GSM dit weekend twintig jaar oud

De GSM is dit weekend twintig jaar oud. Op 1 juli 1991 werd in Helsinki het eerste mobiele telefoongesprek via dit digitale protocol gevoerd. Door de premier van Finland zelve.

eerste gsm telefoontje

Dat eerste telefoontje vond overigens plaats op een Nokia-telefoon. De jarige standaard is inmiddels wereldwijd in gebruik bij drie miljard mensen in 212 landen die met elkaar 4,4 miljard aansluitingen hebben. GSM werd niet alleen de absolute standaard voor mobiele telefonie, maar ook bracht het netwerk technologie voort die we terugzien in simkaarten, sms-jes en mobiel dataverkeer.

GSM lijkt echter zijn langste tijd gehad te hebben. Momenteel zijn telco’s wereldwijd bezig met de opvolger ervan, die onder de verzamelterm 4G vallen te scharen: LTE, HSPA of Wimax. In Nederland zijn de providers echter nog lang niet zover. De GSM zal hier dus nog wel even blijven.

Voor liefhebbers van telecomgeschiedenis heeft Nokia het eerste GSM-telefoontje online gezet in de vorm van een filmpje. Om het mobiele (?) karakter aan te tonen werd dat gesprek gevoerd in een stilstaande auto. Dat is hieronder te zien.

Bron: Mobile Burn

Microsoft kondigt nieuwe Nokia-telefoon aan lees verder

De toekomst van Virtual Reality – ADV lees verder

Ringing Bell Freedom 251

Freedom 251 in India te verkrijgen voor 3,58 euro lees verder

Microsoft lanceert Nokia 230 featurephone lees verder

Samsung kondigt nieuwe Galaxy Folder klaptelefoon aan lees verder

Ontwerpers zoeken geld voor ontwikkeling creditcardachtige telefoon lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters