‘Grote fabrikanten schuldig aan kinderarbeid’

Volgens Amnesty International zijn een aantal fabrikanten schuldig aan kinderarbeid. Het gaat om de productie van batterijen voor smartphones en laptops.

Kinderarbeid

Apple, Samsung en Sony zijn de grote schuldigen. Volgens het onderzoek van Amnesty International maken deze gebruik van batterijen die tot stand zijn gekomen door kinderarbeid. De voornaamste grondstof wordt uit de grond gehaald in Congo waar veel minderjarigen in dienst zijn voor extreem lage lonen. Sommige kinderen zijn slechts zeven jaar oud.

Kobalt

Kobalt is een belangrijke grondstof bij het maken van batterijen en meer dan de helft van alle kobalt wordt uit mijnen in Congo gehaald. Deze mijnen hebben grote hoeveelheden minderjarigen in dienst. Volgens de Verenigde Naties waren er in 2014 naar schatting zo’n 40.000 minderjarigen in werkend in de mijnen.

OntkenningKinderarbeid

Amnesty International zegt dat de fabrikanten hun batterijen laten maken van de Kobalt die afkomstig is uit de mijnen met kinderarbeid. Niet alleen Apple, Samsung en Sony zijn schuldig, de batterijleverancier levert aan bijna alle grote fabrikanten. Bij de genoemde fabrikanten is het alleen zeker dat ze gebruik maken van de batterijen waar kinderarbeid aan vooraf is gegaan.

Onderzoek

Alle drie de bedrijven ontkennen dat ze direct betrokken zijn bij de kinderarbeid. Toch is het niet zo gemakkelijk om te zeggen dat ze er niets mee te maken hebben, aangezien de productieketen van de batterijen erg gecompliceerd is. De bedrijven gaan alsnog onderzoeken of het echt zo is.

Gevaarlijk

Mark Dummett van Amnesty International zegt: “Miljoenen mensen maken van de nieuwe technologieën gebruik, maar ze vragen zich niet af hoe deze tot stand komen”. Volgens Amnesty International zijn de omstandigheden in de kobaltmijnen levensgevaarlijk. Er wordt geen zorg verleend aan de werknemers en deze moeten rondkomen van een hongerloon. Van alle kobaltmijnen in Congo heeft 20 procent minderjarigen in dienst. Amnesty International roept alle elektronicabedrijven, die de batterijen implementeren, op om deze niet meer te gebruiken.

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters