekend.

In de contracten staat ondermeer beschreven dat fabrikanten verplicht zijn om de Play Store-app en de Google zoekbalk prominent op het startscherm van hun Android-smartphones te plaatsen. Ook mogen de overige Google-apps die gelicenseerd worden niet lager dan één menu diep worden geplaatst. Daarnaast dient de fabrikant alle Google-apps mee te leveren, slechts een eigen selectie hiervan maken is niet toegestaan. Ook dienen nieuwe toestellen door Google eerst gecertificeerd te worden, alvorens ze de markt op mogen.

De EU en de Amerikaanse overheid hebben al eens een onderzoek ingesteld naar de praktijken van Google rondom Android. Google weet echter de regelgeving slim te omzeilen door de kale Android-versie aan te bieden aan fabrikanten voor 0 euro. Hierbij legt het fabrikanten geen beperkingen op en bedrijven als Amazon maken hier gretig gebruik van. Door een dergelijke optie te bedienen, een variant van Android met Google-apps aan te bieden, legt Google fabrikanten strikt genomen niets op. Hierdoor kunnen de overheden niet ingrijpen in de wurgcontracten die Google opstelt voor diens applicaties in Android.

Google Android license apps 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Android P 9.0

‘Android P 9.0 omarmt notch en redesign moet iPhone-gebruikers overhalen’ 🔥 lees verder

Samsung heeft eindelijk zijn belabberde emoji gefixt lees verder

Smartphones samsung IDC vlaggenschepen smartphonemarkt phoneswap

Zo maak je je Android toestel net zo snel als een iPhone lees verder

OnePlus 5T review design

Contacten van oude naar nieuwe Android smartphone overzetten: zo werkt het lees verder

Android Oreo

Slechts 1.1 procent van Android smartphones draait op Android Oreo lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters