Google's licentiecontract voor Android lekt uit

Google’s licentievoorwaarden voor diens Android-apps zijn uitgelekt. Fabrikanten wordt ondermeer opgelegd dat ze prominent de Play Store en de zoekbalk van Google op het startscherm plaatsen van hun toestellen.

De licentiecontracten van ondermeer HTC (pdf) en Samsung (pdf) zijn door het blog van Bendelman gepubliceerd. De contracten dienen strikt vertrouwelijk te zijn en beide bedrijven hebben de contracten ingediend bij de Amerikaanse rechtbank als dusdanig om zich te verdedigen tegen verschillende patentaanklachten. Desondanks is de Amerikaanse rechtbank er niet zorgvuldig mee omgegaan waardoor de contracten alsnog naar buiten zijn gekomen. Hierdoor kan de bron de contracten moeiteloos publiceren omdat ze door de rechtbank zijn vrijgegeven.

Bekend was al dat Android twee gezichten heeft; eentje waarbij de fabrikant aan de haal kan gaan met het systeem, maar niet de beschikking krijgt over Google-apps zoals Gmail, de Play Store, Maps en nog een tal van andere Google-apps. Mocht de fabrikant dat wel willen dan dient hiervoor een licentie betaald te worden in de vorm van een Mobile Application Distribution Agreement, kortweg MADA. Deze MADA-contracten beschrijven gedetailleerd waaraan de fabrikant moet voldoen om de Google-apps standaard mee te leveren met hun Android-smartphone. Het bedrag dat hiermee gemoeid is, is overigens nog niet bekend.

In de contracten staat ondermeer beschreven dat fabrikanten verplicht zijn om de Play Store-app en de Google zoekbalk prominent op het startscherm van hun Android-smartphones te plaatsen. Ook mogen de overige Google-apps die gelicenseerd worden niet lager dan één menu diep worden geplaatst. Daarnaast dient de fabrikant alle Google-apps mee te leveren, slechts een eigen selectie hiervan maken is niet toegestaan. Ook dienen nieuwe toestellen door Google eerst gecertificeerd te worden, alvorens ze de markt op mogen.

De EU en de Amerikaanse overheid hebben al eens een onderzoek ingesteld naar de praktijken van Google rondom Android. Google weet echter de regelgeving slim te omzeilen door de kale Android-versie aan te bieden aan fabrikanten voor 0 euro. Hierbij legt het fabrikanten geen beperkingen op en bedrijven als Amazon maken hier gretig gebruik van. Door een dergelijke optie te bedienen, een variant van Android met Google-apps aan te bieden, legt Google fabrikanten strikt genomen niets op. Hierdoor kunnen de overheden niet ingrijpen in de wurgcontracten die Google opstelt voor diens applicaties in Android.

Google Android license apps 
Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters