GSM en UMTS straks voor meerdere doeleinden te gebruiken

Telecombedrijven die beschikken over een vergunning voor GSM en/of UMTS kunnen deze straks voor meerdere doeleinden inzetten. Het ministerie van Economische Zaken gaat hiervoor de wetgeving aanpassen.

Frans HeemskerkDe technieken voor GSM en UMTS worden doorgaans gebruikt om met mobieltjes te kunnen bellen en data te ontvangen en verzenden. Bedrijven mogen echter binnenkort de beschikbare GSM- en UMTS-verbindingen gaan gebruiken voor andere toepassingen. Staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken gaat het Nationaal Frequentieplan wijzingen om hiervoor ruimte te kunnen bieden. Volgens de staatssecretaris kan de consument hiervan profiteren doordat bedrijven binnenkort nieuwe producten op de markt kunnen zetten.

De frequentiebanden waar het om gaat zijn de 900MHz-, 1800MHz- en 2100MHz-band. Deze mogen nu nog alleen voor GSM of UMTS gebruikt worden. De drie frequentiebanden worden nu in de wetgeving omschreven als “mobiele communicatie”, iets wat een breed begrip omvat. Bedrijven die geïnteresseerd zijn in meerdere toepassingen voor de frequenties waarvoor zij een vergunning hebben kunnen zich tot de overheid wenden. Dan wordt de vergunning op de nieuwe wetgeving aangepast.

Bron: Economische Zaken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact met ons?

  • Qontent Matters
  • Czaar Peterstraat 159
  • 1018 PJ Amsterdam

Volg ons via