Eerste ervaring met de BlackBerry KeyOne: return of the keyboard

BARCELONA – Tijdens het Mobile World Congress werd eindelijk weer een échte BlackBerry-telefoon aangekondigd. De BlackBerry KeyOne is nog steeds uitgebracht door TCL, maar wel op en top BlackBerry. Met toetsenbord en met een eigenzinnig en praktisch ontwerp. In deze BlackBerry KeyOne hands-on lees je er meer over.

Toetsenbord herboren

BlackBerry KeyOne hands-onDé onderscheidende functie van een BlackBerry was natuurlijk altijd het toetsenbord. In een tijd waarin fysieke toetsenborden grotendeels irrelevant geworden zijn, is het lastig om met dat USP te overleven. Dat besefte leek BlackBerry te beseffen en dus verschenen er de afgelopen jaren steeds meer BlackBerries met alleen een touchscreen. Maar het mocht niet baten. Inmiddels maakt BlackBerry alleen nog software en worden de toestellen – in ieder geval voor de Europese markt – door TCL gemaakt. Ja, dat TCL dat we kennen als het moederbedrijf van Alcatel.

Het goede nieuws daarvan is dat TCL niet op de verkoop van BlackBerry-telefoons leeft om te overleven en dus wat meer ruimte heeft om nicheproducten te maken. De BlackBerry KeyOne is daar een uitstekend voorbeeld van mijn zijn 3:4-schermverhouding en fysieke toetsenbord daaronder. Het is zeker niet voor iedereen weggelegd, maar als je het prettig vind om op echte knopjes te typen dan is dit wel een goede oplossing. Om nog beter gebruik te maken van de ruimte die door het toetsenbord ingenomen wordt zijn er heel wat slimme functies aan het toetsenbord toegevoegd en daar ben ik erg over te spreken. De spatiebalk bevat een vingerafdrukscanner, het hele toetsenbord kan ook als trackpad gebruikt worden en je kunt elke knop als snelkoppeling instellen. De camera opstarten door de c ingedrukt te houden en Facebook koppelen aan de f? Het kan allemaal. Het toetsenbord typt voor zover ik dat na mijn korte ontmoeting kan zeggen prettig, hoewel ik moet zeggen dat mijn voorkeur toch uitgaat naar een on-screen toetsenbord in combinatie met Swype.

Er zijn heel wat slimme functies aan het toetsenbord toegevoegd

De aanwezigheid van een fysiek toetsenbord zorgt er bovendien voor dat het ontwerp van de BlackBerry KeyOne bijzonder is. Geen eenheidsworst, maar een echt eigen look. Daarin is het functionele en zakelijke karakter van BlackBerry goed doorgevoerd. De achterkant is van rubberachtig plastic dat goed in de hand ligt en het frame is van stevig metaal. Het resultaat is mooi, stevig en functioneel. Het enige dat ik misschien mis is een dualsim-functie, die ervoor zou zorgen dat zakelijke gebruikers dit toestel ook privé kunnen inzetten.

Android Nougat plus

Een ander punt waar ik erg over te spreken ben is de software. Dat is in principe een schone build van Android Nougat, maar wel met een paar slimme toevoegingen. Het BlackBerry-merk wordt eer aan gedaan met uitgebreide beveiligingsfeatures en de BlackBerry Hub waar al je communicatie samenkomt en ook BBM is aanwezig. Ik vraag me af of er nog iemand is die dat gebruikt, trouwens. Maar hey, een BlackBerry zou geen echte BlackBerry zijn zonder good old ping! Een andere slimme toevoeging is de mogelijkheid om alle apps op het homescreen aan een pop-up widget te koppelen. Als zo’n widget beschikbaar is komen er drie puntjes onder de app-snelkoppeling te staan en als je vervolgens over die snelkoppeling naar boven of beneden veegt komt de widget naar voren. Zo kun je ondanks het vrij krappe scherm toch veel widgets gebruiken. Slim.

De KeyOne mist wat power

De interface loopt op het eerste gezicht snel en soepel, maar de KeyOne mist toch wat power denk ik. De smartphone kost €600 en heeft een Qualcomm Snapdragon 625-chipset met 3GB werkgeheugen. Gebaseerd op mijn eerdere ervaring met die chip is dat voor het dagelijkse gebruik ruim voldoende, maar het zijn specificaties die je ook in toestellen van €300 tegenkomt. Voordeel van de Snapdragon 625 is trouwens dat hij erg zuinig is, dus ik verwacht veel van de 3505mAh-batterij die in de KeyOne zit.

Bekende camera

BlackBerry KeyOne hands-onDe camerasensor die in de BlackBerry KeyOne zit is dezelfde als die in de Google Pixel-smartphones. Die toestellen zijn de best presterende cameratelefoons van het moment, dus er ligt een goede basis. Daarbij moet ik wel zeggen dat de Pixels hun sublieme cameraprestaties vooral te danken hebben aan de goede beeldverwerking en HDR+ software, twee zaken die in de BlackBerry KeyOne niet aanwezig zijn. Maar desondanks zouden de 12-megapixelplaatjes die je met de smartphone kunt schieten goed moeten zijn en mijn eerste ervaringen bevestigen dat. Natuurlijk is een BlackBerry niet in de eerste plaats een cameratelefoon, maar het is fijn dat de KeyOne op dat gebied toch goede zaken lijkt te doen.

De camerasensor is dezelfde als in de Google Pixel-smartphones

Voor algemene multimediaconsumptie is het toestel trouwens wat minder geschikt. Dat heeft vooral te maken met het 4,5-inch scherm met een beeldverhouding van 3:4, wat niet erg handig is voor het kijken van video’s en het spelen van games. Het scherm is kwalitatief gezien trouwens aardig, maar niet veel meer dan dat. De resolutie van 1080×1620 pixels zorgt voor een scherpe weergave, alleen er lijken wat probleempjes te zijn met backlight-bleeding in de hoekjes. De kleuren, het contrast en de helderheid zijn gewoon netjes maar zeker niet spectaculair.

BlackBerry KeyOne hands-on conclusie: BlackBerry herboren

Hoewel BlackBerry eigenlijk nooit weggeweest is, stond het merk op smartphonevlak eigenlijk al een tijdje in de sluimerstand. BlackBerry 10 is inmiddels uitgefaseerd en de eerste Androidtoestellen waren wat vreemde probeersels óf eenvoudige rebrands van bestaande Alcatel-modellen. Met de BlackBerry KeyOne brengen BlackBerry en TCL eindelijk weer eens een waardige BlackBerry-telefoon op de markt. Met toetsenbordje, zonder rare fratsen. De meerprijs die je betaalt voor de BlackBerry-functies tegenover een ‘normale’ smartphone met dezelfde specificaties is fors en ik vraag me een beetje af voor hoeveel mensen dat de moeite waard zal zijn. Maar dat neemt niet weg dat de KeyOne een erg interessant en bruikbaar toestel is voor toetsenbordliefhebbers. En dat is iets dat lange tijd afwezig is geweest op de smartphonemarkt.

Eindelijk een waardige BlackBerry-telefoon. Met toetsenbordje, zonder rare fratsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Erris -

  Even 1 ding Blackberry heeft niet de zwaarste accu in een smartfoon deze word zwaar overtroffen door de Sonim smartphone: XP7 die heeft een 4800 Mha accu aanboord en kan meer dan 1 maand standby staan.

  1. Dominick Viëtor -

   Dat beweert ook niemand, toch? 🙂 De Lenovo P2 heeft met 5100mAh trouwens een nog grotere accu aan boord (hoewel die een maand standby niet gaat redden waarschijnlijk..)

 2. Paul -

  Alle reviewers zijn positief verrast over het toetsenbord en wat het allemaal kan.
  Maar het enigste nieuwe aan dit toetsenbord is de vingerafdrukscanner in de spatiebalk.
  Swipen en letters een functie geven en scrollen is al sinds de passport.
  Letters een functie geven al sinds the bold.
  Maar mooi dat er ook eindelijk eens positief word gesproken over Blackberry.

  Een super tevreden BlackBerry DTEK60 gebruiker

   1. colin -

    ik heb ook een priv maar wil nu graag de keyone, dus als je iemand weet voor mijn priv…..

 3. ESR -

  Nog een opmerking. Ik wil mensen aanraden om videos te kijken op zijn minst op een laptop scherm. Wacht even tot je weer die mogelijkheid hebt. Zelfs op een 5.5″ scherm is daar in mijn mening weing lol aan te beleven.

  Woon je op een plek in een situatie dat je telefoon je enige manier is om een video te bekijken dan begrijp ik uiteraard dat die ene inch toch wel een aanzienlijk verschil.

 4. ESR -

  Fijn review. Ben zelf grote fan van toetsenboard. Of het sneller is is wat minder belangrijk. Ik kan typen zonder te kijken net als op een computer toetsenboard. Ook blijt typen beter mogelijk met natte fingers.

  De Hub is erg handig. Niet overal ter wereld is er goed internet. Met de Hub krijg ik zelfs mijn emails binnen op plekken waar het, echt waar, een uur kan duren om in te loggen in mijn email account op een gewone computer. De Hub download minimale data van de email berichten. Wellicht in het westen niet erg van toepassing, echter de wereld is groter dan dat. Prettig vooral in nood situaties.

  In Azie wordt BBM nog zeer veel gebruikt, niet alleen op Blackberry telefoons, ook op alle andere telefoons. Bericht gestuurd met gevoelige informatie naar de verkeerde persoon? BBM geeft je de mogelijkheid om het bericht op de telefoon van de ontvanger te verwijderen.

  Ik mis echter wel de bel en ophang knop. Weleens niet kunnen ophangen op een touchscreen i.v.m bijvoorbeeld vocht? Ik hoop dat er een toets toe te wijzen is aan bellen en ophangen. Blijven toch basis functies van een telefoon.

  En vergelijk de specs eens met een iPhone 6S welke net iets duurder is dan de Keyone en geen SD-card slot heeft. Wellicht persoonlijk echter ik vind deze flexibiliteit er belangrijk.

  1. Elwais -

   Als je de bel- en ophangknop mist kun je dat altijd nog aan een van de programmeerbare knoppen toewijzen.
   Bijvoorbeeld de speciale functieknop aan de zijkant of onder B-toets.

Samsung Galaxy S8 verbeterpunten voor Galaxy S9

Deze 5 dingen moet Samsung verbeteren bij de Galaxy S9 lees verder

LG G6

Deze vijf dingen willen we bij de LG G7 zien lees verder

Apple apparaten

Zo stap je naadloos over van Apple naar Android lees verder

Waarom iPhones het volgend jaar winnen van Android toestellen lees verder

Samsung Galaxy A8 (2018) lekt in vol ornaat: Infinity Display lees verder

Samsung Galaxy S8 home knop

Onthullingsdatum Samsung Galaxy S9 en goed nieuws gelekt lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters