GSM-verkeer is goedkoop te kraken

Goedkope apparatuur kan GSM-encryptie binnen een half uur kraken. Onderzoekers onthullen een nieuwe methode om mobiele gesprekken af te luisteren.

De 64-bit versleuteling die GSM-netwerken in Europa en de Verenigde Staten gebruiken, bekend als ‘A5/1′, is al zo’n tien jaar geleden in theorie gekraakt. Sinds vijf jaar is er online apparatuur beschikbaar om dit in de praktijk uit te voeren, maar de benodigde elektronica is erg kostbaar, zeggen Hulton en Muller. Met de nieuwe technologie van Hulton en Muller zou de GSM-versleuteling binnen 30 minuten gekraakt kunnen worden. De apparatuur kost ongeveer 1.000 dollar. Met apparatuur ter waarde van 100.000 dollar kan het zelfs in 30 seconden gebeuren. De nieuwe, schaalbare technologie kan bruikbaar zijn voor politieonderzoekers, maar evenzeer voor kwaadwillende hackers. Hulton wil de duurdere variant op de markt brengen.

Hulton en Muller bespraken ook de kwetsbaarheid van SIM-kaarten in mobiele apparaten, aangezien de unieke identificatienummers daarvan niet-versleuteld over GSM-netwerken worden verstuurd. Zij meenden dat hackers ongemerkt toepassingen op mobiele telefoons kunnen installeren en vervolgens het belverkeer naar derde partijen kunnen sturen. De GSM Association geeft geen commentaar op de beweringen van Hulton en Muller. Wel wilde een woordvoerder kwijt dat A5/1 in theorie gevaar loopt, maar dat geen van de wetenschappelijke onderzoeken tot praktische aanvallen op commerciële GSM-netwerken hebben geleid. Toch wordt een betere encryptie ontwikkeld voor GSM-netwerken, aldus de woordvoerder.

Android O

Deze acht (iOS) features missen we nog op Android lees verder

Google speelt nu ook video’s automatisch af lees verder

Toilet

Je smartphone heeft meer bacteriën dan een toiletbril lees verder

Video OnePlus 5

OnePlus zorgt voor veel commotie met deze reclamevideo lees verder

smartphone vergrendeling opties

Dit is de veiligste manier om je smartphone te vergrendelen lees verder

GLASSX

Deze vloeistof beschermt je smartphone tegen schade lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters