‘Grote fabrikanten schuldig aan kinderarbeid’

Volgens Amnesty International zijn een aantal fabrikanten schuldig aan kinderarbeid. Het gaat om de productie van batterijen voor smartphones en laptops.

Kinderarbeid

Apple, Samsung en Sony zijn de grote schuldigen. Volgens het onderzoek van Amnesty International maken deze gebruik van batterijen die tot stand zijn gekomen door kinderarbeid. De voornaamste grondstof wordt uit de grond gehaald in Congo waar veel minderjarigen in dienst zijn voor extreem lage lonen. Sommige kinderen zijn slechts zeven jaar oud.

Kobalt

Kobalt is een belangrijke grondstof bij het maken van batterijen en meer dan de helft van alle kobalt wordt uit mijnen in Congo gehaald. Deze mijnen hebben grote hoeveelheden minderjarigen in dienst. Volgens de Verenigde Naties waren er in 2014 naar schatting zo’n 40.000 minderjarigen in werkend in de mijnen.

OntkenningKinderarbeid

Amnesty International zegt dat de fabrikanten hun batterijen laten maken van de Kobalt die afkomstig is uit de mijnen met kinderarbeid. Niet alleen Apple, Samsung en Sony zijn schuldig, de batterijleverancier levert aan bijna alle grote fabrikanten. Bij de genoemde fabrikanten is het alleen zeker dat ze gebruik maken van de batterijen waar kinderarbeid aan vooraf is gegaan.

Onderzoek

Alle drie de bedrijven ontkennen dat ze direct betrokken zijn bij de kinderarbeid. Toch is het niet zo gemakkelijk om te zeggen dat ze er niets mee te maken hebben, aangezien de productieketen van de batterijen erg gecompliceerd is. De bedrijven gaan alsnog onderzoeken of het echt zo is.

Gevaarlijk

Mark Dummett van Amnesty International zegt: “Miljoenen mensen maken van de nieuwe technologieën gebruik, maar ze vragen zich niet af hoe deze tot stand komen”. Volgens Amnesty International zijn de omstandigheden in de kobaltmijnen levensgevaarlijk. Er wordt geen zorg verleend aan de werknemers en deze moeten rondkomen van een hongerloon. Van alle kobaltmijnen in Congo heeft 20 procent minderjarigen in dienst. Amnesty International roept alle elektronicabedrijven, die de batterijen implementeren, op om deze niet meer te gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
iPhone X

Waarom het succes van de iPhone X Google miljarden gaat kosten lees verder

Oppo, dochterbedrijf van BBK

BBK is de op twee na grootste smartphonemaker ter wereld. Precies…wie? lees verder

headphone jack

Waarom Google de headphone jack van de Pixel 2 verwijderde lees verder

OnePlus 3

OnePlus verzamelt teveel privégegevens gebruikers, maar er is goed nieuws lees verder

Google Pixel 2

Waarom het succes van de Pixel 2 slecht zou kunnen zijn voor Google lees verder

Apple opladen

Ikea richt pijlen op Apple met scherpe advertenties lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters