GroenLinks wil dat regering bedrijven aan gaat pakken die internetcensuur mogelijk maken

Tweede Kamerlid Mariko Peters van GroenLinks heeft in een aantal kamervragen aan de regering duidelijk gemaakt dat ze een wet wil die vrije toegang tot internet wereldwijd garandeert. Bedrijven als Nokia Siemens Networks zouden door wet bestraft kunnen worden voor wat ze Iran hebben gedaan.

Nokia Siemens Networks

Dit is een reactie van GroenLinks op het recente nieuws dat Nokia Siemens Networks een systeem aan Iran heeft geleverd waarmee de overheid het internetverkeer en mobiele telefoons van de bevolking kan censureren en monitoren, dit systeem zou zelfs beter ontwikkeld zijn dan dat in China. GroenLinks pleit voor de wet van mondiale internetvrijheid omdat dit medium voor journalisten, bloggers en mensenrechtenactivisten, die anders denken dan de betreffende regering toestaat, vaak het enige medium is wat ze kunnen gebruiken om belangrijke informatie te verspreiden. Peters: “Vrije toegang tot internet is een fundamenteel mensenrecht dat regeringen aan iedereen moeten garanderen. Ook bedrijven moeten dit recht respecteren en zouden repressieve staten niet mogen helpen de vrijheid van meningsuiting in te perken.”

Peters pleit daarom ook voor een Europese wet waarin wordt gesteld dat er een mondiale vrijheid komt voor toegang tot het internet. Ook vindt ze dat er een Nederlandse wet moet komen, voordat de Europese wet er komt, die dit soort dingen regelt, zodat Nederlandse bedrijven gestraft kunnen worden als ze een regime als dat in Iran steunen door middel van het leveren van systemen die internetcensuur mogelijk maken. Als de Europese wet er komt zal een bedrijf als Nokia Siemens Networks bestraft kunnen worden.

GroenLinks ondersteunt intussen het initiatief I proxy Iran om overtollige servercapaciteit van universiteiten, instanties en bedrijven te gebruiken voor het opzetten van anonieme proxyservers voor mensen in Iran. Zij kunnen daar gebruik van maken om vrij van controle of censuur op internet hun standpunten te communiceren.

Bron: GroenLinks

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters