Groei mobiele telefoniemarkt vlakt af

De wereldwijde economische malaise begint zijn tol te eisen van telefoonfabrikanten. Onderzoeksbureau Gartner heeft zijn marktvoorspelling inmiddels aangepast.

De markt voor mobiele telefoons groeit nog wel, zegt Gartner, maar niet zo snel als eerst gedacht. Eind maart dachten de marktanalisten nog dat de groei dit jaar uit zou komen op 10 tot 15 procent, nu staat dat cijfer op 10 tot 11 procent. In voorbije jaren groeide de markt met ongeveer 16 procent per jaar.

“Het verslechterde economische klimaat heeft z’n invloed op zowel de gevestigde markten als de opkomende,” aldus Carolina Milanesi tegen Reuters. Milanesi is afdelingshoofd mobiele telefonie bij Gartner. Ze gaf aan dat specifieke bedrijven hebben laten weten dat het minder goed gaat: “Sony Ericsson heeft te kennen gegeven dat het tweede kwartaal zwakker uitvalt dan verwacht,” zo weet Milanesi.

Sony Ericsson bracht op 27 juni al een winstwaarschuwing uit. In het kwartaal april tot juni is er geen winst gemaakt. De oorzaak was volgens de fabrikant de afgenomen vraag naar luxe telefoons. Nokia liet in april al weten te vrezen voor een inkrimping van de markt. De grootste telefoonfabrikant ter wereld beweerde dat de totale waarde van de handheldmarkt aan het eind van 2008 in euro’s lager zou zijn dan een jaar ervoor. De koers van beide bedrijven daalde na hun verklaringen, maar inmiddels zijn die weer terug op het oude niveau.

Dat geldt niet voor batterijen- en opladerfabrikant Salcomp. Hun aandeel viel met 13,9 procent naar 2,82 euro. “Onze klanten hebben aangegeven dat de producten waar wij opladers voor leveren minder verkocht worden. Daarom wordt de groei in de tweede helft van het jaar minder dan we eerder gehoopt hadden,” aldus Chief Financial Officer Antti Salminen van Salcomp.

De harde cijfers van de telefoonfabrikanten komen later deze maand uit. Om precies te zijn: Nokia op 17 juli, een dag later volgt Sony Ericsson. LG Electronics rapporteert op 21 juli, Samsung op de 25e en Motorola op de 31e. Omdat Nokia het erg goed doet in opkomende markten, wordt verwacht dat bij hun de winst uiteindelijk wel is gestegen met 16 procent

Bron: Webwereld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
iPhone X

Waarom het succes van de iPhone X Google miljarden gaat kosten lees verder

Oppo, dochterbedrijf van BBK

BBK is de op twee na grootste smartphonemaker ter wereld. Precies…wie? lees verder

headphone jack

Waarom Google de headphone jack van de Pixel 2 verwijderde lees verder

OnePlus 3

OnePlus verzamelt teveel privégegevens gebruikers, maar er is goed nieuws lees verder

Google Pixel 2

Waarom het succes van de Pixel 2 slecht zou kunnen zijn voor Google lees verder

Apple opladen

Ikea richt pijlen op Apple met scherpe advertenties lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters