Eerste ervaring met de BlackBerry KeyOne: return of the keyboard

BARCELONA – Tijdens het Mobile World Congress werd eindelijk weer een échte BlackBerry-telefoon aangekondigd. De BlackBerry KeyOne is nog steeds uitgebracht door TCL, maar wel op en top BlackBerry. Met toetsenbord en met een eigenzinnig en praktisch ontwerp. In deze BlackBerry KeyOne hands-on lees je er meer over.

Toetsenbord herboren

BlackBerry KeyOne hands-onDé onderscheidende functie van een BlackBerry was natuurlijk altijd het toetsenbord. In een tijd waarin fysieke toetsenborden grotendeels irrelevant geworden zijn, is het lastig om met dat USP te overleven. Dat besefte leek BlackBerry te beseffen en dus verschenen er de afgelopen jaren steeds meer BlackBerries met alleen een touchscreen. Maar het mocht niet baten. Inmiddels maakt BlackBerry alleen nog software en worden de toestellen – in ieder geval voor de Europese markt – door TCL gemaakt. Ja, dat TCL dat we kennen als het moederbedrijf van Alcatel.

Het goede nieuws daarvan is dat TCL niet op de verkoop van BlackBerry-telefoons leeft om te overleven en dus wat meer ruimte heeft om nicheproducten te maken. De BlackBerry KeyOne is daar een uitstekend voorbeeld van mijn zijn 3:4-schermverhouding en fysieke toetsenbord daaronder. Het is zeker niet voor iedereen weggelegd, maar als je het prettig vind om op echte knopjes te typen dan is dit wel een goede oplossing. Om nog beter gebruik te maken van de ruimte die door het toetsenbord ingenomen wordt zijn er heel wat slimme functies aan het toetsenbord toegevoegd en daar ben ik erg over te spreken. De spatiebalk bevat een vingerafdrukscanner, het hele toetsenbord kan ook als trackpad gebruikt worden en je kunt elke knop als snelkoppeling instellen. De camera opstarten door de c ingedrukt te houden en Facebook koppelen aan de f? Het kan allemaal. Het toetsenbord typt voor zover ik dat na mijn korte ontmoeting kan zeggen prettig, hoewel ik moet zeggen dat mijn voorkeur toch uitgaat naar een on-screen toetsenbord in combinatie met Swype.

Er zijn heel wat slimme functies aan het toetsenbord toegevoegd

De aanwezigheid van een fysiek toetsenbord zorgt er bovendien voor dat het ontwerp van de BlackBerry KeyOne bijzonder is. Geen eenheidsworst, maar een echt eigen look. Daarin is het functionele en zakelijke karakter van BlackBerry goed doorgevoerd. De achterkant is van rubberachtig plastic dat goed in de hand ligt en het frame is van stevig metaal. Het resultaat is mooi, stevig en functioneel. Het enige dat ik misschien mis is een dualsim-functie, die ervoor zou zorgen dat zakelijke gebruikers dit toestel ook privé kunnen inzetten.

Android Nougat plus

Een ander punt waar ik erg over te spreken ben is de software. Dat is in principe een schone build van Android Nougat, maar wel met een paar slimme toevoegingen. Het BlackBerry-merk wordt eer aan gedaan met uitgebreide beveiligingsfeatures en de BlackBerry Hub waar al je communicatie samenkomt en ook BBM is aanwezig. Ik vraag me af of er nog iemand is die dat gebruikt, trouwens. Maar hey, een BlackBerry zou geen echte BlackBerry zijn zonder good old ping! Een andere slimme toevoeging is de mogelijkheid om alle apps op het homescreen aan een pop-up widget te koppelen. Als zo’n widget beschikbaar is komen er drie puntjes onder de app-snelkoppeling te staan en als je vervolgens over die snelkoppeling naar boven of beneden veegt komt de widget naar voren. Zo kun je ondanks het vrij krappe scherm toch veel widgets gebruiken. Slim.

De KeyOne mist wat power

De interface loopt op het eerste gezicht snel en soepel, maar de KeyOne mist toch wat power denk ik. De smartphone kost €600 en heeft een Qualcomm Snapdragon 625-chipset met 3GB werkgeheugen. Gebaseerd op mijn eerdere ervaring met die chip is dat voor het dagelijkse gebruik ruim voldoende, maar het zijn specificaties die je ook in toestellen van €300 tegenkomt. Voordeel van de Snapdragon 625 is trouwens dat hij erg zuinig is, dus ik verwacht veel van de 3505mAh-batterij die in de KeyOne zit.

Bekende camera

BlackBerry KeyOne hands-onDe camerasensor die in de BlackBerry KeyOne zit is dezelfde als die in de Google Pixel-smartphones. Die toestellen zijn de best presterende cameratelefoons van het moment, dus er ligt een goede basis. Daarbij moet ik wel zeggen dat de Pixels hun sublieme cameraprestaties vooral te danken hebben aan de goede beeldverwerking en HDR+ software, twee zaken die in de BlackBerry KeyOne niet aanwezig zijn. Maar desondanks zouden de 12-megapixelplaatjes die je met de smartphone kunt schieten goed moeten zijn en mijn eerste ervaringen bevestigen dat. Natuurlijk is een BlackBerry niet in de eerste plaats een cameratelefoon, maar het is fijn dat de KeyOne op dat gebied toch goede zaken lijkt te doen.

De camerasensor is dezelfde als in de Google Pixel-smartphones

Voor algemene multimediaconsumptie is het toestel trouwens wat minder geschikt. Dat heeft vooral te maken met het 4,5-inch scherm met een beeldverhouding van 3:4, wat niet erg handig is voor het kijken van video’s en het spelen van games. Het scherm is kwalitatief gezien trouwens aardig, maar niet veel meer dan dat. De resolutie van 1080×1620 pixels zorgt voor een scherpe weergave, alleen er lijken wat probleempjes te zijn met backlight-bleeding in de hoekjes. De kleuren, het contrast en de helderheid zijn gewoon netjes maar zeker niet spectaculair.

BlackBerry KeyOne hands-on conclusie: BlackBerry herboren

Hoewel BlackBerry eigenlijk nooit weggeweest is, stond het merk op smartphonevlak eigenlijk al een tijdje in de sluimerstand. BlackBerry 10 is inmiddels uitgefaseerd en de eerste Androidtoestellen waren wat vreemde probeersels óf eenvoudige rebrands van bestaande Alcatel-modellen. Met de BlackBerry KeyOne brengen BlackBerry en TCL eindelijk weer eens een waardige BlackBerry-telefoon op de markt. Met toetsenbordje, zonder rare fratsen. De meerprijs die je betaalt voor de BlackBerry-functies tegenover een ‘normale’ smartphone met dezelfde specificaties is fors en ik vraag me een beetje af voor hoeveel mensen dat de moeite waard zal zijn. Maar dat neemt niet weg dat de KeyOne een erg interessant en bruikbaar toestel is voor toetsenbordliefhebbers. En dat is iets dat lange tijd afwezig is geweest op de smartphonemarkt.

Eindelijk een waardige BlackBerry-telefoon. Met toetsenbordje, zonder rare fratsen

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters