GSM-markt krimpt met meer dan acht procent

Gartner heeft haar statistieken van de gsm-markt gepubliceerd en daaruit blijkt dat de markt dit kwartaal met meer dan 8% ingekrompen is ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar. De smartphones doen het wel goed, met een groei van meer dan 10%.

De recessie heeft de wereld nog steeds in zijn greep en ook de verkopen van mobiele telefoons hebben hieronder te lijden. Van bedrijven als Sony Ericsson en Motorola was al bekend dat het slecht gaat op het moment, maar volgens Gartner heeft ook de totale wereldwijde gsm-markt het zwaar te verduren gekregen in het eerste kwartaal van dit jaar. De markt bereikte het afgelopen kwartaal een record-daling, namelijk 8,6%. Dit is sinds Gartner is begonnen met het verzamelen van statistieken nog nooit voorgekomen. In totaal zijn er 269 miljoen telefoons verkocht in het afgelopen kwartaal, wat neerkomt op bijna drie miljoen exemplaren per dag.

Als maatregel tegen de crisis hebben veel bedrijven hun inkoop verkleint en meer van de voorraden verkocht. Er gingen 269 miljoen toestellen naar de consument, maar de producenten verscheepten slechts 244 miljoen toestellen. De overige 25 miljoen toestellen kwamen uit de voorraden van verschillende schakels in de markt, welke uit angst voor tegenvallende verdere verkopen opgemaakt werden. Ook in het vorige kwartaal werd dit toegepast, maar met slechts 17 miljoen toestellen.

De verdeling van de marktaandelen onder de grote bedrijven waren niet echt interessant, Nokia bleef derde maar ging iets terug van 39,1 procent tot 36,2 procent. Samsung ging verder met het inhalen van Nokia, het bedrijf bleef tweede maar haar marktaandeel steeg met 4.7 procent naar 19.1 procent. LG heeft een wat grotere voorsprong genomen op Motorola en Sony Ericsson met een marktaandeel van 9,9% tegenover 6,2% van Motorola en 5,4% van Sony Ericsson.

Wereldwijde verkopen telefoons Q1 2009 Gartner

 

In tegenstelling tot de algehele telefoon-verkopen, gingen de smartphone-verkopen wel flink omhoog. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2008 zijn er 12,7 procent meer smartphones verkocht, wat nog een keer bevestigd dat smartphones steeds meer in trek zijn bij de consument. Vooral de touchscreen-smartphones doen het goed, zowel in het middensegment als in de hogere regionen van de markt. RIM en Apple zorden wereldwijd voor de grootste groei in de smartphone-markt. De smartphones nemen nu 13 en een half procent van de gehele gsm-markt in beslag, iets dat vorig jaar nog 11% was.

Het marktaandeel onder de smartphone-producenten ging vooral naar Nokia, dat met haar Symbian-smartphones nog steeds 41,2 procent van de markt in handen heeft. Dit is wel wat lager dan de 45,1% van vorig jaar, maar nog steeds een grote voorsprong op de nummer twee. Dit is RIM, met een marktaandeel van net geen 20 procent. Derde staat Apple, met 10,8 procent marktaandeel. Dat is een verdubbeling ten opzichte van de 5,3% die de producent vorig jaar wist te behalen met haar iPhone.

Wereldwijde smartphoneverkopen Q1 2009 Gartner

 

Bron: Gartner

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters